לכל אחד יש את הסגנון שלו להכנת ירקות ממולאים, אבל בסופו של דבר כולם נפגשים באותה נקודה: בריח, בטעם ובסיפור של בית ומשפחה. כל הממולאים מתקשרים אסוציאטיבית עם אוכל ביתי מסורתי, הכרוך בעבודה מורכבת וארוכה במטבח, שהופכת את המאכל למעודן ולטעים במיוחד.
לשמחתנו, ממולאים יכולים להיות על בסיס ירקות, מה שמאפשר להם לשדרג כל ארוחה. לי ממולאים מזכירים את בוקרי ימי שישי, עת אמי אסתר ז"ל הייתה ממיינת במיומנות את הירקות - מי לתבשילים, מי לסלטים, מי למאפים ומי מתאימים למילוי. על בסיס הזיכרונות הללו בחרתי להציע לכם הפעם מתכון לבצלים שממלאים בעדינות ומסדרים על תחתיתו של סיר שטוח. יוצקים רוטב, מניחים על הכיריים על להבה בינונית־נמוכה, ואז מתחיל הפלא: בישול אטי וממושך מצמצם את הרוטב והופך את הבצלים הממולאים לשזופים, שחומים ומושכים במיוחד.
בסל מחשי/בצלים ממולאים
המרכיבים:
- 6 בצלים בינוניים מוארכים
- 2/3 כוס אורז עגול שטוף
- 1 כף שמן
- 1 כף מים
- 2 כפות בשר בקר טחון
- 1/4 כפית שטוחה פלפל שחור
- 1/4 כפית שטוחה בהרט
- 1/4 כפית מרק עוף
- 1/4 כפית מלח
- 3 כפות שמן
לרוטב:
- 4 כפות סילאן או דבש בטעם אהוב
- 4 כפות רכז רימונים
- 4 כפות מיץ לימון
- 1 כפית מלח
- 1/2 כפית מרק עוף
- 1/2 1 כוסות מים
- 2 כפות שמן
לעיטור:
- 10 משמשים אורגניים
- 1/2 כוס דובדבני אמרנה או צימוקים כהים, שזיפים או חמוציות (לא חובה)
אופן ההכנה:
- מקלפים את קליפת הבצל. בעזרת סכין דק מנקים את הלכלוך מהחלק העליון וחוצים כל בצל עד הליבה, שנשארת שלמה. מרתיחים מים חמים וחולטים את הבצלים למשך 7 דקות, עד שכל עלה מתחיל להיפרד מהשני. מסננים ומצננים (אפשר להפריד כל עלה לחלוטין רק כשהבצל קר). מקלפים את הבצל עלה אחר עלה.
- להכנת המלית: מחממים כף שמן בסיר, מוסיפים את האורז וכף מים על אש קטנה, עד לאידוי הנוזלים. מוסיפים את הבשר והתבלינים ומערבבים.
- מניחים 1/2 כפית של מלית באמצע כל עלה בצל ומגלגלים אותו לאורכו. מניחים את הבצלים בתבנית כשהקיפול כלפי מטה. מפזרים מעל משמשים, דובדבני אמרנה או צימוקים ואת שאריות הבצל שלא מולאו.
- מערבבים היטב את כל חומרי הרוטב ושופכים מעל הבצלים. מזלפים מעל שמן ועוטפים בנייר כסף. מכניסים לתנור שחומם מראש ל־150 מעלות ואופים במשך כשעה. מסירים את נייר הכסף ואופים עוד 10 דקות, עד שמתקבל רוטב סמיך.
מתכונים נוספים באתר הקולינרי של פסקל פרץ-רובין
טיפסקל
- אפשר להפוך את הרוטב לסמיך יותר באמצעות הוספת ירקות מרוסקים אל הרוטב או הגדלת כמות עשבי התיבול הקצוצים.
- את המלית אפשר להעשיר בפירות מיובשים, אגוזים, חמוציות, צימוקים, צנוברים ועוד. אפשר לשלב גם בזיליקום ותימין ברוטב או במלית.
מבחן טעימה
טעמתי דבש בטעמים חדשים ומיוחדים מעמק הירדן והגולן ומקיבוץ כנרת. הדבורים באזור מפיקות דבש דבורים טהור בטעמים שונים, לפי עונת השנה והגידולים שמאפיינים אותה. כל סוגי הדבש מוצעים במרכז "תנובת כנרת" בקיבוץ וגם בחנות אונליין.
הכוורות פזורות בשדות ובמטעים בעמק הירדן ובגולן, במטעי אבוקדו ליד עצי איקליפטוס, מטעי ליצ'י ועוד. בתקופה זו של השנה תמצאו במרכז "תנובת כנרת" דבש מפרחי שיזף ומפרחי בר וגם חלות דבש: המחירים משתנים לפי גודל הצנצנת וכמות הדבש, והטווח נע מ־10 שקלים ועד ל־49 שקלים. חלת דבש עולה 65 שקלים.
מרכז המבקרים פתוח בימים ראשון עד חמישי ובשבת 10:00־17:00, בימי שישי - 10:00 עד 15:00.