בתום יום הכיפורים נוהגים לשבור את הצום בשתיית משקה חם בלגימות אטיות. לשולחן מגישים עוגות ועוגיות יבשות ולחות, ולצדן מבחר ריבות שימלאו את המאגרים בגלוקוז שאיבדנו במהלך היממה החולפת.

לחצו כאן לזמני כניסת ויציאת צום יום כיפור

הפעם בחרתי להציע במדור מתכון לעוגיות הצנועות והעדינות המתאימות ביותר לשבירת הצום; אלו אשר טעמן מספר סיפור מושלם של בית, משפחה ומסורת. המתכון הראשון שיובא כאן הוא לעוגיות שקדים פריכות ועדינות והשני לעוגיות מהמטבח העיראקי: עוגיות סוכר/חג'בדה, המצופות בגרגירי סוכר. גמר חתימה טובה. 

טיפסקל
איכות העוגיות טמונה בלישה טובה של הבצק, שכדאי שיהיה גמיש. אפשר לגוון בתוספות שונות בתוך הבצק, למשל קוקוס, ברס, אבקת קקאו, אגוזי פקאן או אגוזי מלך טחונים.

מתכונים נוספים באתר הקולינרי של פסקל פרץ רובין

עוגיות לשבירת הצום  (צילום: פסקל פרץ-רובין)
עוגיות לשבירת הצום (צילום: פסקל פרץ-רובין)

עוגיות שקדים פריכות החומרים (ל־50־60 עוגיות):

  • 500 גרם (½3 כוסות) קמח מנופה
  • 200 גרם מרגרינה/ חמאה/ מחמאה/ שמן קוקוס מוצק
  • 1 שקית אבקת אפייה
  • 1/4 כוס שמן
  • 1־3/4 כוס מים (יש להוסיף את המים בהדרגה בהתאם לספיגת הקמח. לפעמים לא צריך את כל הכמות)
  • ½1 כוסות סוכר
  • 1 שקית סוכר וניל
  • 2 כפות טחינה גולמית
  • 3/4 כוס שקדים מולבנים ופרוסים (או שבבי שקדים)


אופן ההכנה:
1. לשים את כל החומרים לבצק אחיד. משהים במקרר שעתיים.
2. מחלקים את הבצק לשניים ומרדדים כל חלק לעלה בעובי 1/2 ס"מ.
3. קורצים עוגיות בצורות הרצויות ומסדרים ברווחים בתבניות משומנות. אופים 20־25 דקות בתנור שחומם מראש ל־180 מעלות, עד הזהבה.

עוגיות סוכר/חג'בדה, החומרים (לכ־30־35 עוגיות, תלוי בצורת חותכני העוגיות ובגודלן):

  • 1/2 ק"ג קמח מנופה
  • 1 שקית אבקת אפייה
  • 1/2 כף גדושה הל
  • 1 חבילת מחמאה (200 גרם) או מרגרינה
  • 3/4 כוס סוכר
  • 3 ביצים M
  • 1/4 כוס + 2 כפות מיץ תפוזים

עוגיות לשבירת הצום  (צילום: פסקל פרץ-רובין)
עוגיות לשבירת הצום (צילום: פסקל פרץ-רובין)


לטבילה:

1/2 כוס סוכר

אופן ההכנה:
1. שמים בקערה רחבה את הקמח, אבקת האפייה וההל ומערבבים. מניחים בקערת מערבל חשמלי את המרגרינה (משתמשים בוו הגיטרה) ומערבלים תוך הוספת הסוכר, הביצים ומיץ התפוזים עד לקבלת עיסה אחידה.
2. מנמיכים את מהירות המערבל ומוסיפים בהדרגה תוך כדי ערבול את תערובת הקמח. מערבלים מספר שניות עד לקבלת בצק אחיד ורך. מחלקים את הבצק לשניים. מקמחים משטח עבודה ומרדדים עליו חלק אחד של בצק לעלה בעובי 1/2 ס"מ. קורצים עוגיות בעזרת חותכנים בדוגמאות שונות.
3. מניחים בקערית את הסוכר. נוטלים כל עוגייה וטובלים בסוכר תוך לחיצה. מסדרים את העוגיות עם הסוכר על תבנית תנור מרופדת בנייר אפייה, תוך שמירה על רווחים ביניהן.
4. אופים בתנור שחומם מראש ל־170 מעלות במשך כ־20 דקות, או עד שהבצק מזהיב. מצננים ושומרים בכלי סגור היטב.