הפרג הוא מסוג התבלינים שהקשר עמם נבנה לא על סמך המפגש הראשון. לכן רצוי לתת לו הזדמנות נוספת ולהכין מבחר מטעמים המשלבים גרגירי פרג, וכך להכירם מחדש.

הירקות והפירות התחפשו השנה - והפכו לכלי למשלוח מנות
חגיגת חצילים: מתכון כזה עוד לא יצא לכם להכיר | בתיאבון

אני יודעת שלא כולם אוהבים עוגות פרג ויש כאלה שלא מסוגלים לטעום אפילו ביס קטן. ובכל זאת, רגע לפני פורים, אין דבר נכון יותר מלתאר את הקסם של הגרגירים האפורים־שחורים. המון מתכונים לעוגות פרג אני מכירה. לכבוד פורים הקרב ובא בחרתי במתכון להכנת גלילות שמרים רכות ממולאות במלית פרג עסיסית. מבטיחה לכם שאוהבי הפרג יתענגו עליהן, ואלו שלא אוהבים פרג פשוט יופתעו מטעמן הנפלא.

פרג (צילום: פסקל פרץ-רובין)
פרג (צילום: פסקל פרץ-רובין)


גלילות פרג לפורים

החומרים (ל־4 גלילות):

לבצק:
560 גרם קמח מנופה
3 כפיות שמרים מיובשים
100 גרם סוכר
1 כפית תמצית וניל
1 כפית קליפת לימון מגוררת
100 גרם חמאה מומסת או מחמאה
2 ביצים
1/4 כפית מלח
250 מ"ל חלב או מים

למלית:
400 גרם גרגירי פרג טחונים
250 מ"ל חלב או מים או מיץ
200 גרם סוכר
50 גרם דבש
3 כפות סילאן
100 גרם חמאה או מחמאה חתוכה
1 כפית קליפת לימון מגוררת
3/4־1/2 כוס אגוזי מלך או פקאן קצוצים

להברשה:
1 ביצה טרופה עם 2 טיפות שמן
לעיטור:
1/4 כוס גרגירי פרג שלמים

למתכונים נוספים היכנסו לאתר הקולינרי של פסקל
אופן ההכנה:
1. מניחים את הקמח בקערת מערבל ומפזרים מעליו את השמרים, הסוכר, תמצית הווניל, קליפת הלימון והחמאה או המחמאה המומסת. מערבלים עם וו הלישה ומוסיפים תוך כדי ערבוב את הביצים והמלח. יוצקים בהדרגה את החלב או המים. ממשיכים לערבל כ־10 דקות עד קבלת בצק אחיד.

2. מכסים ומשהים במקום חמים להתפחה כשעה וחצי, עד שהבצק מכפיל את נפחו. אם ממהרים ניתן לעטוף בניילון נצמד ולאחסן להתפחה במקרר מספר שעות. מחלקים את הבצק לארבעה חלקים שווים.

3. להכנת המלית: שמים בסיר קטן את הפרג, הסוכר, החמאה או המחמאה, החלב/מים/מיץ, הסילאן, הדבש וקליפת הלימון, מבשלים על אש נמוכה תוך בחישה 4־3 דקות או עד להסמכה של כל הנוזלים. מסירים מהלהבה ומוסיפים את האגוזים, מערבבים ומצננים היטב. מחלקים את המלית לארבעה חלקים שווים.

4. על משטח עבודה מקומח מרדדים חלק אחד מהבצק לעלה בעובי 1/2 ס"מ. מורחים על העלה חלק אחד מהמלית ומגלגלים לגלילה. בדרך זו מכינים את יתר הגלילות. מסדרים ברווחים בתבנית תנור מרופדת בנייר אפייה. מתפיחים עוד כ־30 דקות. מברישים את הגלילות בביצה הטרופה, אפשר ליצור מספר חריצים על פני הגלילות בעזרת סכין.

5. מברישים שוב את הגלילות בביצה טרופה ומפזרים מעל את גרגירי הפרג. אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) כ־35 דקות או עד שקיסם הננעץ במרכזן יוצא נקי ויבש, ומצננים. 

עוגת פרג (צילום: פסקל פרץ-רובין)
עוגת פרג (צילום: פסקל פרץ-רובין)

טיפסקל
 חשוב לדעת שאת גרגירי הפרג אפשר לשלב במתכונים שונים.
 במתכונים לעוגות פרג עשירות, מפחיתים מכמות הקמח ומוסיפים פרג.
 פרג טחון מתקלקל מהר וטעמו הופך להיות מריר ולא טוב באפייה. לכן חשוב מאוד לקנות גרגירי פרג שלמים אם לא מתכוונים להשתמש בהם מיד ורק לקראת השימוש טוחנים אותם דק.
 כשקונים פרג טחון יש להקפיד לבדוק את תאריך התפוגה.
 רצוי לאחסן את הפרג במקום קריר ויבש השומר על איכות הפרג. אני מקפידה לאחסן במקרר או במקפיא.
 אם רוצים למתן מעט את מרירות הפרג האופיינית – מוהלים אותו בחלב ומתבלים אותו במעט גרירת קליפת לימון.
 הדרך הטובה ביותר להמתיק מליות פרג היא לשלב דבש או סוכר חום כהה עם גרגירי הפרג.
 אפשר להקפיא את הגלילות לפני או אחרי האפייה, כשהן עטופות בנייר אלומיניום.
 ליצירת מראה שונה ניתן לגלגל את הבצק לגלילה ולסמן חריצים על פני הגלילה בעזרת מספריים.