אם עד הרגע האחרון קיימת אי־בהירות לגבי פתיחת שנת הלימודים, חשוב שניצור סדר יום קבוע עבור הילדים, ולו רק כדי לשמור על איזו שגרה ברוכה. למשל, הקפדה על ארוחת צהריים חמה וטובה. גם אם הם יאכלו אותה בעודם שוהים בבית וגם אם הם יעשו זאת כאשר יחזרו מיום לימודים.

ילדים מאוד אוהבים משחקי כדור, אולי זו הסיבה לכך שהם כל כך אוהבים תבשילים שבהם שוחים כדורים. בחרתי להציע לכם לאמץ שלושה מתכונים להכנת תבשילי כדורים שילדיי מאוד אוהבים, ומתכון נוסף למנת קינוח, שמעוצבת אף היא בצורת כדור.

נתחיל דווקא בקינוח, ואינני מכירה ילד או מבוגר שיכול לעמוד בפניו. לכדורי השוקולד הצבעוניים מרקם נימוח ומנעד של טעמים. חשוב להקפיד על שימוש בחומרים איכותיים, בין שהם עשויים מביסקוויטים ובין שהם עשויים מעוגה בחושה או משברי עוגיות.

המתכון השני הוא לכדורי בשר ברוטב עגבניות ואפונה פיקנטי. אלו כדורי בשר רכים ואווריריים, ששוחים ברוטב עגבניות סמיך לצד כדורים קטנטנים של אפונה ומבושלים עד לצמצום מרבי של נוזלי הרוטב. המתכון השלישי הוא לכדורי עוף, דלעת וקישואים מתובלים. כדורים קלילים בתוספת של שקדים טחונים שמעדנים את טעם העוף. כדורי העוף שוחים ברוטב עם קישואים ודלעת, שיוצרים טקסטורה נהדרת לתבשיל. במידה שהילדים שלכם סרבני ירקות, אל תוותרו. רסקו את כל הירקות או את חלקם לרוטב, ותקבלו תבשיל סמיך בטעם מיוחד.

אם הילדים אינם מחובבי הבשר והעוף, המתכון הרביעי הוא בשבילם: תבשיל כדורי דגים, זיתים וגרגרי חומוס ברוטב. המרקם של כדורי הדגים עדין, הם עשירים בעשבי תיבול וטעמם חמצמץ עדין, של לימון שמחמיא לתבשיל. את התבשילים אפשר להגיש על מצע של אורז רך, פירה עדין, קוסקוס, פסטות או פתיתים. ושתהיה לילדים שנת לימודים שלמה ועגולה.

כדורי שוקולד בשלל טעמים

החומרים (ל־20 כדורים):
• 300 גרם עוגיות יבשות כלשהן או שאריות עוגות או ביסקוויטים מסוג פתי בר
• ¾ כוס סוכר
• 6 כפות אבקת קקאו
• 150 גרם חמאה מרוככת
• 100 גרם שוקולד שבור לקוביות
• 1 כף ליקר שוקולד
• ¼ כוס אגוזי מלך קצוצים דק
• ⅓ כוס חלב פושר
לעיטור:
• שבבי שוקולד, סוכריות צבעוניות קטנטנות, פתיתי קוקוס וכדומה

אופן ההכנה:
מניחים את הביסקוויטים, העוגיות או העוגות במעבד מזון ומרסקים עד לקבלת פירורים דקים.
שמים את הפירורים בקערה, מוסיפים את הסוכר ואבקת הקקאו ומערבבים. מוסיפים את החמאה המרוככת ומערבבים היטב.
יוצקים את החלב לקלחת קטנה ומחממים על להבה נמוכה. מוסיפים את ליקר השוקולד והשוקולד ומערבבים היטב עד שהוא נמס לגמרי. מוסיפים לתערובת הביסקוויטים, מערבבים תוך לישה והוספת האגוזים הקצוצים. יוצרים כדורים מהתערובת. אם התערובת רכה מדי ולא ניתן לעצב ממנה צורת כדור, מכניסים אותה למקרר לשעה עד להתייצבות. מפזרים על צלחת שטוחה את שבבי השוקולד או הסוכריות הצבעוניות, מגלגלים עליהם את כדורי השוקולד ומניחים בעטרות נייר. שומרים במקרר.

דרגת הקושי: בינונית
משך ההכנה: כשעה
סוג המנה: חלבית

כדורי בשר ברוטב עגבניות ואפונה פיקנטי

החומרים (ל־8־6 מנות):
• 15 גבעולי פטרוזיליה
• 20 שיני שום
• 500 גרם בשר בקר טחון
• 2 כפיות כמון טחון
• 1 כפית מלח
• 2 ביצים
• 1 שקית אבקת אפייה
• 2 כפות שמן זית

כדורי בשר ברוטב עגבניות ואפונה פיקנטי (צילום: פסקל פרץ-רובין)
כדורי בשר ברוטב עגבניות ואפונה פיקנטי (צילום: פסקל פרץ-רובין)


לרוטב:
• 6 עגבניות בינוניות רכות
• 4 כפות שמן
• 10 שיני שום מעוכות
• ½1 כפיות מלח
• ½ כפית פלפל שחור
• ½ כפית סוכר
• 2־3 פלפלים אדומים מתוקים יבשים
• 1 פלפל שאטה קטן
• 1 כפית כמון
• ¼ כפית קינמון
• 1 כף רסק עגבניות
• 1 כוס אפונה ירוקה קפואה
• 2־½2 כוסות מים

אופן ההכנה:
קוצצים דק את הפטרוזיליה והשום. מערבבים עם שאר חומרי הקציצות. יוצרים כדורים בקוטר 4־3 ס"מ, ושומרים במקרר עד שהרוטב מוכן.
להכנת הרוטב: חותכים את העגבניות לקוביות קטנות. מחממים את השמן בסיר רחב ושטוח ומוסיפים את השום, העגבניות, המלח, הסוכר והפלפלים. מבשלים 5 דקות. מוסיפים את הכמון והקינמון, מוהלים את רסק העגבניות במים ומוסיפים לסיר יחד עם האפונה. מביאים לרתיחה.
מסדרים את הקציצות בסיר, מכסים ומבשלים על להבה בינונית כשעה ורבע (אם צריך מוסיפים ½ כוס מים).
מגישים את כדורי הבשר על מצע של אורז, פירה או ספגטי.

דרגת הקושי: בינונית
משך ההכנה: כשעה וחצי
סוג המנה: בשרית

תבשיל כדורי עוף, דלעת וקישואים מתובלים

החומרים (ל־6־8 מנות):
לכדורי העוף:
• ½ ק"ג חזה עוף טחון
• ½ כוס שקדים קצוצים דק
• 5 גבעולי כוסברה קצוצים דק
• 5 עלי פטרוזיליה קצוצים דק
• 1 בצל גדול, קצוץ
• 1 ביצה
• מלח ופלפל שחור, לפי הטעם
• ½ כפית אבקת אפייה
• ½ כפית כמון
• ½ כפית פלפלת חריפה
• ¼ כפית כורכום
• 2 שיני שום כתושות

לרוטב:
• 3 כפות שמן זית
• 1 בצל גדול, קצוץ
• 5 שיני שום כתושות
• 2 כפות רסק עגבניות
• מלח ופלפל, לפי הטעם
• ½ כפית כורכום
• ½ כפית פלפלת חריפה
• 1 כפית כמון
• 3 כוסות מים
• 3 כפות עדשים אדומות או ירוקות
• 250 גרם דלעת קלופה וחתוכה לקוביות
• 2 קישואים קלופים וחתוכים לקוביות גסות

לעיטור:
• ¼ כוס פטרוזיליה קצוצה

אופן ההכנה:
מניחים את כל החומרים להכנת כדורי העוף בקערה, ולשים לעיסה אחידה. צרים כדורים בקוטר 3־4 ס"מ ומניחים על מגש. להכנת הרוטב: מחממים את השמן בסיר רחב ונמוך, מוסיפים את הבצל ומטגנים עד לגוון זהבהב. מוסיפים את השום הכתוש ורסק העגבניות ומערבבים. יוצקים חצי כוס מים ומוסיפים את התבלינים, מערבבים, מוסיפים את שאר הנוזלים, מכסים ומביאים לרתיחה.

מוסיפים את כדורי העוף ואת העדשים, מערבבים וממשיכים לבשל על להבה נמוכה כ־30 דקות. מוסיפים את קוביות הדלעת והקישואים, מערבבים וממשיכים לבשל עוד 30־40 דקות. טועמים ומתקנים תיבול. לקראת ההגשה מעטרים בפטרוזיליה קצוצה.

דרגת הקושי: בינונית
משך ההכנה: כשעה
סוג המנה: בשרית

תבשיל כדורי דגים, זיתים וגרגירי חומוס ברוטב

החומרים:
• 1 בצל בינוני
• 5 שיני שום
• ½ חבילה פטרוזיליה
• 25 ענפי כוסברה
• 500 גרם דגים (לפי בחירתכם) טחונים
• 1 פרוסת לחם עבה שהושרתה במים ונסחטה
• 1 ביצה
• 1 כפית מיץ לימון ומעט קליפת לימון מגוררת
• מלח ופלפל, לפי הטעם
• ½ כפית פלפלת מתוקה
• 1 כפית כמון
• 1 כף שמן זית

לרוטב העגבניות:
• 3־4 כפות שמן זית
• 1 כוס עגבניות מרוסקות
• 3 כפות רסק עגבניות
• 2 פלפלי שושקה בגוונים שונים, חתוכים לחתיכות גסות
• 2 פלפלים אדומים מתוקים מיובשים שלמים
• 1 פלפל ירוק חריף קצוץ
• 8־6 שיני שום גדולות
• ¾־½ כוס מים
• 1 כף פלפלת מתוקה בשמן
• ¼ כפית פלפלת חריפה
• ½ כפית כורכום
• מלח ופלפל, לפי הטעם
• 2 פרוסות לימון כבוש או 1 כפית טפנד לימונים כבושים
• 1 כוס גרגרי חומוס מבושלים למחצה ומסוננים
• 1 קופסת זיתים ירוקים מגולענים, מסוננים ושטופים היטב

תבשיל כדורי דגים, זיתים וגרגירי חומוס ברוטב (צילום: פסקל פרץ-רובין)
תבשיל כדורי דגים, זיתים וגרגירי חומוס ברוטב (צילום: פסקל פרץ-רובין)


לעיטור:
• 25 ענפי כוסברה קצוצים

אופן ההכנה:
מכניסים לקערת מעבד חשמלי את הבצל, השום, הכוסברה והפטרוזיליה. מרסקים אותם במספר פולסים עד לקבלת מרקם אחיד. מעבירים לקערה ומוסיפים את הדגים הטחונים ויתר החומרים. מערבבים היטב לעיסה חלקה ומניחים במקרר.

להכנת הרוטב: מחממים בסיר רחב ושטוח את שמן הזית, מוסיפים את העגבניות המרוסקות, רסק העגבניות, הפלפלים והשום. מערבבים היטב, מוסיפים את המים, מערבבים ומביאים לרתיחה. מתבלים בכל התבלינים ומביאים שוב לרתיחה.

צרים כדורים בקוטר 3־4 ס"מ מעיסת הדגים ומוסיפים אל הרוטב הרותח. מבשלים עוד 15 דקות. מוסיפים את פרוסות הלימון, גרגירי החומוס והזיתים. מערבבים בזהירות ומביאים שוב לרתיחה. מכסים ומבשלים על להבה בינונית־נמוכה כ־30 דקות. מעטרים בכוסברה קצוצה ומגישים חם.

דרגת הקושי: בינונית
משך ההכנה: כשעה
סוג המנה: פרווה

למתכונים נוספים לחצו כאן