החג האחרון ברצף חגי תשרי לפנינו, ולכן בחרתי להציע במדור מטעמים שיתאימו גם לשמחת תורה וגם לשבת. יש כמה מאכלים בסיסיים שפשוט אי אפשר לוותר עליהם בשבת: עוגה טובה, חמין, קידוש קטן (ארוחת הבוקר) וכמובן - חלה.

לחלה יש מקום של כבוד, היא תמיד בולטת משאר המאכלים הנהדרים המוגשים בערב שבת, מונחת במרכז השולחן ומוגבהת קלות. לכבוד שבת והחג בחרתי במתכון נהדר לחלה מתוקה. החלה עשויה מקמח לבן, אך אפשר להחליף אותו בקמח מלא ולהוסיף כמעט כוס נוספת של מים. גם את הסוכר אפשר להחליף בסוכר חום. הפעם בחרתי להציע לכם לעצב את החלה בצורה קצת שונה, לא מסובכת וכזו שיוצרת המון רושם.

למנה העיקרית בחרתי בעוף שלם בשמן זית ותבלינים, המתבשל זמן ממושך כשלצדו תפוחי אדמה. בתום הבישול מתקבל עוף שחום שאותו מגישים לצד אורז.

עוגת השבת שלי היא עוגת שמרים קלאסית, שכמעט בכל בית יש גרסה כזו או אחרת למתכון שלה. הפעם בחרתי להכין גרסת נוגט מרציפן טעימה מאוד. אתם יכולים לדבוק במתכון או לשנות את התוספות, למשל לשלב נטיפי שוקולד ופירות מיובשים. לבצק אפשר להוסיף קליפות הדרים, וניל, קינמון ועוד.

חלה מתוקה

החומרים (ל־2 חלות בינוניות או 1 גדולה):
• 1 ק"ג קמח מנופה
• ½ כוס שמן זית
• 1 ביצה
• 1 כפית מלח
• 50 גרם שמרים טריים או 2 כפות שמרים יבשים
• 4 כפות סוכר
• 2–½2 כוסות מים
להברשה:
• 1 ביצה טרופה
לליפוף:
• 1 כוס גרגירי שומשום בהיר וכהה

אופן ההכנה:

מניחים את הקמח בקערת מערבל. יוצרים גומה במרכז ויוצקים לתוכה את שמן הזית, הביצה והמלח. מפזרים מסביב שמרים וסוכר.

מערבלים עם וו לישה במהירות בינונית ומוסיפים בהדרגה מים, תוך הגברת המהירות. מפסיקים כשמתקבל בצק רך וגמיש הניתק מדופנות הקערה.

מעבירים את הבצק לקערה משומנת קלות, מכסים בניילון נצמד ומתפיחים במקום חמים כשעה וחצי או עד הכפלת הנפח.

מעבדים מעט את הבצק כדי להוציא את האוויר ומחלקים את הבצק לשישה חלקים שווים. מגלגלים אותם לרצועות שוות באורכן ובעוביין. נוטלים שתי רצועות בצק טובלים אותן במים ומגלגלים בשומשום.

נוטלים רצועה אחת ללא שומשום ומניחים על משטח העבודה. מניחים לצדה רצועה אחת מלופפת בשומשום ומוסיפים לצדה רצועה נוספת ללא שומשום. מקבלים שלוש רצועות, שהרצועה האמצעית מביניהן היא עם שומשום. באותה השיטה מסדרים את יתר הרצועות. מהדקים את שני הקצוות של כל שלישייה. כעת יש לנו שתי רצועות רחבות. מחברים בצד אחד את שתי הגלילות וכורכים אותן זו בזו כמו צמה אך של שתיים.

מהדקים את הרצועות היטב בשני הקצוות (כדי שלא ייפתחו). מניחים בתבנית אפייה משומנת ומשהים כ־20 דקות להתפחה.

מברישים בביצה את רצועות הבצק ללא השומשום, ובתנור שחומם מראש ל־180 מעלות אופים 30־25 דקות, עד השחמה יפה. מוציאים ומצננים על רשת.

דרגת הקושי: בינונית
משך ההכנה: כשעתיים, כולל זמני ההתפחה
סוג המנה: פרווה

כך תכינו חלה מוצלחת:

# הקפידו על לישה נכונה וארוכה.
# התפיחו היטב את הבצק.
# הכניסו לתנור טרם האפייה כלי עם מים חמים, כדי שייווצרו אדים.
# אפשר לאפות את החלות בתבניות מיוחדות לקבלת עיצובים מעניינים.
# אפשר להמתיק כל חלה לפי הטעם בסילאן, סוכר חום או דבש.
# כדי לקבל חלה שאינה מתוקה הקטינו בחצי את כמות הסוכר והגדילו את כמות המלח. הוסיפו תבלינים לפי הטעם.
# העשירו את החלות בצימוקים ובאגוזים (אם כי מניסיוני ילדים בדרך כלל מנקרים בחלות כדי להסיר אותם). 

חלה (צילום: פסקל פרץ-רובין)
חלה (צילום: פסקל פרץ-רובין)

עוף שלם בתבלינים ותפוחי אדמה
החומרים (ל־10־8 מנות):

• 1 עוף שלם במשקל 1.2־1.3 ק"ג
• 1־2 בצלים גדולים
• 4־5 תפוחי אדמה קלופים וחצויים
• 10 שיני שום
• ½ כוס פטרוזיליה יבשה קצוצה
• ¼ כוס כוסברה יבשה קצוצה
• 2 כפות בזיליקום יבש קצוץ דק
• 1 כף פלפל יבש חריף, כתוש
• 4 כפות שמן זית
• ½ כוס סילאן או דבש
• ½ כוס רסק עגבניות
• ½ כוס יין לבן יבש
• ½־¾ כוס מים
• מלח ופלפל שחור גרוס

אופן ההכנה:
שוטפים ומנקים את העוף היטב ומניחים בכלי רחב וגדול, שיכול להכיל את העוף השלם ותפוחי האדמה בנוחות ולו מכסה תואם. חותכים לפרוסות או לרבעים את הבצלים ומפזרים סביב העוף, מסדרים את תפוחי האדמה החצויים סביב העוף ומפזרים את שיני השום. בוזקים על פני העוף את הפטרוזיליה היבשה, הכוסברה והבזיליקום היבש.

בקערית בינונית מניחים את הפלפל היבש החריף, מוסיפים את שמן הזית, הסילאן, רסק העגבניות והיין. מערבבים היטב. יוצקים על העוף ומסביבו. מוסיפים את המים ומתבלים במלח ופלפל לפי הטעם.

מכסים את הכלי, מכניסים לתנור שחומם מראש לחום בינוני־גבוה (190־200 מעלות) ואופים במשך 30 דקות. מנמיכים את החום ל־150־160 מעלות וממשיכים לאפות כשעתיים, עד שהעוף משחים ונימוח. מדי פעם מרטיבים את תפוחי האדמה והעוף בנוזלי הרוטב.
לפני סיום האפייה מסירים את המכסה ומשזפים היטב את העוף כ־15 דקות בחום גבוה. מגישים חם לצד גרגרי אורז לבן.

דרגת הקושי: קלה־בינונית
משך ההכנה: כשלוש שעות
סוג המנה: בשרית

עוף (צילום: פסקל פרץ-רובין)
עוף (צילום: פסקל פרץ-רובין)

בבקה / קוגלהוף בנוגט שקדים

שימו לב: הבצק המתקבל רך מעט, לא דומה למרקם בצק שמרים שאתם מכירים, כך הוא צריך להיות. אתם יכולים להוסיף מעט קמח שיעזור לכם בעיבוד הבצק, אבל לא יותר מדי.
החומרים (לתבנית בבקה
בקוטר 24 ס"מ):
• ½ ק"ג קמח מנופה
• 25 גרם שמרים
• ¾ כוס סוכר
• 3 ביצים
• 130 גרם חמאה רכה
• ¼ כפית מלח
• ½1 כוסות חלב

למלית:
• 100 גרם ממרח נוגט או תמרים
• ½ כוס ריבת תפוזים או אחרת, דלילה
• 1 כוס אגוזי מלך קצוצים גס
• ½ כוס צימוקים בהירים
• קליפת תפוז מגוררת
• ½ כוס שקדים מולבנים פרוסים
• 200 גרם מרציפן מוכן, חתוך לחתיכות

לעיטור:
• ½ כוס אבקת סוכר

אופן ההכנה:

להכנת הבצק: שמים בקערת מערבל את הקמח, השמרים והסוכר ומערבלים עם וו הלישה במשך דקה או שתיים.
מוסיפים תוך כדי ערבול אטי את הביצים, החמאה, המלח והחלב. מערבלים עד לקבלת בצק גמיש. משמנים קערה ומעבירים אליה את הבצק. מכסים בניילון נצמד ומשהים במקום חמים להתפחה כחצי שעה.

להכנת המלית: מערבלים לעיסה את כל חומרי המלית, מלבד המרציפן. מוסיפים את חתיכות המרציפן תוך כדי ערבול לקבלת תערובת אחידה.
על משטח עבודה מקומח מרדדים את הבצק לעלה בעובי ½ ס"מ. מורחים את המלית בשכבה אחידה על העלה ומגלגלים לגלילה מכם והלאה (הבצק ממש רך). מהדקים היטב את שני קצות הגלילה ליצירת טבעת.

משמנים ומקמחים את התבנית, ומניחים בה את הגלילה. מכסים בניילון נצמד ומשהים לתפיחה במקום חמים, שעה וחצי לפחות.
בתנור שחומם מראש לחום בינוני־נמוך (170־180 מעלות) אופים כ־35 דקות. מצננים ובוזקים אבקת סוכר.

דרגת הקושי: בינונית
משך ההכנה: כשעתיים, כולל התפחה
סוג המנה: חלבית 

בבקה או גוגלהוף בנוגט (צילום: פסקל פרץ-רובין)
בבקה או גוגלהוף בנוגט (צילום: פסקל פרץ-רובין)

לאתר של פסקל