החג הסתיים, ואנחנו באווירה של חזרה לשגרה. זה אומר שחוזרים לעבודה שוטפת, נכון? אבל מה זה אומר מבחינתי? על איזו שגרה אנחנו מדברים? הרי כל הזמן עבדתי. הייתי צריכה להכין את הבית ואת המטבח לכבוד החג, וכשהכל היה מוכן, הייתי צריכה לבשל ולאפות ולבשל ולאפות לכבוד ערב החג. במהלך החג בישלתי, טיגנתי ואפיתי שלל מטעמים, כי מרבים לארח. ואם אני מתארחת, איני יכולה להגיע בידיים ריקות או להסתפק במתנה או בזר פרחים כמו כולם, כי הכל מצפים ממני להגיע עם מטעמים מפנקים.
לעוד מתכונים היכנסו לאתר הקולינרי של פסקל פרץ-רובין
מסתיים החג ואני שומעת את כולם חוזרים לשגרה, ומה עם השגרה שלי? אחרי מחשבה הגעתי למסקנה שהחזרה לשגרה שלי היא לא רק לחמץ אלא גם למאכלים הפשוטים והקלים להכנה. אחרי שעבדתי קשה, אני צריכה להוריד הילוך, אז אני מכינה מאכלים שאינם דורשים היערכות מיוחדת, מורכבת והשקעה מרובה. מאכלים שטעמם המיוחד מגיע דווקא מהפשטות שלהם. לכן השבוע בחרתי מטעמים ברוח זו, חזרתי לשגרה.
ובכל זאת, השבת לפנינו. בשבת הראשונה אחרי פסח מכינים חלה בצורת מפתח, ובעת התפילה נוהגים לברך ולומר שזהו המפתח לשערי שמיים: לשער הבריאות, לשער הפרנסה, לשער הזיווגים, לשער הפריון, לשער שלום הבית ולשער השמחה. היות שהשבוע בחרתי להקליל את העבודה, החלטתי לוותר על חלה מעוצבת. הכנתי לחמניות שום שאפשר לתבל אותן בפטרוזיליה או ברוזמרין. אפיתי אותן כך שהן צמודות ומחוברות זו לזו בתבנית עגולה שניתן להניח במרכז השולחן, והסועדים יבצעו אותן במהלך הארוחה. אם תרצו, תוכלו לעצב את הבצק לצורת מפתח.
המתכון השני הוא להכנת מרק עדשים וירקות. מרק סמיך ועשיר, המבוסס על מרק החרירה המרוקאי. הוא אינו דורש עבודה רבה, כל המרכיבים מוכנסים לסיר שמונח על להבה נמוכה. הנוזלים מתעבים והטעמים נפתחים.
וכמובן שאי אפשר בלי עונג שבת, ולכבודה אני חוזרת אל אחד המתכונים הנוסטלגיים שלי, עוגת קרם וניל, שוקולד ואגוזים. אחת העוגות המיוחדות והמפתיעות שהכנתי. היא משלבת בתוכה טעמים ומרקמים שונים, ובכל נגיסה יש תחושה של הפתעה. אחרי שתכינו אותה, אני בטוחה שתנהגו כמוני ותכינו אותה בכל פעם שאתם אפופים ברגשות נוסטלגיים.
לחמניות שום מתובלות
החומרים (לתבנית בקוטר 24 ס"מ):
• 3 כוסות קמח מנופה
• 1 כף שמרים יבשים
• 1 כף סוכר או דבש
• ¼ כוס שמן
• 1 כוס מים פושרים
• ½ כפית מלח
להברשה:
• ביצה טרופה + 3 טיפות שמן
לתערובת עשבי התיבול והשום:
• ½ כוס שמן זית מעולה
• 6 גבעולי פטרוזיליה או 4 ענפי רוזמרין, קצוצים דק
• 6 שיני שום קצוצות דק
• מלח ופלפל, לפי הטעם
אופן ההכנה:
מניחים בקערת מערבל חשמלי את הקמח, השמרים, הסוכר והשמן. לשים בעזרת וו לישה תוך הוספה הדרגתית של המים במשך כ־2 דקות, עד שהבצק אחיד וחלק. מוסיפים את המלח וממשיכים לעבד את הבצק כ־4 דקות נוספות.
משהים לתפיחה במקום חמים במשך כשעה או עד שהבצק מכפיל את נפחו. מחלקים את הבצק ל־14־12 חלקים שווים, יוצרים מכל חלק רצועה בעובי 1½ ס"מ ומגלגלים את הרצועה לשבלול. בדרך זו מכינים את כל החלקים (אפשר לעצב ללחמניות כדור).
מסדרים את הלחמניות בתבנית משומנת ומרופדת בנייר אפייה, כשהן צמודות זו לזו. מניחים במקום חמים להתפחה במשך 10 דקות. מברישים בביצה הטרופה את הלחמניות. אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) במשך 25־20 דקות, או עד אשר קיסם הננעץ במרכז הלחמניות יוצא נקי ויבש. מוציאים ומצננים על רשת ברזל.
מערבבים בקערית את עשבי התיבול, השום, התבלינים ושמן הזית. נוטלים מהתערובת בעזרת מברשת ומברישים היטב את הלחמניות בעודן חמות. שופכים על פני הלחמניות את שארית התערובת. מגישים פושר למרכז השולחן, והסועדים מוזמנים לבצוע את הלחמניות המחוברות והמתובלות.
דרגת הקושי: בינונית
משך ההכנה: כשעה (ללא זמני ההתפחה)
סוג המנה: פרווה
מרק עדשים וירקות
החומרים (ל־8־6 מנות):
• 3 כפות שמן זית
• 1 בצל סגול קטן, קצוץ
• 1 בצל קטן, קצוץ
• 2 גזרים חתוכים לקוביות
• 2 קישואים חתוכים לקוביות
• ½ כוס עדשים חומות
• ½ כוס גריסי פנינה
• 2 כפות רסק עגבניות (לערבב עם כוס מים)
• 1 כפית כמון
• ½ כף כורכום
• ½ כף פלפל שחור
• ½ כפית פלפלת חריפה
• 1 כפית פלפלת מתוקה
• 1 כפית מלח
• 1 כף שום מיובש או 5 שיני שום קצוצות
• 5 כוסות ציר בשר או עוף או ירקות או מים
• 2 פלפלוני שטה מיובשים
• 2 עלי דפנה
• 1 חופן פטרוזיליה קצוצה
• 1 חופן כוסברה קצוצה
• 1 כוס אטריות דקיקות
אופן ההכנה:
מחממים את השמן בסיר רחב וגבוה, מוסיפים את הבצלים הקצוצים ומאדים כ־1־2 דקות. מערבבים ומוסיפים את קוביות הגזר והקישואים ומאדים עוד 3־4 דקות. מוסיפים את העדשים והגריסים ומערבבים. יוצקים את המים עם רסק העגבניות, מערבבים ומבשלים כ־10 דקות.
מוסיפים את כל התבלינים, מערבבים ויוצקים את הציר. מערבבים ומביאים לרתיחה.
מוסיפים את פלפלי השטה, עלי הדפנה, הפטרוזיליה והכוסברה. מערבבים ומבשלים על להבה בינונית נמוכה כחצי שעה. מערבבים, טועמים ומתקנים תיבול לפי טעמכם.
מוסיפים את האטריות הדקיקות, מנמיכים את הלהבה וממשיכים לבשל עד לריכוך והסמכת המרק. מגישים חם.
דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: כשעה
סוג המנה: פרווה
עוגת קרם וניל, שוקולד ואגוזים
החומרים (לתבנית מלבנית בגודל 27×25 ס"מ, משומנת):
לבצק:
• ½2 כוסות קמח מנופה
• 2 כפיות אבקת אפייה מנופה
• 200 גרם חמאה או "מחמאה"
• 4 חלמונים גדולים
• ½ כוס אבקת סוכר
• ½ כפית קינמון
• 1 שקית סוכר וניל
• 1 כפית רום
לציפוי הבצק:
• 1 כוס ריבת משמש או אחרת (פטל, תות או שזיפים)
• ½ כוס שוקולד מגורר
• ½ כוס אגוזי לוז קלויים וקצוצים
לקרם הווניל:
• 4 חלבונים
• 4 כפות סוכר
• 1 קופסת אינסטנט פודינג וניל
• 3 טיפות תמצית וניל משובחת
לעיטור:
• 50 גרם שוקולד מריר מגורר
אופן ההכנה:
להכנת הבצק: מניחים את כל חומרי הבצק במעבד מזון ומעבדים עד לקבלת בצק אחיד וחלק. נוטלים חופן מהבצק ויוצרים כדור בקוטר 10–12 ס"מ. עוטפים בניילון נצמד ומאחסנים במקרר כשעה.
מרפדים את תחתית התבנית בבצק שנותר ומחוררים אותו קלות במזלג. מורחים את הריבה, מפזרים מעליה את פתיתי השוקולד המגורר ומפזרים את אגוזי הלוז הקצוצים.
להכנת קרם הווניל: שמים בקערת מערבל חשמלי את החלבונים ומקציפים במהירות גבוהה. מוסיפים בהדרגה את הסוכר ומקציפים לקצף יציב וחלק. מבליעים את פודינג הווניל ותמצית הווניל אל תוך הקצף.
יוצקים את הקרם על תחתית הבצק בתבנית ומשטחים לשכבה אחידה. מגררים במגררת גסה את הבצק שאוחסן במקרר לתוך קערה, מוסיפים את השוקולד המגורר ומערבבים. מפזרים על קרם הווניל בשכבה אחידה.
אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) כ־30 דקות, עד להשחמה ומצננים.
דרגת הקושי: בינונית
משך ההכנה: כשעתיים, כולל זמני קירור
סוג המנה: חלבית (פרווה בשימוש ב"מחמאה")