אין כמעט ילד שלא יענה לשאלה "מה הוא הכי אוהב לאכול" במילה "קציצות". יש מי שיכנו אותן כדורי בשר, אבל בכל מקרה מדובר במנה אהובה שמטוגנת בשמן חם קודם לבישולה ברוטב. 

הפעם בחרתי להכין קציצות ירק ובשר שניתן לאכול היישר מהמחבת. למי שאינו מעוניין לטגן את הקציצות, ניתן גם לאפות אותן. בחרו את השיטה המתאימה לכם, הכינו את הקציצות והשלימו את המנה בעזרת תוספות של אורז לבן, פתיתים או פירה.

הקציצות שוחות בדרך כלל כאמור ברוטב עגבניות, אולם בהחלט אפשר להעשיר את הסיר במבחר ירקות או בדגנים ובקטניות, וכך להקנות לתבשיל עניין וערך תזונתי גבוהים יותר. המתכון כאן גמיש מאוד, וזה החן והכיף בהכנתו: כל אחד יכול למצוא בו את עצמו ובעיקר לכוון לטעמם של הילדים, שבדרך כלל הם עקשנים ובררנים. 

לעוד מתכונים באתר של פסקל פרץ-רובין

קציצות ירק ובשר

החומרים (ל־10־12 קציצות):

 100 גרם בשר עוף או בקר מבושל וקצוץ דק
1 חופן עלי פטרוזיליה קצוצים דק
1 חופן עלי כוסברה קצוצים דק
1 חופן גבעולי שמיר קצוצים דק
4 שיני שום גדולות
3 בצלים ירוקים קצוצים דק
1 כרישה מבושלת במים, סחוטה וקצוצה דק
3 עלים גדולים של מנגולד קצוצים דק
2 ביצים טרופות
2 כפות גדולות של קמח מצה או פירורי לחם
1/2 כפית מלח
1/2 כפית פלפלת חריפה
1/4 כפית כורכום
1/4 כפית פלפלת מתוקה
1 כפית מלאה כמון
1/2 כפית פלפל שחור גרוס
שמן לטיגון

אופן ההכנה:

1. מניחים את כל החומרים, למעט השמן, בקערה רחבה ולשים היטב עד לקבלת עיסה אחידה. יוצקים מים אל קערית נפרדת ומרטיבים קלות את כפות הידיים. מחלקים את העיסה ל־10־12 חלקים שווים. נוטלים חלק אחד מהעיסה ויוצרים קציצה אחידה ועגולה. בדרך זו מכינים את כל הקציצות. כל פעם מרטיבים קלות את כפות הידיים ומסדרים את הקציצות על מגש ברווחים שווים.

2. יוצקים שמן לטיגון במחבת ומחממים. מסדרים את הקציצות ברווחים במחבת, לוחצים עליהן קלות ומשטחים מעט. מטגנים אותן משני הצדדים עד לקבלת גוון חום זהבהב. מוציאים ומגישים חם לצד כל תוספת אהובה. אפשר כמובן להכין מראש רוטב עגבניות בסיסי ואהוב ולהכניס לתוכו את הקציצות. מבשלים כרבע שעה ומגישים. 

קציצות ירק ובשר (צילום: פסקל פרץ-רובין)
קציצות ירק ובשר (צילום: פסקל פרץ-רובין)

 טיפסקל

העוף הטחון יכול להתחלף בבשר טחון, ואפשר לשלב בין השניים.
אפשר לשנות את כמויות עשבי התיבול ולגוון בסוגיו, בעיקר על פי טעם בני המשפחה.
כל הקציצות יכולות כאמור להיכנס לתנור לאפייה ולהשתזף שם או להיכנס אחרי טיגון או אפייה לאמבטיה של רוטב אהוב.
קצרים בזמן? אפשר לוותר על התבלינים במתכון, למעט מלח, ולהוסיף כף תערובת תבלינים לקציצות, בהרט או ראס אל־חנות.
רוצים להפוך את הקציצות לצמחוניות? השמיטו את הבשר (לקציצות טבעוניות השמיטו גם את הביצים) והוסיפו 2 כפות טחינה גולמית וכוס אורז מבושל או עדשים.