אני מקבלת המון פניות מכם, לעתים בקשות למתכונים, לפעמים מילים חמות על המדור שממלאות את הלב. לא פעם אתם מספרים לי על בית ילדותכם, משתפים בזיכרונות, בניחוחות ובטעמים שעליהם גדלתם. זה קורה בעיקר כאשר אתם מתחברים לסיפורים שאותם אני מביאה כאן מילדותי. פתאום הם מעלים גם אצלכם זיכרונות מהבית, ולרגע נדמה שכולנו חיינו באותה המשפחה ובאותו הבית.

לעוד מתכונים היכנסו לאתר הקולינרי של פסקל פרץ-רובין

אני משתדלת לענות לכל הפניות. פה ושם אני גם מייחדת את המדור לנושא מסוים שמעניין אתכם. לאחרונה קיבלתי מספר בקשות למתכון לפשטידה שאינה דורשת התעסקות ארוכה במטבח, כזו שהתוצאה בתום ההכנה תסחוט מחמאות.  

בחרתי במתכון להכנת פשטידת ברוקולי ופטריות, שבבסיסה ירק ומעל סוג של תפיחה עם ביצים וגבינה. שילוב שיוצר יופי ועניין. בהגשה חגיגית אתם מוזמנים להוסיף בין השכבות מעט אגוזים קלויים, שמוסיפים ארומה וטעם. אפשר לאפות את הפשטידה בתבנית תנור, בסיר פלא, במחבת או בכל כלי אחר. אם אתם רוצים להקפיאה, הכינו בכלי שקל להכניס למקפיא.

ברוח המתכון הראשון, בחרתי להציע לכם עוד מתכונים ביתיים, משפחתיים, קלים להכנה. כל מתכון שמופיע כאן יכול להשתלב נפלא בארוחת צהריים או ערב בכל יום מימות השבוע, גם בארוחת שבת.

המתכון השני הוא להכנת קציצות דגים ברוטב פיקנטי עם גרגרי חומוס. הקציצות עגולות, כמו כדורים. המרקם שלהן עדין, הן עשירות בעשבי תיבול וטעמן חמצמץ, הודות לשימוש בלימון כבוש המחמיא לתבשיל. אפשר להגיש את התבשיל על מצע של אורז רך, פירה עדין, קוסקוס בהיר או קוסקוס מלא, פסטה ואפילו פתיתים.

המתכון השלישי הוא להכנת תוספת למנה עיקרית, והפעם הפשטות גוברת על הכל. כזה הוא המתכון לתפוחי אדמה אפויים. הכי פשוט, הכי מהיר ובעיקר טעים. המנה נראית כאילו עבדנו עליה זמן רב, אך למעשה היא פשוטה וקלה להכנה. מתחילים בבישול ראשוני של תפוחי האדמה, עד לכדי ריכוך חלקי. אחרי סינון הנוזלים בוחרים באחת משתי הדרכים המוצעות כאן לעיצוב ותיבול תפוחי האדמה. מתקבלות שתי מנות שאהובות על כל בני המשפחה.

פשטידת ברוקולי ופטריות (צילום: פסקל פרץ-רובין)
פשטידת ברוקולי ופטריות (צילום: פסקל פרץ-רובין)

פשטידת ברוקולי ופטריות

החומרים (לתבנית עגולה 26־24 ס"מ):

• 2 כפות שמן זית
• 8 פטריות ירדן פרוסות דק
• ½ כוס עגבניות מיובשות, מסוננות מהשמן וקצוצות דק
• 500 גרם ברוקולי קפוא
לריפוד התבנית:
• תרסיס שמן 
• 1 כף קמח תירס
• 1 כף פירורי לחם או בייגלה מרוסק

למלית:
• 150 גרם גבינה צפתית מפוררת
• ½ כוס גבינה צהובה מגוררת
• 1 גביע קוטג' 5% שומן
• 1 גביע שמנת חמוצה
• 4 ביצים M
• 4 כפות קמח מנופה
• ½ כפית אבקת אפייה
• מלח ופלפל גרוס לפי הטעם 
• ¼־½ כפית אגוז מוסקט מגורר

אופן ההכנה:

מחממים שמן במחבת רחבה, מוסיפים את הפטריות החתוכות, מקפיצים ומטגנים כ־3 דקות. מוסיפים את העגבניות המיובשות ומטגנים עוד 2 דקות. מתבלים במעט מלח ומורידים מהלהבה.

מביאים לרתיחה מים בסיר גבוה ורחב. מוסיפים את הברוקולי הקפוא, חולטים במשך 5־4 דקות. מסננים.

משמנים את התבנית בתרסיס שמן ובוזקים את קמח התירס ופירורי הלחם על התחתית והדפנות. מסדרים את הברוקולי המרוכך והמסונן בשכבה אחידה בתבנית המרופדת. מפזרים מעל את הפטריות והעגבניות המוקפצות.

בקערה נפרדת מערבבים את הגבינות והשמנת. מוסיפים את הביצים, הקמח, אבקת האפייה, המלח, הפלפל ואגוז מוסקט. מערבבים היטב. יוצקים את התערובת על הברוקולי והפטריות בתבנית ומשטחים.

בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) אופים במשך 50־45 דקות או עד אשר קיסם הננעץ במרכז הפשטידה יוצא נקי ויבש. מוציאים ומצננים מעט קודם להגשה.

דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: כשעה ורבע
סוג המנה: חלבית

קציצות דגים ברוטב פיקנטי עם גרגרי חומוס (צילום: פסקל פרץ-רובין)
קציצות דגים ברוטב פיקנטי עם גרגרי חומוס (צילום: פסקל פרץ-רובין)

קציצות דגים ברוטב פיקנטי עם גרגרי חומוס

החומרים (לכ־10 מנות):

לקציצות:
• 1 בצל בינוני
• 5 שיני שום 
• ½ חבילת פטרוזיליה
• 25 גבעולי כוסברה 
• 500 גרם דגים טחונים (מוסר ים, בורי או אחר, לפי בחירתכם)
• 1 פרוסה עבה של לחם שרויה במים וסחוטה
• 1 ביצה
• 1 כפית מיץ לימון ומעט קליפה מגוררת
• מלח ופלפל, לפי הטעם 
• ½ כפית פלפלת מתוקה 
• 1 כפית כמון
• 1 כף שמן זית

לרוטב העגבניות:
• 3־4 כפות שמן זית 
• 1 כוס עגבניות מרוסקות 
• 3 כפות רסק עגבניות 
• 2 פלפלי שושקה בגוונים, חתוכים לקטעים
• 2 פלפלים אדומים מתוקים מיובשים שלמים 
• 1 פלפל ירוק חריף קצוץ
• 2 גזרים חתוכים לפרוסות 
• 8־6 שיני שום גדולות 
• ½־¾ כוס מים
• 1 כף פלפלת מתוקה בשמן
• ¼ כפית פלפלת חריפה
• ½ כפית כורכום
• מלח ופלפל, לפי הטעם 
• 2 פרוסות לימון כבוש
או 1 כפית ממרח לימונים כבושים
• 1 כוס גרגרי חומוס מבושלים חצי בישול ומסוננים

לעיטור:
• 25 גבעולי כוסברה קצוצה

אופן ההכנה:

מכניסים לקערת מעבד חשמלי את הבצל, השום, הכוסברה והפטרוזיליה. מרסקים אותם במספר פולסים עד לקבלת מרקם אחיד. מעבירים לקערה ומוסיפים את הדגים הטחונים ויתר החומרים. מערבבים היטב לעיסה חלקה ומניחים במקרר.

להכנת הרוטב: מחממים בסיר רחב ושטוח את שמן הזית, מוסיפים את העגבניות המרוסקות, רסק העגבניות, כל הפלפלים, פרוסות הגזרים והשום. מערבבים היטב. מוסיפים את המים, מערבבים ומביאים לרתיחה. מוסיפים את התבלינים ומביאים שוב לרתיחה.

צרים כדורים בגודל של 3־4 ס"מ מעיסת הדגים ומוסיפים אל הרוטב הרותח. מבשלים עוד 15 דקות ומוסיפים את פרוסות הלימון וגרגרי החומוס. מערבבים בזהירות ומביאים שוב לרתיחה. מכסים ומבשלים על להבה בינונית־נמוכה 30 דקות. מגישים חם.

דרגת הקושי: בינונית
משך ההכנה: כשעה
סוג המנה: פרווה

תפוחי אדמה אפויים (צילום: פסקל פרץ-רובין)
תפוחי אדמה אפויים (צילום: פסקל פרץ-רובין)

תפוחי אדמה אפויים

החומרים (ל־6־4 מנות):

גרסה ראשונה: 
• 6־4 תפוחי אדמה לבנים (בהתאם למספר הסועדים) מבושלים במים כ־10 דקות
• מלח גס
• פלפל שחור גרוס
• 4־3 גבעולי רוזמרין טרי (או תימין או אורגנו)
• שמן זית

גרסה שנייה: 
• 6־4 תפוחי אדמה לבנים (בהתאם למספר הסועדים) מבושלים במים כ־20 דקות
• שמן זית
• מלח גרוס
• אורגנו
• פלפל שחור גרוס (או תערובת של ארבעה פלפלים מיובשים גרוסים) 
• כפית של תערובת עשבי תיבול (לא הכרחי)

אופן ההכנה:

לגרסה הראשונה: קולפים וחותכים את תפוחי האדמה לפרוסות, אך לא עד הסוף. כמו מניפה. מניחים נייר אפייה בכל כלי שמתאים לתנור. מניחים כל שני תפוחי אדמה על נייר אפייה, ומעצבים לצורת סירה.

בוזקים על תפוחי האדמה מלח גס ופלפל שחור, מפזרים את עלי הרוזמרין ומזלפים שמן זית. מכניסים לתנור שחומם מראש לחום גבוה (220 מעלות) ואופים במשך כ־30 דקות. מנמיכים את חום התנור ל־180 מעלות ואופים עוד 20 דקות.

לגרסה השנייה: מותירים את תפוחי האדמה המבושלים בקליפתם. מועכים אותם ומסדרים בתבנית אפייה. מזליפים שמן זית ובוזקים מלח, אורגנו ופלפל שחור. מזליפים עוד שמן זית ומכסים בנייר אפייה ומעליו רדיד אלומיניום.

מכניסים לתנור שחומם מראש לחום גבוה (220 מעלות) ואופים כ־30 דקות. מנמיכים את החום ל־180 מעלות ואופים עוד 20 דקות. אפשר להוריד את הכיסוי כדי לקבל תפוחי אדמה שחומים יותר.

דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: כשעה וחצי
סוג המנה: פרווה

טיפסקל:
תפוחי האדמה חייבים להיות מוצקים, עם קליפה יפה ואחידה, ללא פגמים, נקודות שחורות, נביטות או כתמים ירוקים.