בימים חמים ולחים אלו אתם ממש לא חייבים לטרוח בהפקת ארוחת ערב בימי חול. מספיק להכין מבעוד מועד קרקרים מסוגים שונים, כעכים ועוד מטעמים אשר חיי המדף שלהם ארוכים ושנשמרים בקופסאות עד לזמן ההגשה. את אלו אפשר להגיש לצד מטבלים שווים ומיוחדים, ירקות ופירות שחתוכים בצורה מעוררת רושם.
את הקרקרים והכעכים אתם יכולים להכין מראש ולאחסן עד השימוש, וגם את המטבלים אין צורך לרכוש. זמן ההכנה שלהם קצר, לא יותר מחצי שעה של הכנה והתארגנות.
נוסף לקרקרים ולמטבלים הגישו לשולחן גם מבחר מפירות וירקות העונה. לאחרונה מצאתי עגבניות שרי ירוקות קטנות בטעם חמצמץ עדין עם מתיקות קלה. למען האמת, בתחילה חשבתי שמדובר בענבים עד שטעמתי אותן. הצטיידתי גם בסלסילות מיקס של עגבניות שרי ועגבניות ותמר, מארזים של פלפלים מתוקים בשלל צבעים ושפע של עשבי תיבול: לואיזה, תימין, נענע ובזיליקום בשני גוונים.
הצטיידו בקרש חיתוך גדול במיוחד או במגש הכי גדול שיש לכם, העבירו לצלוחיות קטנות את הממרחים שהכנתם מראש, הניחו אותן על המגש לצד ערימה של מציות ותלוליות של כעכים מלוחים קטנים וסדרו ביניהם את הפירות והירקות לפי הצבעים. ככל שיהיה צפוף ומגוון יותר, כך יהיה מושך יותר. אתם יכולים לחתוך חלק מהפירות ולזלף עליהם מעט מיץ לימון כדי שלא ישחירו. את כל הטוב הזה הגישו למרכז השולחן, בחצר, בגינה, במרפסת או על השולחן בחדר ממוזג, והמחמאות כבר יגיעו.
ממרח טחינה בשלושה צבעים
את הטחינה הבסיסית אפשר לצבוע בצבעי מאכל טבעיים: סלק סגול מבושל וסחוט יקנה טחינה סגולה, וגמבה אדומה קלויה וטחונה תניב טחינה אדומה.
החומרים (ל־10־8 מנות):
לטחינה בהירה:
• 1 כוס טחינה גולמית באיכות טובה
• מלח ופלפל, לפי הטעם
• מיץ מ־1־2 לימונים (תלוי בדרגת החמיצות האהובה עליכם)
• 1 כוס מים
• 8 שיני שום בינוניות, כתושות
לעיטור:
• שומשום שחור
לטחינה סגולה:
• 50 גרם סלק מבושל וקלוף (אפשר כמות גדולה יותר, לפי הגוון הרצוי)
לטחינה ירוקה:
• 1 צרור פטרוזיליה קצוצה דק
• 8 ענפי נענע קצוצים דק
אופן ההכנה:
מניחים בקערה את הטחינה, המלח, הפלפל ומיץ הלימון. מערבבים היטב. מוסיפים בהדרגה את המים תוך כדי בחישה, עד לקבלת דרגת הסמיכות הרצויה. לטחינה המוכנה מוסיפים מעט שומשום שחור לעיטור.
לטחינה סגולה: חותכים את הסלק המבושל לקוביות ומכניסים לבלנדר. מוסיפים את הטחינה הבהירה המוכנה וטוחנים יחד לעיסה חלקה. אפשר להוסיף עוד סלק מבושל בהתאם לגוון האדום הרצוי.
לטחינה ירוקה: מוסיפים לטחינה הבהירה המוכנה את עשבי התיבול, מערבבים, טועמים ומתקנים תיבול. מעבירים לכלי שניתן לסגירה הרמטית ושומרים במקרר.
דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: 10־5 דקות
סוג המנה: פרווה
מתכונים נוספים באתר הקולינרי של פסקל
כעכים מלוחים עם שומשום
הכעכים המלוחים והפריכים מגיעים אלינו מהמטבח הים תיכוני והצפון אפריקאי. משום שהם נשמרים לזמן ארוך בלי לאבד את פריכותם, רצוי להכין כמות גדולה ולשמור בצנצנת שניתנת לסגירה הרמטית.
החומרים (ל־100 כעכים קטנים מאוד):
• 1 ק"ג קמח מנופה
• 200 גרם שומשום
• 3 כפיות מלח
• 3 כפיות סוכר
• 2 שקיות אבקת אפייה
• 2 כפיות כרוויה (קימל) טחונה
• ¾ כוס שמן
• 50 גרם מרגרינה מרוככת
• ½2 כוסות מים פושרים
להברשה ולציפוי:
• 1 ביצה טרופה
• ½ כוס שומשום
אופן ההכנה:
שמים בקערה רחבה את הקמח, השומשום, המלח, הסוכר, אבקת האפייה והקימל. מערבבים. מוסיפים תוך לישה ולסירוגין את השמן, המרגרינה והמים.לשים עד שמתקבל בצק אחיד וחלק, הניתק מדופנות הקערה. משהים למנוחה כ־½1 שעות.
משמנים תבניות אפייה בעלות דפנות נמוכות. צרים מהבצק כעכים בקוטר 1½־2 ס"מ. אפשר להכין כעכים בקוטר גדול, כ־5 ס"מ, ואפשר ליצור מקלות מלוחים. להכנת מקלות צרו רצועות ארוכות ודקיקות מהבצק וחתכו לקטעים באורך של 15־12 ס"מ.
מסדרים את הכעכים ו/או המקלות ברווחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה. מברישים אותם קלות בביצה טרופה ומפזרים עליהם מעט שומשום. לחלופין אפשר להניח את השומשום בקערית קטנה ולטבול את הכעכים המוברשים בביצה הטרופה בשומשום.
בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) אופים במשך 25־20 דקות, או עד לקבלת גוון חום זהוב. מצננים ומאחסנים בצנצנת שניתנת לסגירה הרמטית.
דרגת הקושי: בינונית
משך ההכנה: כשעתיים וחצי, כולל התפחה
סוג המנה: פרווה
ממרח פסטו
המטבל מהמטבח האיטלקי כל כך מיוחד ועשיר בטעם, עד שהוא אהוב ורצוי בכל מטבח. אפשר להוסיף אותו למגוון תבשילים, לירקות צלויים, למציות ועוד. כמו כן, אפשר להכינו על בסיס עשבי תיבול שונים ולתבל לפי טעמכם האישי.
החומרים (לצנצנת קטנה):
• 1 צרור עלי בזיליקום ללא גבעולים
• 2 שיני שום
• ¼ כוס שמן זית
• ¼ כוס אגוזי מלך או צנוברים קלויים
• ¼ כוס גבינת פרמזן מגוררת
(לא חובה)
אופן ההכנה:
טוחנים במעבד מזון את עלי הבזיליקום.
מוסיפים בהדרגה את שאר החומרים, ומעבדים לעיסה אחידה. שומרים במקרר.
דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: 15 דקות
סוג המנה: חלבית (פרווה ללא הפרמזן)
מציות / גלט
המציות מהמטבח התוניסאי, שמוגשות לרוב בקידוש הקטן, מזכירות את הקרקרים המוכרים, רק שהן מעט רחבות ושטוחות. מכינים אותן מבצק שמרים מרודד דק, ובעזרת כוס קורצים ממנו את העוגיות. לפני האפייה מותחים אותן קלות, מחוררים במזלג ובוזקים מעל מלח גרוס.
החומרים (ל־25־30 מציות):
• ½4 כוסות קמח מנופה
• קורט מלח
• 1 כף שמרים טריים
• 2 כפיות שמן
• ½1 כוסות מים פושרים
• 3 כפות מלח גס
אופן ההכנה:
מניחים את הקמח בקערה עמוקה, מפזרים מעט מלח ויוצרים גומה בקמח. מוסיפים את השמרים ויוצקים את המים בהדרגה, תוך כדי לישה. ממשיכים ללוש עד לקבלת בצק אחיד. מכסים ומשהים להתפחה במשך כחצי שעה.
מקמחים את משטח העבודה ומרדדים את הבצק לעלה בעובי 1 ס"מ. קורצים עיגולים או ריבועים בעזרת כלי מתאים ומחוררים בעזרת מזלג. בוזקים על המציות מעט מלח גס.
מסדרים את המציות ברווחים בתבנית משומנת. בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) אופים במשך כ־20 דקות, או עד לקבלת גוון זהבהב.
דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: כשעה
סוג המנה: פרווה
טיפסקל:
# אפשר לערבב את החומרים במערבל חשמלי במקום ללוש בידיים.
# אפשר להכין את הבצק יום לפני האפייה ולשמור במקרר עד להכנה.
# הכנתם כמות גדולה מדי? אפשר להקפיא את הכעכים לאחר האפייה.