יום הצמחונות ויום הטבעונות הבינלאומיים הם ימים מבורכים שמחזירים אותנו לטבע ומעוררים מחשבה לגבי הבחירות היום-יומיות שלנו, שבדרך כלל אנו לא מקדישים להם מחשבה נוספת. עוף קבוע בצהריים, מזון מעובד ואכילת מעט מידי קטניות, דגנים מלאים, ירקות ופירות הם עניינים שבשגרה שאיננו מקדישים להם כל מחשבה בדרך כלל.

איגוד הדיאטה האמריקאי קבע שאכילה לפי התזונה הצמחונית או הטבעונית, המתוכננת בצורה נכונה, היא בריאה, מכילה את כל הדרוש מהבחינה התזונתית ויכולה אף לעזור במניעת מחלות כרוניות כמו יתר לחץ דם, סוכרת ומחלות לב. תזונה טבעונית או צמחונית מאוזנת ומגוונת מתאימה ומספקת בכל שלבי החיים: הריון, הנקה, ילדות, התבגרות וזקנה. ימים אלו מהווים הזדמנות לעצור רגע ולהחליט על התנסות מעולם הצמחונות והטבעונות. ואין הכוונה להפוך אותנו ממש לכאלה, אלא לבחון את ההרגלים שלנו" אומרת חלי ממן, מייסדת רשת  תמיכה לאורח חיים בריא. אז קבלו מתכונים על טהרת הטבעונות, וזה גם טעים:

קציצות טבעוניות ברוטב תרד לימון ועשבי תיבול 

מרכיבים
1/2 ק"ג תרד טרי
1 כרשה גדולה פרוסה דק (החלק הלבן)
5 כפות שמן זית
1/2 לימון, סחוט למיץ
חבילת מנגולד פרוסה דק 
ליטר מים 
2 חבילות קציצות ביונד מיט 100% חלבון מן הצומח

אופן ההכנה: 
1. בסיר רחב מטגנים בשמן זית כרישה, בצל ושום.
2. מוספים את העלים וליטר מים ומבשלים 20 דקות.
3. מתבלים במלח ופלפל מוסיפים את הקציצות מבשלים 10 דקות נוספות.
4. מגישים עם טחינה או יוגורט בצד.

לזניה ''גבינות'' וחצילים קלויים באדיבות רשת ספייסז (צילום: יחצ)
לזניה ''גבינות'' וחצילים קלויים באדיבות רשת ספייסז (צילום: יחצ)

"בלה לזניה" – גבינות, בזיליקום וחצילים קלויים 

מרכיבים:
2 צנצנות של רוטב עגבניות מוכן 
1 רסק עגבניות 
1 חבילה עלי לזניה 
1 צרור עלי בזיליקום טרי 
שמן זית איכותי
3 חצילים
מלח ופלפל לבן לפי הטעם
250 גר' גבינת מוצרלה טבעונית
250 גר' גבינה צהובה פרוסה טבעונית

אופן ההכנה:
1. מקלפים את החצילים, חותכים לאורך פרוסות בעובי של 2\1 ס"מ וצולים בתנור, בחום בינוני, בשמן זית עד שיקבלו צבע שחום. מניחים בצד על נייר סופג.
2. מרכיבים את הלזניה: בתבנית חסינת חום מסדרים שכבות חצילים, שופכים מעט רוטב עגבניות מוכן ומעליו מסדרים עלה לזניה. מעליו פרוסות חצילים קלויים, מלח ופלפל לבן, מזלפים רסק עגבניות ומעליהם גבינה צהובה פרוסה. ואז שוב מסדרים שכבה נוספת לפי אותו הסדר.
3. בשכבה האחרונה מגרדים מוצרלה טבעונית מעל ומקשטים בעלי בזיליקום.
4. מכניסים לתנור שחומם לחום בינוני  200 מע' עד לקבלת לזניה יציבה ומושחמת.

מרק גספצ'ו קר באדיבות סולתם (צילום: גל בן זאב)
מרק גספצ'ו קר באדיבות סולתם (צילום: גל בן זאב)

מרק עגבניות קר - גספצ'ו טבעוני

מרכיבים (3-5 מנות):
5 עגבניות אדומות
2 מלפפונים ללא העוקצים
1 בצל קטן סגול
2 שיני שום
1 פלפל אדום חתוך לרצועות גסות
1/4 כוס שמן זית
1/4 כוס חומץ בן יין לבן
1 כף עלי פטרוזיליה
8 עלי זעתר
6-9 קוביות קרח
1 כף מלח
1 כפית פלפל שחור גרוס
להגשה:
2 מלפפונים חתוכים לרצועות דקות
קוביות קרח
2 כפות שמן זית

אופן ההכנה:
1. מרתיחים מים בסיר גדול, מכניסים את העגבניות, חולטים שתי דקות.
2. מוציאים וקולפים את העגבניות. חוצים אותן ומוציאים את החלק הבהיר.
3. מעבירים את העגבניות למעבד מזון.
4. מוסיפים את שאר המרכיבים ומעבדים למחית חלקה ( אפשר להכין מראש ולאחסן במקרר).
5. להגשה: יוצקים את המרק לקערה, מעטרים במלפפון, מוסיפים קוביות קרח ומטפטפים קצת שמן זית. מומלץ להגיש לצד לחם קלוי.

מוס שוקולד אבוקדו לינדט (צילום: יחצ)
מוס שוקולד אבוקדו לינדט (צילום: יחצ)

מוס שוקולד אבוקדו טבעוני

מרכיבים ל-6 מנות:
100 גרם שוקולד לינדט אקסלנס 100% קצוץ
4 כפות חלב שקדים
2 אבוקדו בשלים
3 כפות אבקת קקאו 
1 כפית תמצית וניל 
3 כפות סירופ אגבה  
קמצוץ מלח
לקישוט פירות יער/ אגוזים 

אופן ההכנה:
1. שמים את חלב השקדים (או התחליף) בקערה עם לינדט אקסלנס קצוץ 100% ומחממים במיקרוגל בעוצמה מלאה, תוך כדי ערבוב כל 20 שניות, עד להמסה.
2. מסירים את הגרעין מהאבוקדו, ומניחים בתוך הבלנדר. מוסיפים את כל החומרים ומערבבים עד לקבלת מרקם חלק וקרמי.
3. מחלקים לתוך כלי ההגשה ומקשטים עם  פירות יער ואגוזים.
4. מצננים במקרר עד להגשה.