חג סוכות לא התברך במאכלים מובהקים המזוהים איתו. אפשר, כמובן, למצוא מסורות המאפיינות את החג. למשל, יש הנוהגים להגיש מאכלים הכוללים ירקות ופירות, טריים או מבושלים. יש שנוהגים להגיש עלי גפן ממולאים, זכר לכרמי יהודה שלפני הגלות. בשנים האחרונות תפסו את מקומם ירקות עליים אחרים, כמו כרוב, ושלל ירקות שאפשר למלא כמו פלפלים וקישואים, כמו גם כיסני בצק מעלי בצק דקיקים.
לעוד מתכונים היכנסו לאתר הקולינרי של פסקל פרץ רובין
מאכלי סוכות הם כאלו שנוח להוציא החוצה, אל המבנה הארעי שהקמנו, מבלי שיתקררו. כאלה הם תבשילי קדירה של בשר, קטניות, דגנים וירקות, המתבשלים ארוכות ומבשרים את בוא החורף. הם מגיעים לסוכה בתוך כלי החרס או הברזל שבו התבשלו, ושומרים על חומם.
השנה בחרתי להציע לכם לכבוד החג כמה מנות רושם קלות להכנה, שנכנסות לתנור ויוצאות משם, יחד עם התבנית, ישירות אל הסוכה או אל בתי החברים והמשפחה שאליהם אתם מוזמנים.
המתכון הראשון הוא להכנת דגים על מצע ירקות וגרגרי חומוס בתבנית אחת, שאותה אפשר להניח במרכז השולחן. המתכון השני הוא מנה נפלאה של כרובית מתובלת בציפוי טחינה, שמתאימה גם לצמחונים וגם לאוהבי הכרובית, כמוני. בנוסף, הצעתי כאן מנה של קישואים בתיבול עדין וחמצמץ. ולסיום, עונג שבת וחג - מתכון לעוגת טורט קלילה בניחוח נענע עם טעם לימוני שמוגשת בתבנית מעוטרת לתוספת של יופי ורושם.
דגים על מצע ירקות וגרגרי חומוס
החומרים (ל־8־6 מנות):
• ¼ כוס שמן זית
• ¼ כוס שמן קנולה
• 10 שיני שום
• 1 קופסה (400 גרם) עגבניות מרוסקות וקצוצות
• 1 עגבנייה גדולה חתוכה לפרוסות
• 2 גמבות חתוכות לרצועות או קוביות
• 2 פלפלים אדומים יבשים חריפים או מתוקים
• 1 כף גדושה פפריקה מתוקה
• 1 כפית פפריקה חריפה
• ½ כפית כורכום
• מלח ופלפל שחור, לפי הטעם
• 6־4 פילה אמנון או דניס, טרי ומפולט מעצמות
• 1 קופסה (300 גרם) גרגרי חומוס מסוננים
• ½ צרור כוסברה
• 3 כוסות מים רותחים
להגשה:
• 2 כפות כוסברה קצוצה
אופן ההכנה:
מניחים בסיר רחב את השמן, השום והעגבניות המרוסקות. מערבבים ומוסיפים את פרוסות העגבניות, רצועות הגמבה והפלפלים היבשים. מערבבים בעדינות ומטגנים תוך ערבוב כ־5 דקות. מוסיפים תבלינים ומערבבים. מוסיפים את הכוסברה הקצוצה והמים. מנמיכים להבה ומבשלים עם מכסה סגור כ־20 דקות. מוסיפים את גרגרי החומוס ומערבבים. טועמים ומתקנים תיבול בהתאם. מסירים מהלהבה.
מסדרים את הדגים המפולטים בתוך תבנית ויוצקים עליהם את הרוטב המוכן. מנענעים קלות את התבנית כך שהרוטב יצפה בשכבה אחידה את כל נתחי הדגים. מניחים נייר אפייה וסוגרים מעל עם רדיד אלומיניום.
מכניסים לתנור שחומם מראש לחום בינוני של 180 מעלות ואופים במשך 30־35 דקות. מוציאים מהתנור, מנענעים את התבנית כך שהרוטב יצפה יפה את נתחי הדגים. מפזרים את הכוסברה מעל ומגישים חם לצד תוספות לפי בחירתכם. אפשר להוסיף או להחליף את הירקות בפרוסות גזר, תפוחי אדמה, קישואים ובצל. אפשר לשלב גם עגבניות שרי בגוונים שונים.
דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: כשעה ורבע
סוג המנה: פרווה
פרחי כרובית שזופים בגלימת טחינה
החומרים (ל־8־6 מנות):
• 1 כרובית מפורקת לפרחים קטנים ובינוניים
• 4 כפות שמן זית משובח
• 1 פלפל ירוק חריף קצוץ דק
• 2 שיני שום כתושות
• מלח ופלפל, לפי הטעם
• סומק (לא הכרחי)
להכנת הטחינה:
• 1 כוס טחינה גולמית איכותית
• מיץ מ־2 לימונים
• 1־½1 כוסות מים (בהתאם לסמיכות הרצויה)
• מלח ופלפל, לפי הטעם
להגשה:
• ¼–½ כוס פטרוזיליה קצוצה
אופן ההכנה:
מניחים את פרחי הכרובית בתבנית תנור, מפזרים את הפלפל והשום ויוצקים עליהם שמן זית. בוזקים מלח ופלפל, מערבבים היטב ומכניסים לתנור שחומם מראש לחום בינוני גבוה (190־200 מעלות). אופים במשך 20־25 דקות. מערבבים מדי פעם את פרחי הכרובית כדי שיספגו טעמים, יתרככו וישחימו קלות.
מכינים את בלילת הטחינה: מניחים בקערה את הטחינה הגולמית, מוסיפים מיץ לימון ומים, ומערבבים היטב. ממליחים ומפלפלים ויוצקים הכול מעל לפרחי הכרובית. מפזרים מעט סומק אם רוצים ומחזירים לתנור לריכוך סופי במשך 7־5 דקות. מוציאים מהתנור, מפזרים פטרוזיליה קצוצה. מגישים חם.
דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: שעה
סוג המנה: פרווה
אצבעות קישואים או זוקיני בתנור
החומרים (ל־8־6 מנות):
• 8־10 זוקיני קטנים או 6־5 קישואים
• 1 כפית שום כתוש או 2־3 פרוסות שום
• ½ כוס שומר קצוץ
• ¼ כוס פטרוזיליה קצוצה
• ½ כפית קליפת לימון מגורדת
• ½ כוס שמן זית
להגשה:
• מיץ לימון
• שמן זית
• פטרוזיליה קצוצה
אופן ההכנה:
שוטפים היטב את הזוקיני וחוצים אותם לאורכם. אם משתמשים בקישואים, יש לקלוף חלק מקליפתם ולחתוך לרבעים. מסדרים את הקישואים או הזוקיני בתבנית שיכולה להכיל אותם בנוחות. מפזרים מעל את השום הכתוש או פרוסות השום, את השמיר והפטרוזיליה הקצוצה וגרידת קליפת הלימון. יוצקים שמן זית, מניחים מעל התבנית נייר אפייה ומעליו רדיד אלומיניום. סוגרים היטב, מכניסים לתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) ואופים במשך 30 דקות. מוציאים מהתנור, מזלפים מעל שמן זית ומיץ לימון, מפזרים פטרוזיליה קצוצה ומגישים לשולחן.
דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: שעה
סוג המנה: פרווה
טורט בטעם לימוני ונענע
החומרים (לתבנית מעוטרת 24־26 ס״מ):
• 6 ביצים גדולות L מופרדות לחלמונים וחלבונים
• ½1 כוסות סוכר
• 1 שקית סוכר וניל
• קליפת לימון מגוררת מלימון בהיר גדול
• ½1 כוסות קמח מנופה
• 3־4 כפות מלאות מיץ לימון
• 3־2 עלי נענע קצוצים דק
לעיטור:
• ¼ כוס אבקת סוכר
• מעט גבעולי נענע
אופן ההכנה:
מניחים בקערת מערבל חשמלי את החלבונים ומקציפים במהירות גבוהה. מוסיפים בהדרגה ותוך כדי ההקצפה את הסוכר וסוכר הווניל. ממשיכים להקציף עד לקבלת קצף יציב. מוסיפים בהדרגה את החלמונים וממשיכים להקציף מספר דקות, עד לקבלת קצף תפוח בגוון לימוני.
בתנועות עטיפה עדינות מבליעים את גרידת הלימון בקצף ומוסיפים בהדרגה ובתנועות קיפול את הקמח, מיץ הלימון ועלי הנענע הקצוצים, עד לקבלת תערובת אחידה.
מעבירים את עיסת הבצק לתבנית המעוטרת והמשומנת ומשטחים היטב. מכניסים לתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) ואופים במשך כ־35 דקות, או עד אשר קיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא נקי ויבש.
מוציאים מהתנור ומצננים היטב. בוזקים אבקת סוכר ומעטרים בנענע.
דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: כ־45 דקות
סוג המנה: פרווה