אתם כבר מכירים אותי ויודעים שאני נמצאת שעות ארוכות במטבח, מבשלת ואופה. יש לי סיבות רבות לכך: לפנק את הילדים כשהם חוזרים מהבסיס, לדאוג שיהיה משהו נחמד לאירוח, לבדוק מתכונים, לפתח מתכונים חדשים ולהכין את המדור השבועי שלי. אבל לא פעם אני אופה או מבשלת סתם כך, כדי להירגע. כן, עד כמה שזה נשמע מוזר, האפייה והבישול מהווים עבורי תרפיה.
אבל באותה מידה שאני אוהבת לאפות ולבשל, לפעמים אני מחפשת דווקא מתכונים קלים למאכלים מהירי הכנה. כאלו שאינם דורשים ממני היערכות מיוחדת וארוכה ולא גוזלים ממני זמן, ובכל זאת מספקים לי את הרצון לבדוק מה מצב התבשיל שמתבשל היום על הכיריים או להציץ דרך חלון התנור כדי להבין אם המאפה שריחו התפשט בכל הבית כבר מוכן.
בימים כאלה אני נכנסת למטבח, מפשילה שרוולים, נוברת במזווה, רואה מה יש ומתחילה בעבודה. לפעמים אני נצמדת למתכון אהוב ומיוחד, לפעמים אני מנסה מתכון חדש שנשלח אליי על ידי קוראים נאמנים שאוהבים לחלוק איתי את סודות המטבח שלהם. הפעם בחרתי לחזור למתכון נפלא, קל ומהיר מהמטבח הספרדי - הבואיקוס. אלו כדורי בצק, מעין לחמניות קטנות שמלאות בגבינה. אפשר לשלב גבינת קשקבל בבצק, ויש המפזרים את הגבינה מעל. הם פשוט נחטפים מהתבנית.
בנוסף, בחרתי להכין שבלול בצק עלים מהמטבח הבלקני, צ'יקור. במקום להסתפק במלית של תרד וגבינה, הוספתי חציל קלוי אשר נתן טעם מעניין ומיוחד. הפעם השתמשתי בעלי פילו שאותם עיצבתי כשני סהרונים חופפים זה לזה, ואז כיווצתי אותם בדומה לעוגות הבקלאווה מהמטבח המזרחי. כך התקבל מאפה פריך ונפלא. בהמשך הכנתי תוספת של שעועית ירוקה שלמה מבושלת. במקרה הזה חייבים להקפיד על זמן הבישול כדי לא לרכך את השעועית יתר על המידה.
לסיום הכנתי עוגיות דקיקות מאוד מבצק פריך עדין עם תוספות ותבלינים. לשתי, רידדתי וקרצתי צורות - ותוך שעה־שעתיים ניצבו על השיש במטבחי צנצנות זכוכית שקופות ובהן עוגיות פריכות ומפנקות.
למתכונים נוספים: https://www.pascalpr.co.il/
עוגיות פריכות בניחוח תפוז
הקפידו על רידוד דק בלי לפרק את העוגיות ובלי לשמן אותן יתר על המידה.
החומרים (לכ־50 עוגיות):
• 1 ק"ג קמח מנופה
• 2 כוסות סוכר
• ½1 שקיות אבקת אפייה
• ½ כפית אבקת סודה לשתייה
• 2 שקיות סוכר וניל
• ½1 כפות קליפת תפוז מגוררת
• 1 כפית קליפת לימון מגוררת
• 2 כוסות שמן
• 2 כוסות מים
לעיטור:
• ½ כוס אבקת סוכר
אופן ההכנה:
שמים את כל החומרים היבשים בקערה רחבה. מוסיפים בהדרגה, תוך כדי לישה, את השמן והמים ולשים לבצק אחיד וחלק. מחלקים את הבצק ל־6 חלקים שווים. מקמחים את משטח העבודה ומרדדים עליו כל חלק בצק לעלה בעובי ½ ס"מ. קורצים מהבצק צורות שונות. אני בחרתי בצורה מסולסלת.
עורכים אותן על תבנית תנור מרופדת בנייר אפייה (או משומנת), מסדרים במרווחים של 2 ס"מ ביניהן. בתנור שחומם מראש ל־180 מעלות אופים במשך כ־20 דקות, או עד שהבצק מזהיב. מצננים. אפשר לבזוק מעט אבקת סוכר. שומרים בכלי סגור היטב.
דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: חצי שעה
סוג המנה: פרווה
תוספת שעועית ירוקה בנענע ושום
החומרים (ל־8־6 מנות):
• 1 ק"ג שעועית ירוקה טרייה
• 4 כפות שמן זית
• 1 בצל גדול, פרוס דק
• 6 שיני שום כתושות
• מיץ מ־½ לימון
• 1 כפית כמון
• מלח ופלפל, לפי הטעם
• ¼־½ כוס מים
• 5 גבעולי נענע קצוצים דק
אופן ההכנה:
מנקים היטב את השעועית הירוקה וקוטמים את הקצוות. מחממים שמן זית בסיר רחב וגדול ומאדים את הבצל והשום עד הזהבה קלה. מוסיפים את השעועית ומערבבים. מכסים ומאדים במשך 10 דקות, מערבבים מדי פעם.
מוסיפים מיץ לימון, כמון, מלח ופלפל ומערבבים. מוסיפים מים, מכסים ומבשלים על אש נמוכה במשך 30־20 דקות, עד שהשעועית מתרככת.
מדי פעם בודקים את כמות הנוזלים. רק אם צריך מוסיפים מעט מים (כמות גדולה של מים תפגע בתבשיל). מוסיפים את הנענע ומערבבים. מגישים חם.
דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: 30־35 דקות
סוג המנה: פרווה
חטיפי גבינה / בואיקוס
החומרים (ל־20־25 כדורים):
• 1 כוס קמח תופח מאליו, מנופה
• 125 גרם חמאה או מרגרינה
• 75 גרם גבינה בולגרית
• 125 גרם גבינה לבנה
• 50 גרם גבינת קשקבל
• ½ ביצה טרופה
לפיזור:
• 50 גרם גבינת קשקבל (לא הכרחי)
אופן ההכנה:
מניחים בקערה בינונית את כל חומרי הבצק ומערבבים יחד לקבלת בצק אחיד. מחלקים את הבצק לחלקים קטנים או בינוניים לפי בחירתכם, ומעצבים בשתי כפות הידיים כל חלק לכדור אחיד וחלק. מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה ומסדרים את כדורי הבצק על התבנית ברווחים אחד מהשני.
אם בחרתם לפזר גבינה מגוררת, פזרו מעט מאוד גבינה על כל כדור בצק, ובעזרת שתי אצבעות הדקו אותה קלות לכדור. בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) אופים במשך כ־20 דקות, או עד לקבלת גוון זהבהב. מוציאים ומצננים.
דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: חצי שעה
סוג המנה: חלבית
גלילות סהר בתרד וגבינות / צ'יקור
החומרים (לארבעה סהרונים בינוניים):
• 1 חבילה (400 גרם) עלי תרד
• חציל קלוי (לא הכרחי)
• 250 גרם גבינה בולגרית 5% שומן או יותר, מפוררת
• 200 גרם גבינה צהובה מגוררת
• 8 עלי פילו מרובעים גדולים
להברשה:
• 1 ביצה טרופה
• 2 טיפות שמן
לפיזור:
• ½ כוס שומשום
• 2 כפות שומשום שחור או קצח
אופן ההכנה:
מחממים מים בסיר רחב ומביאים לרתיחה. חולטים במים הרותחים את עלי התרד במשך 4־3 דקות, מוציאים וסוחטים היטב מהמים. מניחים בקערה. בקערה נפרדת מערבבים את הגבינות. מניחים על משטח עבודה עלה פילו ומרססים אותו בתרסיס שמן. מניחים עליו עלה שני ושוב מרססים.
מניחים לאורך עלה הבצק בצד הקרוב אליכם את עלי התרד והגבינות ומגלגלים לגלילה ארוכה. אוחזים בגלילה בשתי ידיים משני הצדדים ומכווצים אותה מעט פנימה ליצירת כיווצים.
מרפדים תבנית נמוכה בנייר אפייה ומניחים צמוד לדופן שלה את הגלילה המכווצת. מקמרים את הקצוות ומקפלים, דוחסים מעט מתחת לגלילה כדי לסגור אותה משני הצדדים. בדרך זו מכינים עוד שלוש גלילות ממולאות, שאותן מניחים צמוד לגלילה הראשונה.
בצלוחית טורפים את הביצה והשמן ומברישים את הגלילות בתערובת. מפזרים עליהן מעט גרגירי שומשום או קצח. בתנור שחומם מראש ל־200 מעלות אופים במשך כ־30 דקות. רצוי להשגיח על המאפה, היות שעוצמות החום בין סוגי התנורים שונות.
דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: 40־30 דקות
סוג המנה: חלבית