ערב ראש השנה. כמה קשה להתרגש היום. זו הייתה שנה עגומה וכואבת, ואנחנו עדיין נמצאים בימים לא פשוטים. ובכל זאת, ערב החג לפנינו ועוד מעט נברך על סמלי החג, כל אחד לפי המנהגים והמסורות של העדה של משפחתו.
 
שולחן החג הוא חלון הראווה של המטבח שלנו. אנו מניחים עליו את המנות המושקעות, המרהיבות והטעימות ביותר, שישמחו את לב היקרים לנו. בשלב הזה, כאשר בעוד כמה שעות תיכנס שנת תשפ"ה, אתם כבר ערוכים. בין שאתם מתארחים ובין שמארחים, בוודאי מרבית המנות כבר מוכנות, לכן רציתי להציע לכם להכין סלטים מהירי הכנה וקלילים, המשלבים בין פרי לירק. שמתי דגש על סמלי החג והוספתי אגוזים ופירות מיובשים, אשר יוצרים מרקם קריספי ומפתיע עם כל נגיסה. 

למתכונים נוספים היכנסו לאתר הקולינרי של פסקל פרץ-רובין

הסלט הראשון שבחרתי לובש ופושט צורה מדי שנה במטבח שלי. בכל פעם אני משלבת ירקות ופירות שונים. השנה הוא מבוסס על מיקס של עלי חסה לצד תפוחי עץ מסוג פינק ליידי וגרני סמית, שזיפים, סלק, "פרחי מלפפונים" ורימונים. את הסלט הצבעוני והעשיר הזה אני מסדרת על מגש רחב ונותנת לו מקום של כבוד על השולחן. 

המתכון השני הוא לסלט עשבי תיבול ופיצוחים עם רוטב חמצמץ שהופך אותו למרענן במיוחד.

המתכון השלישי הוא לכרוב עם שזיפים ירוקים וצהובים, תמרים צהובים, רימונים ואגוזים קלויים, מתובלים קלות במלח. שלושת הסלטים יכולים להשתלב נפלא בארוחת החג, אבל הם גם מתאימים להגשה בכל ימות השנה. 

את הרטבים כדאי להכין בנפרד, לשמור במקרר ולמזוג על הסלט בסמוך להגשה. בין שזה רוטב פשוט של לימון, שמן זית ומלח ובין שאלה רטבים עשירים יותר - מזיגתם זמן רב לפני ההגשה תהפוך את הסלט לרך, משום שהירקות יאבדו מפריכותם. 

מאחלת לכם שנה טובה, רגועה ושקטה. מתפללת לשלום חיילינו ולחזרת החטופים בריאים ושלמים. אמן.

סלט חג
החומרים (ל־6־8 מנות):
• 5 ראשים קטנים של חסה: לבבות חסה קיסר, חסה הידרופונית, חסה משי מסולסלת 
• 1 בצל סגול חתוך לפרוסות דקות 
• 2 בצלים ירוקים חתוכים לקטעים
• 2 גבעולי סלרי אמריקאי חתוכים לרצועות דקות
• 1 תפוח גדול מסוג גרני סמית מגולען וחתוך לרבעים או לשמיניות
• 1 תפוח עץ מסוג פינק ליידי מגולען וחתוך לרבעים או לשמיניות
• 2 שזיפים אדומים מגולענים וחתוכים לרבעים או לשמיניות
• 1־2 סלקים אדומים מבושלים וחתוכים לפרוסות דקיקות
• 3 מלפפונים פרוסים דק לאורכם (בעזרת קולפן) 
• 1 כוס גרגרי רימונים 

לפיזור (לא הכרחי): 
• ½ כוס שומשום קלוי מעורבב עם כף דבש  
• ½ כוס אגוזי מלך ופיסטוקים שבורים ותמרים צהובים מגולענים

לרוטב: 
• אחד מסוגי הרטבים המופיעים כאן, לפי טעמכם 

אופן ההכנה:
מפרקים את החסות, שוטפים ומייבשים היטב. 
מסדרים בקערת הגשה רחבה את עלי החסה, פרוסות הבצלים וגבעולי הסלרי. מוסיפים את פרוסות התפוחים, השזיפים והסלק. מגלגלים כל פרוסת מלפפון כמו שבלול ויוצרים סוג של פרח. מסדרים את "פרחי" המלפפונים מסביב לירקות והפירות. 
לקראת ההגשה מזלפים מעל את הרוטב שבחרתם. מפזרים אגוזי מלך, פיסטוקים שבורים ותמרים צהובים. מזלפים מעט דבש מעורבב עם שומשום ומגישים לשולחן. 

דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: 15 דקות 
סוג המנה: פרווה

סלט כרוב, שזיפים, תמרים ורימונים 
החומרים (ל־6 מנות):
• ½ ראש כרוב 
• 2 שזיפים ירוקים 
• 2 שזיפים צהובים
• 6 תמרים צהובים 
• ½ כוס רימונים 
• ½ כוס פיסטוקים שלמים קלויים ומומלחים קלות 
• ½ כוס שקדים מולבנים פרוסים
• 2 כפות שומשום בהיר (אפשר קלוי) 
• 1 כף גרגרי שומשום כהה

לרוטב: 
• מכינים אחד מסוגי הרטבים המופיעים כאן, לפי טעמכם 

אופן ההכנה:
שוטפים היטב את הכרוב וחותכים אותו לרצועות דקיקות. מניחים בקערה רחבה. מגלענים את השזיפים והתמרים וחותכים אותם לפרוסות דקות. מוסיפים לקערה ומערבבים. מוסיפים את הרימונים, הפיסטוקים והשקדים. מערבבים, מפזרים מעל את שני סוגי השומשום.   
מכינים את הרוטב הרצוי ומגישים לשולחן לצד הסלט. כל סועד נוטל לצלחתו מהסלט ומשקה ברוטב הנבחר. מערבבים ונהנים.

סלט כרוב (צילום: פסקל פרץ-רובין)
סלט כרוב (צילום: פסקל פרץ-רובין)


דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: 15 דקות
סוג המנה: פרווה

סלט עשבי תיבול ופיצוחים 
החומרים (ל־6 מנות):
• 1 צרור פטרוזיליה 
• 1 צרור כוסברה 
• ½ צרור נענע
• 1 חופן עירית
• 4 בצלים ירוקים טריים
• ¾ כוס חמוציות ללא סוכר או צימוקים בהירים 
• ¾ כוס שקדים מולבנים פרוסים דק
• ½ כוס אגוזי מלך 

לרוטב: 
• 3־2 כפות שמן זית איכותי
• מיץ משני לימונים גדולים 
• מלח ופלפל גרוס, לפי הטעם 
• 1 כף מיץ רימונים או סירופ דובדבנים

אופן ההכנה: 
שוטפים היטב את כל עשבי התיבול ומשרים בקערה עם מים. מסירים גבעולים עבים מדי וקוצצים דק. מניחים בקערה עמוקה. קוצצים דק את הבצלים ומוסיפים לקערה. מפזרים מעל את החמוציות, השקדים ואגוזי המלך. מערבבים היטב. 
בצנצנת או בשייקר מערבבים את כל חומרי הרוטב. יוצקים על הסלט ומערבבים היטב. טועמים ומתקנים תיבול בהתאם. שומרים במקרר עד להגשה.

דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: 30 דקות (כולל זמן ההשריה של העשבים)
סוג המנה: פרווה

סלט עשבי תיבול (צילום: פסקל פרץ-רובין)
סלט עשבי תיבול (צילום: פסקל פרץ-רובין)


רוטב נכון מוסיף המון לכל סלט. רצוי להכין אותו מראש ולשמור בצנצנות במקרר ולמזוג רק לפני ההגשה. אפשר לשמור את הרטבים במקרר עד עשרה ימים. החומרים המובאים כאן הם ל־3 צנצנות בינוניות. 

לרוטב ויניגרט, כוסברה ולימון:
• ½ כוס שמן זית
• 2 לימונים סחוטים (או לימון ליים)
• 2 כפיות שום כתוש
• 1־½ כפית כוסברה כתושה
• ¾ כפית מלח
• 1־2 כפיות דבש, מייפל או סילאן

לרוטב ויניגרט בלסמי:
• ¼ כוס חומץ בלסמי
• ¼ כוס שמן זית
• 1 כפית דבש
• 1 שן שום כתושה
• ¾ כפית מלח
• ¼ כפית פלפל שחור גרוס

לרוטב חמצמץ:
• ⅓ כוס חומץ בן יין אדום
• ½ כוס שמן זית
• מיץ מלימון אחד
• 1 כף דבש
• 1 כפית חרדל דיז'ון גרגרים 
• 2 שיני שום כתושות
• ½ כפית אורגנו יבש או בזיליקום 
• ¼ כפית מלח
• ¼ כפית פלפל שחור גרוס

אופן ההכנה:
מכניסים את כל המרכיבים של הרוטב לצנצנת שייקר. מנערים היטב עד לקבלת תערובת אחידה. מכניסים למקרר עד לשימוש. אפשר לשלב ברוטב כף או שתיים של מיונז או טחינה, לפי טעמכם. 

דרגת הקושי: קלה 
משך ההכנה: 15־10 דקות
סוג המנה: פרווה