השנה באמת שאין לי חשק לפסטיבלים ולחגיגות. לכן בחרתי במתכון להכנת עוגת דבש קלה ופשוטה. זו עוגה צנועה, בסיסית ומהירת הכנה, שתמיד מצליחה. הפעם היא בשילוב דבש וסילאן, אפשר לאפות את העוגה בתבנית אינגליש קייק, סיר פלא או תבנית מלבנית. בחרתי בתבנית מעוטרת אשר הופכת את העוגה בתום האפייה למיוחדת במינה - מעט אבקת סוכר והיא מושלמת במראה ובטעם. וזה בדיוק מה שצריך השנה - סמלי חג והמון צניעות.

ישנן המון גרסאות להכנת עוגות דבש וכל אחת טובה יותר מהשנייה. לכן אני תמיד משתדלת לנסות עוגה חדשה. לא פעם אני נוטה לשלב בין מספר גרסאות וכך אני מקבלת עוגה נפלאה במראה, בטעם ובפשטות ההכנה.

מלכת השולחן: כך תכינו ותעצבו חלות מיוחדות לראש השנה
יצירתיות בצלחת: איך להפוך סלט בסיסי לארוחה משביעה

מה מסתתר מאחורי הדבש? יש עוגות המבוססות על שילוב של כמויות קטנות של דבש עם תחליפים שונים כמו תה, קפה, סוכר מקורמל, סילאן ועוד. בעוגות אלו ניתן להקטין את עלויות העוגה, אך בהחלט אין פוגעים בטעמה ולא פעם הן אף הרבה יותר מוצלחות. כמובן יש את עוגות הדבש הטהורות, העושות שימוש בדבש איכותי ובכמות נאה, ואז מקבלים עוגה נאה, חומה־זהובה ודחוסה. ויש את העוגה שמשלבת בין הדבש לביצים מוקצפות, אז מקבלים עוגת דבש שהיא כמו עוגת תופין.

מאחלת לכם שנה טובה ורגועה. שנת שלום וביטחון ושהחטופים יחזרו אלינו לכבוד ראש השנה.

עוגת דבש

החומרים (לתבנית מעוטרת בקוטר 24 ס"מ):

¾ כוס שמן
¾ כוס סוכר
4 ביצים
1 כוס דבש
1 כפית מחוקה ציפורן טחון
1 כפית קינמון טחון
½ כפית זנגביל טחון
3 כוסות קמח תופח מנופה
1 כפית מחוקה אבקת סודה לשתייה
1 כפית קפה שחור טחון דק
1 כוס מים רותחים
½ כוס אגוזי מלך קצוצים גס

לעיטור בתום האפייה:
½ כוס אבקת סוכר

אופן ההכנה:

שמים את השמן, הסוכר, הביצים והדבש בקערה גדולה וטורפים היטב או מקציפים במערבל.
מוסיפים את הציפורן, הקמח ואבקת הסודה לשתייה ומערבבים היטב.
מערבבים את הקפה השחור עם המים הרותחים. מוסיפים לבלילה ובוחשים היטב.
משמנים היטב את התבנית המעוטרת (הקפידו לשמן היטב את הפיתולים של דוגמת התבנית). מכניסים את התבנית ל־10־5 דקות במקרר. יוצקים את בלילת הבצק לתבנית הקרה. מערבבים בקערית נפרדת את האגוזים והסוכר ומפזרים על פני העוגה. אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) כשעה. מניחים לעוגה להצטנן היטב וזורים עליה את אבקת הסוכר.

עוגת דבש (צילום: פסקל פרץ-רובין)
עוגת דבש (צילום: פסקל פרץ-רובין)


טיפסקל לעוגת דבש מיוחדת

התוספות המפנקות: אגוזים, שקדים, צימוקים, תמרים ותפוחים. אלו מקנים עסיסיות לעוגה ומהווים גורם מפתיע בכל נגיסה. חשוב לזכור שעוגות שאותן מעשירים בפירות חייבים לשמור במקרר.

ללא גלוטן: מחליפים את הקמח בקמח נטול גלוטן הקיים במרכולים. אפשר להוסיף מעט רסק תפוחים (1/2 כוס).

ללא סוכר: ניתן להחליף את הסוכר בכמוסוכר או בסירופ אגבה או סילאן ללא סוכר, לפי טעמכם.

לצבע: החליפו את הקפה השחור בתמצית תה, או הוסיפו שתי ביצים במקום התה והקפה.