ימים הקשים שעוברים עלינו והדאגה לבנים שהוקפצו למילואים, שלחו אותי למטבח להכין משהו קליל ומנחם. בחרתי עוגה בהתאם למצב רוחי. לא מורכבת, לא מסורבלת, ללא שכבות. הלכתי על הפשוט והטעים ובחרתי בעוגה בחושה. 

לעוד מתכונים היכנסו לאתר הקולינרי של פסקל פרץ רובין

זו באמת העוגה הכי קלה ומהירה שאפשר להכין. לפעמים, מרוב שהיא פשוטה להכנה, אני מוסיפה לה טעמים וניחוחות מיוחדים ובכך מתאימה אותה לקהל היעד. אז לפעמים היא על בסיס חלב, לעתים פרווה ולפעמים כוללת תוספות של פירות מסוכרים, אגוזים, שוקולד צ'יפס ועוד. 

עוגה בחושה נפלאה כמו שהיא, אבל אתם בהחלט יכולים להכין ציפוי שוקולד, לפדר באבקת סוכר או לצפות בכל קרם שתבחרו. לא פעם אני מכינה אותה בשילוב עיסת קקאו, שנחשפת עם הפריסה. זו העוגה שלה אנו קוראים “עוגת שיש", או כמו שאני קוראת לה “עוגה בשני צבעים". אחרי שאני שולחת אותה לאפייה, מתקבלת עוגה נימוחה, עסיסית ורכה, הנשמרת במיטבה מספר ימים. העוגה הצנועה הזו לא מפסיקה לקצור שבחים. 

לכבוד השבת בחרתי להמליץ לכם להכין את העוגה הבחושה הזו ולאפות אותה בתבנית מעוטרת שתקנה לה מראה חגיגי. אתם מוזמנים להציץ כאן בתמונות ולראות עד כמה מתכון בסיסי ופשוט לובש צורה אחרת בתום האפייה בזכות התבנית.  

טיפסקל:
# העוגות הבחושות מכילות קמח, סוכר, שומן, נוזלים, תבלינים והפתעות, הלא הן התוספות, למשל תמרים, אגוזים, צימוקים, פירות מיובשים, חמוציות ועוד. מספיק שינוי קטן במרכיבים כדי להשפיע על מרקם העוגה, טעמה ודחיסותה. למשל במקום מים - מיץ; במקום שמנת - קצפת צמחית, חמאה או "מחמאה". 
# העוגות הבחושות הן בדרך כלל דחוסות. בעת הכנתן חשוב לא לבחוש את הבצק יתר על המידה כדי לשמור על מרקמן המיוחד.
# עוגה שפניה נבקעו, והבלילה שבתוכה גלשה החוצה מבעד לבקע, נאפתה כנראה בחום גבוה מדי. 
# עוגה דחוסה עשירה בתוספות, לכן היא כבדה. אם אתם מעוניינים בעוגה אוורירית יותר, הקציפו את הביצים עם הסוכר והוסיפו את שאר החומרים.
# את התבניות המעוטרות יש לשמן היטב ולקמח כדי שיהיה קל יותר לחלץ את העוגה מהתבנית כשהיא שומרת על מראה יפה ומיוחד. 
# בתום האפייה רצוי לעטוף את התבניות תחילה ביריעת ניילון נצמד ומעליה רדיד אלומיניום, ולסגור היטב ובאופן הדוק.

עוגת דבש וברס בחושה
החומרים (לתבנית מעוטרת 26 או 24 ס"מ):
• ¾ כוס שמן
• ¾ כוס סוכר
• 4 ביצים
• 1 כוס דבש
• 1 כפית קינמון טחון
• 3 כוסות קמח תופח מנופה
• 1 כפית מחוקה אבקת סודה לשתייה
• ½ כוס אגוזי פקאן או לוז קצוצים גס 
• 1 כפית קפה שחור טחון דק
• 1 כוס מים רותחים


לעיטור לפני האפייה: 
• ½ כוס אגוזי ברס
• 1 כף סוכר חום
להגשה (לא חובה):
• ½ כוס אבקת סוכר
• ½ כפית קינמון


אופן ההכנה: 
שמים את השמן, הסוכר, הביצים והדבש בקערה גדולה וטורפים היטב, או מקציפים במערבל.
מוסיפים את הקינמון, הקמח, אבקת הסודה לשתייה, אגוזי הפקאן או הלוז קצוצים ומערבבים היטב.
מערבבים את הקפה השחור עם המים הרותחים, מוסיפים לבלילה ובוחשים היטב.

משמנים ומקמחים היטב את התבנית המעוטרת. מנערים את התבנית משאריות הקמח ויוצקים לתוכה את הבלילה. מפזרים על פני העוגה מעט אגוזי ברס וסוכר חום. אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות), במשך כשעה או עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא נקי ויבש. מוציאים מהתנור ומצננים היטב.
 
הופכים את העוגה על כלי הגשה. אם רוצים, אפשר לבזוק מעל מעט אבקת סוכר וקינמון.

דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: חצי שעה  
סוג המנה: פרווה

עוגה בחושה דבש (צילום: פסקל פרץ-רובין)
עוגה בחושה דבש (צילום: פסקל פרץ-רובין)

עוגת שוקולד בחושה 
החומרים (לתבנית מעוטרת בקוטר 24 ס"מ):
• 4־3 ביצים (4 קטנות או 3 גדולות)
• ¼1 כוסות סוכר 
• 2 שקיות סוכר וניל או 3־2 טיפות תמצית וניל משובחת
• ½ כוס שמן
• 2 כוסות מים או מיץ תפוזים
(יוגורט לגרסה חלבית)
• ¾1 כוסות קמח מנופה (אפשר קמח כוסמין)
• ¾ כוס אבקת קקאו מנופה 
• 1 שקית אבקת אפייה
• קורט מלח
• חופן נטיפי שוקולד (לא הכרחי) 

אופן ההכנה:
מכניסים לקערה רחבה את הביצים, הסוכר, סוכר הווניל, השמן, המים או מיץ התפוזים או היוגורט, ומערבבים עד לקבלת בלילה אחידה וחלקה.
מוסיפים בהדרגה ותוך כדי בחישה את הקמח, אבקת הקקאו, אבקת האפייה, המלח ונטיפי השוקולד. מערבבים היטב עד לקבלת עיסת בצק חלקה וללא גושים.

משמנים את התבנית המעוטרת בתרסיס שמן. מעבירים את עיסת הבצק אל התבנית ומשטחים קלות. מכניסים לתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) ואופים במשך 40־35 דקות או עד שקיסם הננעץ במרכז יוצא נקי ויבש. מוציאים ומניחים על רשת ברזל. 
משחררים את הדפנות מהתבנית ומוציאים את העוגה. מניחים על רשת צינון. 
ניתן לבזוק מעל אבקת סוכר או למרוח ציפוי שוקולד.

דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: כשעה  
סוג המנה: פרווה או חלבית

עוגה בחושה שוקולד (צילום: פסקל פרץ-רובין)
עוגה בחושה שוקולד (צילום: פסקל פרץ-רובין)

עוגת שיש קלאסית 
החומרים (לסיר פלא בקוטר 24 ס"מ או ל־2 תבניות אינגליש קייק): 
• 200 גרם חמאה רכה (או "מחמאה")
• ½1 כוסות סוכר
• 2 שקיות סוכר וניל
• 3 ביצים בגודל L
• 3 כוסות קמח תופח מאליו מנופה
• 1 גביע יוגורט (150 גרם) או מיץ תפוזים
או ריץ' - קצפת צמחית
• 2 כפות חלב או מים
• 2 כפות אבקת קקאו
• 3 כפות חלב או מים
 לעיטור:
• מעט אבקת סוכר 

אופן ההכנה:
מערבלים את החמאה במערבל חשמלי במהירות גבוהה. מוסיפים בהדרגה את הסוכר וסוכר הווניל. מערבלים 2־3 דקות ומוסיפים בהדרגה את הביצים. מקציפים עד לקבלת תערובת קלילה וחלקה.
מנמיכים את מהירות המערבל ומוסיפים בהדרגה ולסירוגין את הקמח, היוגורט ו־2 כפות חלב. יוצקים לתבנית מחצית מהבלילה.
בקערית מערבבים את אבקת הקקאו ו־3 כפות חלב. מוסיפים למחצית הבלילה הנותרת ומערבבים היטב. יוצקים את הבלילה הכהה על הבלילה הבהירה שבתבנית.

נוטלים כף או שיפוד, דוחסים לבלילה ויוצרים צורת שמונה בבלילה, כך מקבלים מראה של שיש בעת פריסת העוגה.
אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני (170־180 מעלות) במשך כ־45־50 דקות ומניחים להצטנן על רשת ברזל. הופכים על כלי הגשה, בוזקים מעל מעט אבקת סוכר או מכינים ציפוי אחר.

דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: שעה ורבע
סוג המנה: חלבית או פרווה

עוגה בחושה שיש בסיר פלא (צילום: פסקל פרץ-רובין)
עוגה בחושה שיש בסיר פלא (צילום: פסקל פרץ-רובין)