עזרא שרפלר, מייסד מסעדת "עזורה" בשוק מחנה יהודה בירושלים, הלך היום (רביעי) לעולמו בגיל 86.
שרפלר נחשב לאחד מהאבות המייסדים של האוכל העירוני, והאכיל בימי חייו, יחד עם רעייתו וילדיו, מאות אלפי ישראלים - בתחילה מכוך קטן בשוק, בהמשך מרחוב יפו הסמוך, ואז מלב המתחם שהלך והתבסס כנקודת חובה קולינרית וחברתית כאחד.
שרפלר עלה מטורקיה עם משפחתו והחל לעבוד כבר מגיל צעיר כשוטף כלים בשוק. הוא למד את רזי המטבח והבישולים מסביבתו, לרבות ממסעדת "רחמו" המיתולוגית, ואז פנה לפתוח את "עזורה" בשנת 1952.
המסעדה עברה למיקומה הנוכחי בשוק כשלושה עשורים לאחר מכן, והביקוש והתורים הרחיבו אותה לחלל הסמוך, אך כל השינויים הגיאוגרפיים לא השפיעו על האוכל עצמו - מופת של בישול מסורתי-משפחתי, שהתחיל מ"מועדון הבוקר של האורז והשעועית", כהגדרת המשפחה, המשיך עם פרלמנטים קבועים ותוססים, ושמח לפגוש מדי יום לקוחות חדשים שמשמרים את המסורת, והטעם.
המטבח של שרפלר ו"עזורה" שילב אוכל סירים ופתיליות כורדי-עיראקי-טורקי, והציע במשך שנים גם מרק קניידלעך.
"מסורת זו מסורת, ולכן אני קם כל בוקר מוקדם ומדליק את הפתיליה", סיפר לפני כעשור בנו אלרן, שסייע רבות במסעדה ועומד כעת מאחורי "אבן עזרא" התל-אביבית, "אבא רוצה שבשמונה בבוקר אדם יבוא ושיהיה לו אוכל. 'ככה היה וכך גם יהיה. אני באתי מוקדם כל בוקר, אתה תבוא גם', תיאר".
לדבריו, "יש עוד מקומות שעושים אוכל טעים אבל כאן הדברים התחברו, והמקום מזכיר לאנשים אוכל של בית".
"שוק מחנה יהודה דומע וכואב את לכתו", ספדה לו השפית טלי פרידמן, יו"ר ועד הסוחרים במתחם, "שרפלר ומאכליו השפיעו רבות על שפים בשוק ומחוצה לו. הוא היה עוגן קולינרי משמעותי ומקור גאווה עבור כלל סוחרי השוק, ועבור הירושלמים בכלל, במשך עשרות שנים".
לדבריה, "הלב הגדול והרחב שלו ושל בני משפחתו, שמנהלים ביד רמה את המוסד הירושלמי האהוב, בולט עד היום בכל מנה שמוגשת ב'עזורה' - תמיד בשפע, תמיד עם נשמה גדולה, תמיד עם שמחה. איבדנו אדם ענק, עניו ונעים שהיה גורם מאחד ואהוד, וכעת נפעל להנציח את שמו כיאה לאדם שאהב והתחבר מדם ליבו לשוק מחנה יהודה.יהי זכרו ברוך".