השנה ערב פסח חל ביום שישי, כאילו מחבק את השבת לתוכו. ברור לי שכאשר תקבלו את העיתון, תהיו כבר ערוכים ומוכנים עם תפריט עשיר ומגוון, שבו כל המנות המסורתיות והתוספות העכשוויות לליל הסדר, לכן בחרתי להציע לכם כאן היום סלטים של הרגע האחרון.
נכון, סלט הוא לא מאכל מסובך או מורכב שלהכנתו נדרשת מיומנות מיוחדת, ובכל זאת חשוב לי להבהיר: סלט הוא לא רק ירקות חתוכים בתוספת עשבי תיבול ותבלינים. כל מי שטועם סלט, אפילו את הפשוט ביותר, יודע להבחין בין סלט טוב לזה חסר הטעם. לדעתי סלט הוא סוג של שירה בכמה קולות. אם משלבים נכון בין הירקות ומדייקים בשימוש בעשבי התיבול והתבלינים, מקבלים הפתעות מעניינות בצלחת. ואם משקיעים בהכנה קצת יותר זמן ומחשבה בבחירת חומר הגלם וטכניקת ההכנה, הוא בקלות הופך להפתעה בארוחה החגיגית.
להכנת סלטים של הרגע האחרון בחרתי להשתמש בירקות זמינים, כאלו שברור לי שיהיו ברשותכם. אחרי קילוף הירקות, אני חותכת אותם לחתיכות גדולות ואם הירק מאפשר, חוצה אותו לשניים או מותירה אותו שלם. מתבלת במינימום תבלינים ומעבירה לקערות הגשה. אחד הכללים הכי חשובים שעליהם אני מקפידה, הוא הכנת הרוטב בנפרד. כך אני שומרת על רעננות הסלט עד שמסיימים לקרוא בהגדה ומתחילים את הארוחה.
שלושה סלטים בחרתי להציע לכם הפעם. הראשון הוא הוא סלט עלי חסה, עשבי תיבול ותפוח בניחוח הדרים. סלט חמצמץ ורענן, בשילוב מעניין של נענע והדרים והפתעה של פרוסות תפוחים, שמהווה אתנחתא מרעננת בין שלל המנות המוגשות בארוחת הסדר. המתכון השני הוא לסלט גזר ופקאן סיני, סלט שהוא ממש כוכב, כך אני קוראת לו היות שלשמחתי הוא הפך לבן בית בכל המטבחים בארץ. בשנים האחרונות מצאתי אותו בגרסאות שונות, שבהן נערכו לו שדרוגים, תוך כדי שילוב בין סוגי האגוזים והפירות המיובשים שבהם השתמשו להכנתו. זהו הסלט האהוב ביותר על בני משפחתי וילדיי. הוא מפתיע ביופיו וטעמו, והתוצאה תמיד סוחטת מחמאות וגוררת חלוקת המתכון לכל הנוכחים.
המתכון השלישי הוא לסלט טאבולה כרובית, עשיר בעשבי תיבול, פיסטוקים ומשמשים ומתובל ברוטב ויניגרט מתקתק, שהופך את כל הטוב הזה למנה מושלמת. אני בטוחה שתמצאו במקרר שלכם את כל חומרי הגלם הנדרשים להכנת הסלטים המובאים כאן. ואם לא לכולם, לפחות לאחד מהם.
למתכונים נוספים היכנסו לאתר הקולינרי של פסקל
סלט עלי חסה, עשבי תיבול ותפוח בניחוח הדרים
החומרים (ל־8 מנות):
• 1 סלסילת עלי חסה סלנובה
• 1 סלסילת עלי רוקט
• 1 סלסילת חסה עגולה
• 5 גבעולי קייל
• 2 בצלים ירוקים
• עלים מ־4 ענפי נענע
• 2 תפוחי עץ חמצמצים מזן גרני סמית
• 1 תפוז חתוך לפרוסות דקות
(אפשר עם קליפה או בלעדיה)
לרוטב ויניגרט:
• 2 שיני שום כתושות
• 1 כפית חרדל דיז׳ון גרגרים
• מיץ מתפוז מסונן
• 1 כפית סילאן או דבש
• מלח, פלפל שחור
• מיץ מלימון אחד
• 100 מ"ל שמן זית
• מלח ופלפל, לפי הטעם
לעיטור:
• עלי נענע
אופן ההכנה:
שוטפים את העלים, מפרקים לעלעלים ומייבשים היטב. מסלקים את הגבעול האמצעי של הקייל, חותכים לקטעים, שוטפים ומייבשים. מניחים את כל העלים בקערה רחבה. קוצצים את הבצל הירוק, מוסיפים לקערה ומפזרים מעל את עלי הנענע. מגלענים את התפוחים וחותכים לפרוסות דקיקות. מניחים על העלים. חותכים לפלחים או לפרוסות את התפוז ומוסיפים לקערה. מערבבים הכל יחד. מכסים את הקערה בניילון נצמד ושומרים במקרר.
מכניסים את כל חומרי הרוטב לצנצנת, מנערים היטב או טוחנים בעזרת בלנדר מוט עד לקבלת תערובת אחידה.
לפני ההגשה מערבבים היטב את העלים עם התפוז והתפוחים, מעבירים לכלי הגשה. מסדרים את העלים ומזליפים מעל את הרוטב. טועמים ומתקנים תיבול בהתאם. מעטרים בנענע.
דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: כחצי שעה
סוג המנה: פרווה
סלט גזר ופקאן סיני
החומרים (ל־8 מנות):
לסלט:
• 6־5 גזרים מגוררים
• צרור עירית קצוצה דק
לרוטב:
• ½ כוס שמן צמחי
• ⅓ כוס חומץ הדרים
• ¾ כפית מלח
• 2 כפות שטוחות סוכר דמררה
• 1 שן שום גדולה, כתושה
לעיטור:
• 100 גרם פקאן סיני מרוסק גס
• 3־2 עלי עירית
אופן ההכנה:
מניחים את הגזרים המגוררים בקערה רחבה ומוסיפים את העירית הקצוצה. שומרים בכלי סגור במקרר. מערבבים בכלי נפרד את חומרי הרוטב ושומרים בצנצנת סגורה במקרר. לפני ההגשה לשולחן מערבבים היטב את הגזר עם העירית ומעבירים לקערת הגשה. יוצקים את הרוטב על הסלט, מערבבים היטב, טועמים ומתקנים תיבול בהתאם. מעטרים מעל בפקאן גרוס ועירית.
דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: 20 דקות
סוג המנה: פרווה
סלט כרובית בעשבי תיבול, פיסטוקים ומשמשים
החומרים (ל־8 מנות):
• 1 כרובית קטנה
• 1 ראש סלרי
• 1 כוס פול ירוק חלוט
• 1 צרור פטרוזיליה
• 1 צרור כוסברה
• ¼ צרור עלי נענע
• 100 גרם משמשים מיובשים
להגשה:
• 100 גרם פיסטוקים קלופים וקלויים
• ½ סלסילת עלי חסה סלנובה
לרוטב:
• 4 כפות שמן זית
• 3 כפות מיץ לימון
• 2 כפות רוטב סויה
• 1 כפית טחינה
• מלח ופלפל, לפי הטעם
לעיטור:
• ¼ כוס עלי נענע
אופן ההכנה:
שוטפים היטב את הכרובית ומגררים אותה במגררת גסה לתוך קערה רחבה. מנקים היטב את ראש הסלרי ומגררים אותו אל הקערה. קולפים את הפול מהקליפה הדקיקה ומוסיפים לקערה. שוטפים היטב את כל העלים, מייבשים היטב וקוצצים דק. מוסיפים לקערה. חותכים את המשמשים לרצועות דקיקות או לקוביות קטנות ומוסיפים לקערה. מערבבים היטב, מכסים בניילון נצמד ומאחסנים במקרר. מכניסים את כל חומרי הרוטב לצנצנת בעלת מכסה תואם ומנערים היטב. טועמים ומתקנים תיבול, סוגרים ושומרים במקרר עד להגשה.
להגשה: מפזרים את עלי החסה בקערה רחבה. מוסיפים את הפיסטוקים לקערת הכרובית, יוצקים את הרוטב, מערבבים, טועמים ומעבירים הכל על עלי החסה הנתונים בקערת ההגשה. מעטרים במעט עלי נענע ומגישים.
דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: כחצי שעה
סוג המנה: פרווה