החג הכי לבן בשנה כבר כאן, ואני נרגשת לקראתו, משום שזה הזמן לחגיגות של פרי האדמה ומוצרי החלב, שבחג הזה הם הופכים לעיקר. אפשר להכין מהם שלל מאכלים, להתפרע ולהיות יצירתיים ואגב כך ליצור חיבורים מעניינים של טעמים בין בצק לירקות ולגבינות. 

אני מאמינה שאתם כבר מוכנים עם המטעמים, המאפים והמאכלים המיוחדים שאותם תגישו בארוחת החג, לכן בחרתי להציע לכם מספר מנות קלילות שאפשר להכין ברגע האחרון, ואין צורך להיערך מראש לשם כך. הן מתאימות כמנות פתיחה לארוחת החג, ואני מאמינה שתמצאו את עצמכם חוזרים אליהן שוב ושוב במשך השנה. 

נתחיל עם המלצות להכנת קרוסטיני וברוסקטה. מנות שנשענות על חומר הגלם הזמין ביותר במטבח - לחם או בגט - שבשילוב עם ממרחים, מטבלים ושלל פרפראות הופכים למנה מפונפנת ומיוחדת. הלחם הקריספי הוא הבסיס, שמהווה מעין צלחת שעליה עורמים ממרחים צבעוניים; ירקות טריים וקלויים; דגים צלויים, כבושים או מעושנים; סלטים; גבינות; בשרים ועוד. בעצם, כל מה שיש למזווה ולמקרר שלכם להציע. מגוון האפשרויות הוא שיוצר שילובים של טעמים שמשמחים את העין והחך.

כשאתם מכינים ברוסקטה או קרוסטיני, אל תפחדו לנסות לשלב בין טעמים ומרקמים שונים. הקפידו על גוונים וטקסטורות שונות כדי לקבל צבעוניות מושכת ושמחה. לפני ההגשה סדרו אותם על מגש רחב, שאותו תניחו במרכז השולחן, וכל סועד יבחר את הטעמים שאליהם הוא מתחבר.

ברוסקטה עגבניות, בזיליקום וגבינה מלוחה  (צילום: פסקל פרץ-רובין)
ברוסקטה עגבניות, בזיליקום וגבינה מלוחה  (צילום: פסקל פרץ-רובין)

ממשיכים עם מתכון לסלט בוראטה עם צנוניות, סלק ושמן זית. זוהי מנה עדינה, מיוחדת ומאוד מרעננת וטעימה.

סלט בוראטה, צנוניות וסלק (צילום: פסקל פרץ-רובין)
סלט בוראטה, צנוניות וסלק (צילום: פסקל פרץ-רובין)

המנה הבאה היא מרק יוגורט ממקור יווני המוכר בשם צזיקי. מכינים אותו בדרגות שונות של סמיכות: כשהוא דליל, הוא מתאים יותר להגשה כמרק; וכשהוא סמיך יותר, הוא מוגש כממרח. זה ממש עניין של טעם.

מרק יוגורט עם מלפפונים / צזיקי (צילום: פסקל פרץ-רובין)
מרק יוגורט עם מלפפונים / צזיקי (צילום: פסקל פרץ-רובין)

מתכונים נוספים באתר הקולינרי של פסקל

טיפסקל:

  • להכנת ברוסקטות השתמשו בלחם בן יום ולא בלחם טרי שרק יצא מהתנור, כדי שאפשר יהיה לייבשו ולהופכו לפריך. 
  • לא כדאי להכין את הברוסקטות והקרוסטיני זמן רב לפני ההגשה. כדי למנוע את התרככות הלחם הקלוי ואת הפיכתו לסמרטוטי ולח, הכינו אותו בסמוך להגשה.
  • אל תעמיסו הרבה תוספות וממרחים על הלחם, כדי שיהיה לכם נוח להחזיק את הפרוסה.
  • אפשר להשתמש בטפנד זיתים, פסטו, ממרח לימונים, ממרח פלפלים קלויים, עגבניות ועוד.
  • השתמשו בכל סוג של יוגורט עזים, באחוזי שומן שונים לפי בחירתכם. 

סלט בוראטה, צנוניות וסלק
החומרים (ל־6־8 מנות):

  • 2 סלקים קטנים מבושלים במים או בתנור עד ריכוך או סלקים מבושלים ארוזים בוואקום 
  • 4 צנוניות 
  • 2 בצלים ירוקים 
  • 1 בצל סגול חתוך לרצועות  
  • 2 יחידות של גבינת בוראטה 
  • שמן זית לזילוף
  • מלח ופלפל, לפי הטעם 

לעיטור:

  • מעט עלי מנטה ומיקס נבטים 

אופן ההכנה: 

קולפים את הסלקים וחותכים לשמיניות. מנקים את הצנוניות, שוטפים ופורסים לפרוסות דקות. קולפים את הבצלים הירוקים וקוצצים דק. מניחים על צלחת הגשה את שתי הבוראטות ובוצעים אותן קלות. מפזרים סביב את הסלקים החתוכים, פרוסות הצנוניות, הבצל הקצוץ והבצל הסגול. מזלפים מסביב ועל הגבינה שמן זית ומתבלים במלח ופלפל. מעטרים בעלי מנטה ומיקס נבטים ומגישים. 
דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: 15 דקות 
סוג המנה: חלבית

ברוסקטה עגבניות, בזיליקום וגבינה מלוחה 
החומרים (8־6 מנות):

  • ½ כוס שמן זית 
  • 3 שיני שום כתושות 
  • 6 פרוסות לחם כפרי

לתוספת: 

  • 3 עגבניות קלופות וקצוצות דק מאוד
  • 2 שיני שום קצוצות
  • ½ כוס בזיליקום קצוץ
  • מלח ופלפל שחור גרוס, לפי הטעם 
  • ¼ כפית חומץ בלסמי‬‬
  • ¼ כוס שמן זית

להגשה: 

  • 200 גרם גבינה מלוחה חתוכה לקוביות
  • 12 זיתי קלמטה חתוכים 

אופן ההכנה:

מערבבים את השמן עם השום, מורחים את הפרוסות בתערובת ומסדרים בתבנית אפייה. קולים בתנור שחומם לחום גריל, עד שהפרוסות משחימות (אפשר לקלות את פרוסות הלחם על מחבת פסים יצוקה מברזל). מערבבים בקערה את כל מרכיבי התוספת. מניחים בכף כמות נדיבה מהתוספת על הפרוסות הקלויות, מסדרים מסביב את קוביות הגבינה המלוחה ומעטרים בזיתים. לפני ההגשה מזלפים קלות את הברוסקטות בשמן זית.
דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: 20 דקות
סוג המנה: חלבית

קרוסטיני מוצרלה וארטישוק כבוש 
החומרים (ל־8־6 מנות):

  • ½ בגט
  • 3 שיני שום
  • שמן זית
  • 3־2 עגבניות פרוסות דק
  • 1 כדור (100־150 גרם) גבינת מוצרלה פרוס לפרוסות בעובי ½ ס"מ, או גבינת עזים פרוסה 
  • ¾ כוס פרוסות ארטישוק משומר בשמן
  • 5־4 עלי בזיליקום קצוצים דק
  • מעט מלח גס ופלפל שחור גרוס

לאוהבי החריפות: 

  • 1 פלפל צ'ילי קצוץ דק 
  • 1 פלפל ירוק חריף קטן קצוץ דק 

אופן ההכנה:

פורסים את הלחם באלכסון לפרוסות בעובי 1 ס"מ. קולים קלות בתנור או בטוסטר. משפשפים את הפרוסות בשיני השום ומברישים אותן קלות במעט שמן זית. מניחים על כל פרוסת בגט פרוסת עגבנייה ומעליה פרוסת מוצרלה או גבינת עזים. מסדרים על הגבינה פרוסות ארטישוק ומפזרים מעל את הבזיליקום. לאוהבי הפיקנטיות מפזרים פלפל צ'ילי או פלפל ירוק חריף קצוץ דק. מטפטפים מעט שמן זית, ובוזקים מלח ופלפל גרוס.
דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: 20 דקות
סוג המנה: חלבית

מרק יוגורט עם מלפפונים / צזיקי
חומרים (ל־6 מנות):

  • 500 מ"ל יוגורט (רצוי יוגורט עזים, אבל המנה טעימה מאוד גם עם יוגורט רגיל)
  • 2 מלפפונים חתוכים לקוביות קטנטנות או מגורדים במגררת גסה
  • 2 שיני שום כתושות 
  • 3 כפות שמן זית
  • 3 כפות שמיר קצוץ
  • מלח, לפי הטעם 
  • 2 כפות שמנת חמוצה

לעיטור ולהגשה:

  • ½ כוס שמיר קצוץ (או מעט עלי נענע)
  • קוביות קרח 
  • 1 כוס מלפפונים קצוצים 
  • שמן זית 

אופן ההכנה:

בקערה רחבה מערבבים היטב את כל החומרים. טועמים ומתקנים תיבול בהתאם. מכסים בניילון נצמד ומניחים במקרר לפחות שעתיים, הטעמים מתחזקים במקרר. חשוב שהמרק/ממרח יהיה קר בהגשה. מוסיפים קוביות קרח, מעטרים בשמיר קצוץ או בעלי נענע ובקוביות קטנות של מלפפונים. מזלפים מעט שמן זית. מגישים קר מאוד.  
דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: עשר דקות (ללא זמן הקירור)
סוג המנה: חלבית