הימים ממשיכים להתחמם, הלחות עולה, הילדים בחופשה, וההורים מחפשים את הדרך להתאוורר הרחק מהבית ומהמטבח. אבל האמת היא שאי אפשר לבלות כל הזמן בחוץ, לאכול כל הזמן בחוץ. מדי פעם צריך להכין ארוחה לבני המשפחה.

מחשבה זו הובילה אותי לבחירת המתכונים למדור השבוע. נזכרתי בשלושה מתכונים קלים ומהירי הכנה, שנותנים מענה לרצון שלנו לא לעמוד שעות במטבח החם ובכל זאת ליהנות ממאכלים טעימים במיוחד. במחשבה ראשונה אפשר לחשוב שיש סתירה בדבריי, אולם הדבר אפשרי. לשם כך אנחנו צריכים רק כלי אחד: מחבת ווק.

נתחיל במנת נתחי שייטל וירקות מוקפצים. המנה משלבת בצורה חכמה בין בשר לירק. בוחרים בבשר שאינו מצריך זמן בישול ממושך וחותכים אותו לרצועות דקות, המאפשרות ריכוך מהיר ואחיד. בחרתי הפעם בנתחי בשר שייטל, אך אפשר להחליף בנתחי חזה עוף או פרגית.

מוסיפים לרצועות הבשר או העוף שפע ירקות לפי טעמכם. אם אין חשק או זמן, אפשר להשתמש בלקט ירקות קפוא. השימוש בירקות הקפואים מקצר את זמן הקילוף והחיתוך. בנוסף, הירקות עברו חליטה ראשונה, מה שמאפשר קיצור משמעותי של זמן ההכנה.

המנה השנייה היא של חזה עוף וירקות מוקפצים. אם יש משהו שלמדתי מגידול ארבעה בנים הוא שלא משנה איך אני מגישה את נתח חזה העוף, הוא תמיד יתקבל בברכה, בעיקר אם הוא מוגש כשניצל. משום שאי אפשר להגיש לילדים כל יום שניצל (אף על פי שהם לא יתנגדו), מצאתי דרכים מגוונות לשלב את הנתח במנות אחרות, וכך הפכה מנת הירקות המוקפצים לאחת החביבות עליהם.

זו מנה מאוד מאפשרת: אפשר להיעזר בילדים להכנת הירקות למנה; אפשר לדלג על שלב זה בהכנה על ידי שימוש בלקט ירקות קפואים; אפשר להכין את המנה גם מפסטה; ואפשר לשלב בה גרגירי תירס וכל מה שיקנה לה טעם וצבע.

המתכון השלישי הוא להכנת מנה אחרונה, מפתיעה מאוד. היא נוצרה במטבחי לפני יותר מ־20 שנה, כאשר התבקשתי על ידי עורכת מדור האוכל שבו כתבתי להכין מנות מתוקות קיציות לילדים. בעודי מגלגלת במוחי רעיונות, פתחתי את המקפיא ומצאתי חבילה קטנה של מיני־מלאווח. החלטתי ליצור בעזרת מיני־מלאווח, קצפת ופירות מנה מפנקת, מהירת הכנה, מרשימה ודורשת מעט עבודה.

נתחי שייטל וירקות מוקפצים (צילום: דרור כץ)
נתחי שייטל וירקות מוקפצים (צילום: דרור כץ)

נתחי שייטל וירקות מוקפצים

החומרים (ל־6־8 מנות):
• 10 כפות שמן זית
• 800 גרם בשר שייטל (או סינטה או אחר), חתוך לרצועות
• 6 כפות שמן זית
• 1 גמבה גדולה, חתוכה לרצועות דקות
• 6 שיני שום כתושות או קצוצות גס
• 2 כפות דבש
• 2 כפות סילאן או סירופ אגבה
• 2 כפות רוטב צ'ילי חריף או מתוק
• ¼ כוס רוטב סויה
• 1 כפית חרדל דיז'ון גרגירים
• 1 כף סוכר חום (לא הכרחי)
• מלח ופלפל, לפי הטעם
• 1 חבילה (800 גרם) לקט ירקות קפואים

לפיזור:
• 1 כף שומשום בהיר ושחור, מעורבבים (אפשר לשלב גם קצח)

אופן ההכנה:
מחממים בווק רחב 4 כפות שמן זית, מוסיפים את נתחי הבשר ומקפיצים אותם במשך 4־3 דקות, עד אשר הם משנים את צבעם לאפור. מוציאים לקערה.

מוסיפים אל הווק את יתר השמן, מחממים היטב ומוסיפים את רצועות הגמבה והשום הכתוש. מערבבים ומטגנים 3־2 דקות. מסירים מהאש. מוסיפים את שאר החומרים, מלבד הירקות והשומשום.

מחזירים ללהבה ומאדים 4־3 דקות. מוסיפים את הירקות ומקפיצים תוך בחישה כ־5 דקות. מוסיפים את הבשר ומטגנים 3־2 דקות. טועמים ומתקנים תיבול. מפזרים מעל שומשום, מערבבים ומגישים חם לצד אורז.

דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: כ־20 דקות
סוג המנה: בשרית

חזה עוף וירקות מוקפצים (צילום: דרור כץ (מהספר ''המטבח הקל של פסקל''))
חזה עוף וירקות מוקפצים (צילום: דרור כץ (מהספר ''המטבח הקל של פסקל''))

חזה עוף וירקות מוקפצים

החומרים (ל־6 מנות):
• 500 גרם חזה עוף חתוך לרצועות בעובי 1־½ ס"מ
• 2 כפיות קורנפלור
• 2 כפות רוטב סויה
• 1 כף רוטב צ'ילי מתוק
• 1 כפית הריסה (לאוהבי חריף, לא הכרחי)
• 1 חלבון
• 2 כפות מים
• שמן זית לטיגון
• 1 פלפל ירוק חתוך לרצועות דקיקות
• 1 פלפל אדום חתוך לרצועות דקות
• 2 גזרים חתוכים לרצועות דקות
• 1 בצל סגול חתוך לרצועות דקות
• 3 בצלים ירוקים חתוכים לקטעים
• ½ כרוב חתוך לרצועות
• 2 פרוסות דקות של ג'ינג'ר (זנגביל) טרי
• 300 גרם אטריות נודלס, מבושלות לפי הוראות היצרן (או פסטה אחרת)
• ½ כפית כורכום
• מלח ופלפל, לפי הטעם
• 5 כפות רוטב סויה

אופן ההכנה:
מערבבים את רצועות העוף, הקורנפלור, 2 כפות רוטב סויה, רוטב הצ'ילי המתוק, ההריסה, החלבון והמים. משהים בצד במשך רבע שעה.
מחממים שמן במחבת ווק רחבה ומטגנים את רצועות העוף. בכל פעם מכניסים למחבת כמות קטנה ומטגנים עד הזהבה. מוציאים לצלחת.
מחממים עוד שמן בווק ומטגנים את הירקות. בכל פעם מוסיפים עוד ירק, ומקפידים שהפריכות של הירקות תישמר ושלא יהפכו ל"סמרטוטיים".
מוסיפים את רצועות העוף המוקפצות ואת האטריות המבושלות, מערבבים ומתבלים בכורכום, מלח, פלפל ו־5 כפות רוטב סויה. מקפיצים הכל יחד תוך כדי ערבוב. טועמים ומתקנים תיבול. מגישים חם.

דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: כ־20 דקות
סוג המנה: בשרית

מיני מלוואחים (צילום: דרור כץ (מהספר ''המטבח הקל של פסקל''))
מיני מלוואחים (צילום: דרור כץ (מהספר ''המטבח הקל של פסקל''))

מיני־מלאווח מתוקים

החומרים (לכ־20 יחידות):
• 400 גרם (1 חבילה) מיני־מלאווח
• 250 מ"ל (1 מכל) שמנת מתוקה
• 1 חבילה אינסטנט פודינג וניל
• 1 כוס חלב
• 5־4 חצאי אפרסקים משומרים (או: תותים, קיווי, משמשים, אגסים), חתוכים לקוביות או לפרוסות
לקישוט:
• 100 גרם אבקת סוכר
• דבש או סירופ מייפל או אגבה או רוזטה

אופן ההכנה:
מסדרים את עיגולי המלאווח ברווחים בתבנית משומנת ואופים 15־10 דקות בתנור שחומם מראש ל־180 מעלות. מצננים.
מפרקים כל מלאווח לשניים, לקבלת "בסיס" ו"מכסה". אם לא מצאתם מיני־מלאווח, אפשר לקרוץ עיגולים מעלי מלאווח רגילים.

יוצקים את השמנת המתוקה לקערת מערבל חשמלי, מוסיפים את אבקת האינסטנט פודינג והחלב ומקציפים במהירות גבוהה במשך מספר דקות עד לקבלת קרם אחיד ויציב. מעבירים לשקית זילוף עם צנתר משונן.

מניחים את חצאי המלאווח על משטח עבודה בשני טורים. מזלפים על חצי מהעיגולים תלוליות קרם, ומניחים מעל את הפרי. מכסים בעיגול מלאווח נוסף, בוזקים מעל אבקת סוכר ומזלפים מעט דבש. מגישים קר.

דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: כ־20 דקות
סוג המנה: חלבית