עץ השקד מתאפיין בכך שפריחתו מקדימה את כל שאר העצים, ודווקא בתקופה זו של החורף, כשהשמיים אפורים, וגם אנחנו קצת, ניצני השקד מאירים בוורוד ולבן את הנוף הקודרני של החורף. האם זה לא הדבר שכולנו זקוקים לו עכשיו?
פריחת השקד מתחילה בפברואר ושיאה בחודש מרץ אז מתכסים המטעים בפריחה לבנה-ורודה מרהיבה. בעונה זו הטיול במטעים הוא חוויה מרשימה. ממרץ מופיע הפרי ומתחיל לגדול וביוני מגיע לשיא גודלו. השימוש בשקדים נרחב בכל תחומי המזון והמשקאות. שקדים נוכחים הלכה למעשה בכל אחת ממנות וארוחות החג והיומיום. כרכיב מעשיר או קישוטי, טבעי או קלוי קלות, פרוס או טחון, לאפיה, בישול, סלטים, מרקים או תוספות.
השקד הוא מרכיב חשוב במסורת הקונדיטורית במערב אירופה. המטבח האוסטרי משתמש בקמח וקרם שקדים לעוגות ובצק עוגות ועוגיות. הצרפתים משדרגים את קרואסון החמאה בקרם שקדים ובסיציליה גאים במרציפן משקד מקומי. במטבח המרוקאי משתמשים בטחינת שקדים (בתוספת שמן ארגן ודבש) כממרח ובמשקה שקדים כתחליף לחלב ניגר.
בתקופה זו של פריחת השקד (בחודש פברואר) בכפר הידוע במרוקו תפראווט (Tafraout) בו נמצאת היצרנית הגדולה ביותר של שקדים במרוקו, נערך פסטיבל שנתי הנחשב למורשת טבעית ותרבותית. העצים בשיא פריחתם, ובעיירה נערכים ברחובות ריקודים מסורתיים, פולקלוריים ברבריים, ודוכני מזון מגישים מאכלים מסורתיים וטעימים המבוססים על שקדים וכמובן כוס תה נענע ליד. לי שנהב, מומחית מרוקו, בעלת MOROCOO DYALEE טיולי בוטיק למרוקו מביאה לנו משם מתכונים קלים להכנה.
מאפה מרוקאי מתוק מצופה דבש וממולא בשקדים
מאפה ביתי קרנאנצ'י מבחוץ ורך וטעים מבפנים - עם מי תפוז וקינמון ומגישים אותו באירועים מיוחדים לצד כוס תה. מספר שלבים מעורבים בהכנתו אך שווים את המאמץ.
מרכיבים:
חבילת בצק עלי פילו/עלי סיגר
2 כוסות שקדים טחונים (קמח שקדים)
200 גרם ממרח תמרים
כוס אגוזי מלך קצוצים דק
חצי כוס פיסטוק טחון
כף סילאן
לסירופ:
חצי כוס סוכר, חצי כוס מים, 2 כפיות מיץ לימון טרי.
אופן ההכנה:
1. טוחנים את השקדים יחד עם ממרח התמרים, כף הסילאן, אגוזי המלך, הפיסטוק - ומערבבים לתערובת אחידה.
2. פותחים את עלי הסיגר, מניחים כדור מהתערובת, מקפלים לצורת משולש ומדביקים באמצעות קמח ומים או עם הסירופ המוכן את הקצוות.
3. מטגנים את המאפה בשמן עמוק ומניחים על צלחת הגשה.
4. אופן הכנת הסירופ: מביאים לרתיחה את כל המרכיבים יחד, תוך כדי ערבוב ומניחים לצד המאפים.
5. מקשטים בקוקוס או קינמון מעל.
משקה חלב שקדים מתוק בסגנון מרוקאי עם תפוזים וקינמון
מרכיבים:
2 כוסות שקדים מולבנים
1/2 כוס סוכר (או לפי הטעם)
3 וחצי כוסות מים
2 כפות מיץ תפוזים
מעט קינמון טחון לקישוט
אופן ההכנה:
1. טוחנים את השקדים במעבד מזון, יחד עם הסוכר עד ליצירת תערובת חלקה ואחידה.
2. מרתיחים את המים בסיר, מוסיפים את תערובת השקדים והסוכר ומערבבים היטב למשך 5 דקות.
3. מעבירים לאש נמוכה, ממשיכים לערבב עוד 5-7 דקות ומוסיפים את התפוזים.
4. מורידים מהאש, מקררים את התערובת ומגישים בקערה עם מעט קינמון מעל (אפשר להוסיף גם קוקוס ושקדים) .
פרטים ומתכונים נוספים באתר שקד ישראלי של מועצת הצמחים, ענף הפירות