הישראלים אוהבים "על האש" ויום העצמאות מזוהה יותר מכל חג אחר עם המנגלים ותאוות הבשרים. עם זאת, רבים מעידים על עצמם כמפחיתי בשר ויש האומרים כי בתקופת הקורונה ניסו לשפר את אורך חייהם ולחיות בריא יותר ולכן עברו לאורח חיים צמחוני. עם צמיחת התעשייה הטבעונית בארץ ושפע תחליפי הבשר הקיימים – הגיע הזמן שחג המנגל יקבל גוון קולינרי נוסף עבור הצמחונים והטבעונים. מה גם, שחלק מהמתכונים שלפניכם יכולים להוות תוספות שגם קרניבורים ישמחו לאכול.
מקלובה מרשימה עם כרובית שלמה (באדיבות רותם ליברזון ל"סוגת")
רכיבים:
1 קילו אורז פרסי קלאסי "סוגת"
1 כף גדושה מלח
1 כוס פטרוזיליה קצוצה דק
1 כוס כוסברה קצוצה דק
1 כוס בצל ירוק קצוץ דק
4 שיני שום פרוסות
1 כפית כורכום
1 כרובית שלמה בינונית/קטנה
שמן זית
מלח, פלפל שחור גרוס
אופן ההכנה:
1. מרתיחים שפע מים עם כף גדושה מלח בסיר גדול ומבשלים בהם את האורז במשך 7 דקות, חצי בישול. מסננים היטב ומעבירים לקערה.
2. מוסיפים לאורז את עשבי התיבול והשום ומערבבים.
3. מחממים תנור ל-200 מעלות.
4. מרתיחים מים ממולחים בסיר גדול ומבשלים את הכרובית בשלמותה במשך 10 דקות, לריכוך קל. מחלצים את הכרובית, מסננים משאריות נוזלים ומעבירים לתבנית מרופדת בנייר אפייה.
5. מזלפים על הכרובית שמן זית, מלח ופלפל ואופים כ-5 דקות, עד להשחמה.
6. יוצקים שמן זית לסיר גבוה כך שיגיע לגובה של 1 ס"מ, מוסיפים כורכום ומערבבים. משטחים בתחתית הסיר 1/4 מכמות האורז ומניחים עליו את הכרובית האפויה כשהחלק התחתון שלה פונה כלפי מעלה. ממלאים בשאר האורז ומשטחים. מכסים במגבת ועליה מכסה.
7. מבשלים את המקלובה מעל להבה גבוהה במשך 7 דקות. מנמיכים את הלהבה וממשיכים לבשל 40 דקות נוספות.
8. להגשה: מניחים על הסיר מגש גדול הפוך והופכים בבת אחת. מרימים לאט את הסיר כך שהמקלובה תצא ממנו בשלמותה.
סלט עדשים שחורות (באדיבות מותג מוצרי החשמל Teka)
רכיבים:
150 גרם עדשי בלוגה יבשות
1 עגבנייה גדולה
60 גרם לחם
50 גרם זיתים שחורים
40 גרם בצל ירוק
20 גרם צלפים
50 גרם עלי נענע
50 מ"ל שמן זית כתית מעולה
30 מ"ל חומץ שרי
מלח ופלפל לפי הטעם
40 גרם גבינת פטה טבעונית (אופציונאלי)
אופן ההכנה:
1. מרתיחים את העדשים בסיר גדול עם מים. ברגע שהם "אל דנטה", מורידים מן האש, שוטפים במים קרים ומצננים.
2. חותכים את הלחם לקוביות ומטגנים בשמן חם מאוד. אפשר לזלוף שמן ולאפות בתנור לקבלת קרוטונים שומניים פחות.
3. חותכים את הבצל הירוק והזיתים השחורים, את העגבנייה ואת עלי הנענע ומערבבים יחד בקערה גדולה עם חומץ שרי ושמן זית, מוסיפים גם את העדשים ומניחים בצד למשך 20 דקות לאיחוד הטעמים.
4. לפני הגשה מפזרים קרוטונים, וגבינת פטה טבעונית (אופציונאלי).
שיפודי טופו וירקות בגריל (באדיבות חלי ממן, מייסדת רשת תמיכה לאורח חיים בריא)
רכיבים:
1 חבילה (250 גרם) טופו
שיפודי עץ מושרים במים
2 כפיות שמן שומשום
1 כוס רוטב סויה
1 כפית סילאן או דבש
1 שן שום כתושה
1 פלפל אדום
1 בצל גדול
1 קישוא
1 זוקיני
1/2 חציל
10 פטריות קטנות
אופן ההכנה:
1. חותכים את הטופו לקוביות של 2 ס"מ ואת הירקות לקוביות בגודל דומה. את הפטריות חוצים לשניים.
2. מוסיפים לקערת הרוטב (שמן, סויה, סילאן ושום) ומערבבים בעדינות.
3. משפדים את הטופו ואת הירקות כך שכל שיפוד יכיל את כל המרכיבים וצולים על האש.
4. ניתן גם לצלות בתנור בחום מקסימלי בתוכנית גריל.
נקניקיות והמבורגרים על האש בפיתה (באדיבות "טבעול")
רכיבים (ל-4 מנות):
4 נקניקיות טבעול
4 המבורגרים טבעול
4 פיתות חצויות
בצל סגול קטן פרוס דק
1 כפית סומק
טחינה
אריסה
ממרח לימון כבוש
1/2 צרור פטרוזיליה או כוסברה מופרדים לעלים
1 עגבנייה פרוסה
1 מלפפון פרוסים דק
4 גבעולי בצלים ירוקים חתוכים לחצי
אופן ההכנה:
1. בקערה קטנה מערבבים את פרוסות הבצל הסגול והסומק. משרים יחד לחצי שעה (לא יותר).
2. צולים את הנקניקיות והמבורגרים על הגריל.
3. ממלאים חצי פיתה בטחינה, אריסה, לימון כבוש וירקות. מניחים בתוכה נקניקיה או המבורגר, מוסיפים מעל עלי פטרוזיליה, בצל בסומק ובצל ירוק. מגישים חם.
טורטייה הוואנה סטייל (באדיבות "וילי פוד")
רכיבים:
עלי טורטייה בינוניים וילי פוד
1 פחית גרעיני תירס מתוק
כף גדושה מיונז איכותי
כף צ׳ילי מתוק
צרור כוסברה קצוצה
צרור בצל ירוק קצוץ
1/4 כפית פפריקה חריפה
2 כפות פירורי לחם
אופן ההכנה:
1. מערבבים את כל חומרי המלית פרט לפירורי הלחם וטוחנים בפולסים במעבד מזון למרקם גס.
2. מוסיפים את פירורי הלחם ומערבבים.
3. ממלאים כל טורטייה במלית ויוצרים גלילה.
4. צולים על הגריל כחמש דקות
5. מגישים עם לימון ומעט צ'ילי חריף
סלט אורז בסמטי וקינואה שחורה (באדיבות מותג מוצרי החשמל Teka)
רכיבים:
250 גרם אורז בסמטי
100 גרם קינואה שחורה
1 בצל
30 גרם אגוזי לוז
30 גרם שקדים
20 גרם בצל מטוגן
2 שיני שום
1 לימון
150 גרם עלי ארוגולה
צרור בזיליקום אחד
25 מ"ל חומץ אורז
שמן זית
מלח לפי טעם
אופן ההכנה:
1. מרתיחים את הקינואה השחורה ואת אורז הבסמטי בסירים נפרדים של מים מומלחים. ברגע ששניהם אל דנטה, מסננים ומצננים במים קרים ושומרים בצד להמשך.
2. קולפים וחותכים את הבצל, צולים אותו בשמן זית וקורט מלח. כאשר הוא הוא חום וזהוב מוסיפים את החומץ ומבשלים עד לאידוי הנוזל.
3. קוצצים את האגוזים, השום והבזיליקום, שוטפים את הלימון ומגרדים את קליפתו.
4. מערבבים יחד את האורז, הקינואה, עשבי התיבול השום הקצוץ וגרידת הלימון ומתבלים במיץ לימון, מלח ושמן זית. מגישים עם בצל צלוי מעל.