אני נוהגת לצום מאז היותי ילדה. עם השנים למדתי מה צריך לעשות כדי לעבור את הצום בקלות ובהרגשה טובה ככל האפשר. למשל לשתות 2־3 ליטרים של מים ביומיים שלפני הצום או להימנע משתיית קפה יום לפני הצום אם אתם סובלים מכאבי ראש, וכמובן - לבחור את המאכלים הכי טובים לארוחה המפסקת ולארוחה ששוברת את הצום. 

לעוד מתכונים היכנסו לאתר הקולינרי של פסקל פרץ רובין

קלה אך ורסטילית: העוגה הזו היא פתרון מצוין לשבירת הצום
לבחוש בקלחת: מתכון לעוגת סולת טעימה ופשוטה להכנה

ארוחה מפסקת צריכה להכיל כמות גדולה של חלבונים, פחמימות או ירקות העשירים בפחמימות, כדי שיעניקו הרגשת שובע. אפשר להוסיף מבחר סלטים מירקות טריים, לתחושת רעננות וקלילות, ולסיים במשהו מתוק. 

לעיקרית רצוי לבחור מנת קדירה קלילה, שהמהות שלה היא שהכל מתבשל יחד - בשר, ירק ותוספת. עם הגשת המנה בוחרים את תוספת הפחמימה האהובה עליכם (פסטה, אורז, תפוחי אדמה), שאותה יש להכין בכמות נדיבה.

חשוב לא להגזים בתיבול: לא חריף מדי, מלוח מדי או חמוץ מדי, ולא להגיש מנות מטוגנות שגורמות לתחושת כובד ולצימאון מיותר. בנוסף, הקפידו לא לשתות משקאות ממותקים במהלך הארוחה, הם גורמים לתחושת שובע מזויפת ומצמיאים.

בסיום הצום מומלץ לא לאכול מאכלים כבדים. מתחילים בלימונדה, משקה חם ומשהו מתוק (עוגת טורט, עוגיות יבשות, עוגת סולת כמו ספרה בסבוסה, ריבות) ובהדרגה עוברים לאכול מרקים קלילים כמו מרק עוף זך עם מעט אטריות או בצקניות עדינות, נתחי עוף, או מנה של ירק מבושל וטרי.

בחרתי להציע לכם מתכונים למספר מנות שאפשר להגיש לשבירת הצום. המתכון הראשון הוא לעוגיות מהמטבח התוניסאי של סבתא אסתר ז"ל. הן פריכות ובעלות טעם אניסי שמתקבל מהשימוש בגרגרי שומר. ברגע שטובלים אותן בכוס משקה, הן סופגות מיד את הנוזל המתקתק והופכות לנימוחות וטעימות אפילו יותר.

המתכון השני הוא למרק עוף מהמטבח האלג'יראי, בניחוח של קינמון ונענע, שבעת הכנתו מוסיפים זרזיפי ביצה טרופה. בנוסף בחרתי בעוגת טורט (תופין), המוכרת והאהובה בכל מטבחי העדות. הפעם הכנתי אותה על בסיס לימון, לכן פנים העוגה בהיר מאוד ובטעמה מודגש מאוד טעם הלימון. 

כל שנותר לכם הוא להכין לימונדה טובה, תה חם וריבת חבושים או ענבים, ואתם מסודרים.
גמר חתימה טובה, 
פסקל.

העוגיות של סבתא אסתר
קבלו ממני באהבה גדולה את המתכון לעוגיות של אמי, אסתר ז"ל, עם המון געגועים. אצלנו במשפחה הן נקראות "עוגיות סבתא אסתר הקטנה", La petite Ester. לאמי היו שלל גרסאות ומתכונים לעוגיות הללו, שתמיד החזיקה בקופסאות פח סגורות היטב. במתכון המובא כאן נעשה שימוש בתבלין המזהר, הנותן ניחוח אופייני לעוגיות, נוסף לשומשום ולשקדים טחונים. העוגיות הפריכות מתאימות לשבירת הצום. אפשר להכינן באמצעות מטחנת בשר, שאליה מחובר סרגל צורות.

החומרים (לכ־50 עוגיות): 
• 5 ביצים בגודל L
• ½1 כוסות סוכר
• 1 כוס שמן קנולה
• קליפה ומיץ מ־1 לימון בינוני
• 2־3 טיפות מי תפרחת הדרים (מזהר)
• 3 שקיות אבקת אפייה
• ½ כוס שקדים או אגוזים טחונים דק או גרוסים
• ¾ כוס גרגרי שומשום
• ½1 כפות גרגרי שומר
• 1 קילו קמח מנופה

העוגיות של סבתא אסתר (צילום: פסקל פרץ-רובין)
העוגיות של סבתא אסתר (צילום: פסקל פרץ-רובין)


אופן ההכנה:
מניחים בקערה רחבה את הביצים וטורפים אותן תוך כדי הוספת הסוכר, השמן, מיץ הלימון, קליפת הלימון, מי תפרחת ההדרים ואבקת האפייה.

טורפים עד לקבלת בלילה תפוחה ואוורירית (אפשר להכניס הכל לקערת מערבל חשמלי ולערבל 4־5 דקות).

מוסיפים את השקדים הטחונים, השומשום, גרגרי השומר והקמח בהדרגה, תוך לישה, עד לקבלת בצק אחיד וחלק.

במידת הצורך אפשר להוסיף מעט קמח או מיץ תפוזים (הדבר תלוי בגלוטן המצוי בקמח, לכן חשוב להוסיף את הקמח בהדרגה, תוך לישה במערבל או בידיים). לשים עד לקבלת בצק רך וגמיש.

נוטלים מעט מהבצק ומגלגלים בכפות הידיים. יוצרים גליל וסוגרים אותו לכעך בקוטר 8־10 ס"מ או פשוט חותכים למקטעים של 12־10 ס"מ לקבלת עוגיות מאורכות. אם יש ברשותכם מכונה להכנת עוגיות או מטחנת בשר וסרגל צורות, אפשר להשתמש בהם. מכניסים את הבצק למכונה אחרי שהתאמתם את סרגל הצורה המשוננת ומקבלים רצועות מעוטרות, שאותן חותכים למקטעים באורך 12־10 ס"מ. סוגרים לכעך (בתמונות המופיעות כאן אפשר לראות את העוגיות בשתי שיטות ההכנה). בדרך זו מכינים את כל הבצק. 

מסדרים את העוגיות ברווחים על תבנית תנור משומנת היטב או מרופדת בנייר אפייה. בעזרת סכין יוצרים חתכים קטנים על העוגיות. מכניסים לתנור שחומם מראש לחום בינוני 180 מעלות, ואופים במשך 25־30 דקות עד לקבלת עוגיות בגוון זהבהב בהיר. מוציאים מהתנור, מצננים היטב ומאחסנים בכלי שניתן לסגירה הרמטית.

דרגת הקושי: בינונית
משך ההכנה: כשעה וחצי 
סוג המנה: פרווה

מרק עוף בניחוח קינמון ונענע
מרק עוף נהדר בעל ניחוח מיוחד, בזכות השימוש במקל קינמון ועלי נענע. מראה המרק ומרקמו העדין והמיוחד מתקבל בזכות הביצה הטרופה שבתוכו, שיוצרת טקסטורה מעניינת. אפשר לשלב במרק מבחר ירקות בהתאם לטעמכם או להוסיף אטריות ביצים דקיקות או כיסני בשר קטנים (קרפלך). 

החומרים (ל־8־6 מנות):
• 4־3 שוקי עוף
• גרונות וכנפיים
• 1 כף אבקת מרק עוף (לא הכרחי)
• 3 גבעולי שמיר
• 3 גבעולי פטרוזיליה
• 2 עלי כרפס
• 1 גזר פרוס לטבעות
• 1 תפוח אדמה חתוך לקוביות קטנות
• 1 בצל חתוך לרבעים
• 1 מקל קינמון
• ¼ כפית כורכום
• מלח, לפי הטעם
• פלפל לבן, לפי הטעם
• 3 גבעולי נענע
• 1 ביצה טרופה

להגשה:
• לימון

מרק עוף בניחוח קינמון ונענע (צילום: פסקל פרץ-רובין)
מרק עוף בניחוח קינמון ונענע (צילום: פסקל פרץ-רובין)


אופן ההכנה:
יוצקים מים לסיר גבוה עד מחציתו ומביאים לרתיחה על להבה בינונית. מוסיפים את שוקי העוף, הכנפיים והגרונות, מכסים ומבשלים כ־30 דקות (אם משתמשים גם באבקת מרק, זה הזמן להוסיפה). מערבבים, מכסים ומביאים לרתיחה על אש בינונית־גבוהה.

קושרים יחד את גבעולי השמיר, הפטרוזיליה והכרפס ומניחים בסיר. מוסיפים את הגזר, תפוח האדמה והבצל, מערבבים ומביאים לרתיחה. מוסיפים את התבלינים והנענע, מערבבים ומביאים לרתיחה.

מנמיכים את האש ומבשלים כ־30 דקות. מסננים את המרק מעשבי התיבול, הירקות ומקל הקינמון ומחזירים את הנוזל לסיר.

מוסיפים את הביצה בזרם דק תוך בחישה מהירה, עד שמתקבלים נטיפי ביצים. מבשלים 15 דקות.

מגישים את המרק חם ולצדו לימון. כל סועד מוסיף מעט מיץ לימון לפי טעמו.

דרגת הקושי: בינונית
משך ההכנה: כשעה וחצי 
סוג המנה: בשרית

טורט בהיר בטעם לימוני 
בין כל המתוקים האתניים המוגשים לשולחן שבירת הצום, תבלוט עוגת טורט גבוהה, שאותה מכינים בסיר פלא. לפעמים היא מקבלת חיזוקים משחקני משנה, הפעם יהיו אלו הלימונים וקמח השקדים, מה שמקנה לטורט גוון בהיר וניחוח לימוני שנהדר להגיש לצד משקה לימונדה צוננת או כוס תה.  

אני מעדיפה את העוגה כמו שהיא, ללא תוספות, אך אם אתם מעוניינים, אפשר לבזוק על העוגה מעט אבקת סוכר או לפזר על פני העוגה לפני האפייה מעט פרוסות שקדים מולבנים.

החומרים (לסיר פלא או לתבנית אחרת):
• 6 ביצים בגודל L, מופרדות לחלמונים וחלבונים 
• ½1 כוסות סוכר
• 1 שקית סוכר וניל
• קליפה מגוררת של לימון בהיר גדול
• 1 כוס קמח מנופה
• ½ כוס קמח שקדים 
• 3־4 כפות מלאות מיץ לימון 

לעיטור: 
• אבקת סוכר או פרוסות שקדים מולבנים (לא חובה) 

טורט בהיר בטעם לימוני  (צילום: פסקל פרץ-רובין)
טורט בהיר בטעם לימוני (צילום: פסקל פרץ-רובין)

טורט בהיר בטעם לימוני  (צילום: פסקל פרץ-רובין)
טורט בהיר בטעם לימוני (צילום: פסקל פרץ-רובין)


אופן ההכנה:
מניחים בקערת מערבל חשמלי את החלבונים ומקציפים במהירות גבוהה. מוסיפים בהדרגה, תוך כדי הקצפה את הסוכר וסוכר הווניל. ממשיכים להקציף עד לקבלת קצף יציב. מוסיפים בהדרגה את החלמונים וממשיכים להקציף מספר דקות, עד לקבלת קצף תפוח בגוון לימוני. 

מבליעים את גרידת הלימון בתנועות עטיפה עדינות בקצף ומוסיפים בהדרגה ובתנועות קיפול את הקמח, קמח השקדים ומיץ הלימון. מערבבים בתנועות עטיפה עד לקבלת תערובת אחידה.

מעבירים את עיסת הבצק לתבנית משומנת ומשטחים היטב. אם בחרתם לעטר את העוגה בפרוסות שקדים, פזרו אותם כעת על פני העוגה. מכניסים לתנור שחומם מראש לחום בינוני, 180 מעלות, ואופים במשך כ־35 דקות, או עד אשר קיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא נקי ויבש. מוציאים מהתנור ומצננים היטב. מחלצים את העוגה מהתבנית, ואם רוצים בוזקים מעט אבקת סוכר.

דרגת הקושי: בינונית
משך ההכנה: כ־45 דקות 
סוג המנה: פרווה