לאורך כל שנות עבודתי דגלתי בפיצוח קוד ההכנה של מאכלים מורכבים. חיפשתי דרכים לקצר תהליכים ועדיין להגיע לתוצאה מניחה את הדעת. בשבועות האחרונים המרשתת מוצפת ברעיונות למתכונים קלים להכנה. רבים מהם מתכונים להכנת קרקרים.
להכנתם אין צורך בחומרי גלם מיוחדים. כל מה שצריך זה קמח ותבלינים בסיסיים שנמצאים בארון המטבח, וזהו. אפשר להכין קרקרים נטולי גלוטן באמצעות קמח אורז, קמח שקדים או קמח חומוס. בגזרת התוספות והתבלינים אפשר להשתמש בזעתר וצ'יה, גרעיני דלעת וחמניות, גרגירי שומשום, זרעי פשתן ושפע של נותני טעם כמו זעתר, סומק, רוזמרין וקצח. השתמשו בתבלינים שאתם יודעים שהם אהובים במיוחד על בני המשפחה שלכם.
גמישות היא שם המשחק: אם חסר חומר גלם מסוים, בקלות אפשר להחליפו בחומר גלם אחר. גם עם התבלינים אפשר לשחק ולשנות בהתאם לחיך שלנו. אפשר להתגמש גם בנוגע לצורה ולעצב את הקרקרים כרצוננו. הגמישות הזו מאפשרת מגוון גדול.
בסוף ההכנה שומרים אותם בקופסה, ואם הכנו כמות גדולה, תמיד נפלא להחזיק קופסה נוספת של קרקרים מעשה ידינו במקפיא. הם מהווים פתרון נפלא במקרה של אורחי פתע. אפשר לשלוף אותם באחת מהמקפיא, להפשיר במהירות ולהשתמש בהם כבסיס לתוספות שונות שבדרך כלל אנו עורמים על פרוסות לחם.
במדור השבוע תמצאו מתכונים להכנת שני סוגי קרקרים, שניהם נהדרים. אתם מוזמנים להכינם כמו שהם או להכינם תוך שינוי חומרי הגלם, בהתאם לטעמכם.
המתכון השלישי הוא להכנת לחם עשיר בגרעינים, שמבוסס על המתכונים הקודמים. זהו לחם נהדר, שכדאי לפרוס אותו בתום האפייה לפרוסות דקות ולהגיש לצד גבינות, ממרחים, מטבלים וסלטים.
טיפסקל:
ככל שתרדדו את הבצק לעלה דק יותר, כך תקבלו קרקר מתפצח ופריך יותר. שימו לב לזמני האפייה. כל תנור מתנהג אחרת, לכן הקפידו להשגיח על הקרקרים הנאפים בתנור. לפעמים תמצאו שהם מוכנים לפני הזמן המומלץ פה, ולפעמים תחליטו להשאירם עוד זמן מה בתנור. ככל שהקרקר מיובש טוב יותר, כך הוא טעים יותר.
קרקר גרעינים עם זעתר החומרים (לכ־30 יחידות):
• 1 כוס קמח כוסמין מנופה
• 1 כוס שיבולת שועל
• ¾ כוס גרעיני חמניות
• ½ כוס גרעיני דלעת
• ½ כוס שומשום
• ⅓ כוס זרעי פשתן
• 1 כפית מלח
• 2 כפות זעתר
• 1־2 כפות שמן זית
• 1¼־1½ כוסות מים, בהתאם לספיגה
לפיזור על הבצק:
• חופן גרגרי קצח
• חופן גרגרי שומשום
• מלח (לא חובה)
אופן ההכנה:
מניחים את כל חומרי הבצק בקערה רחבה ולשים לבצק אחיד. מרדדים את הבצק לעלה דק־דק עד כמה שאפשר ומעבירים לשתי תבניות תנור משומנות. מהדקים קלות לתבנית.
מברישים את עלה הבצק במעט מים ומפזרים על פני הבצק את כל התוספות. בעזרת קצות האצבעות מהדקים אותן קלות לבצק.
מכניסים את התבנית לתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות). מנמיכים את החום ל־160 מעלות (אפשר בטורבו) ואופים במשך 12 דקות. מוציאים וחותכים לריבועים ומכניסים שוב לתנור.
ממשיכים לאפות ולייבש את הקרקרים במשך כ־25 דקות. מוציאים ומצננים קלות. בעזרת הסכין חוזרים על סימני החיתוך ואז מפרידים את הקרקרים זה מזה. מצננים היטב ושומרים בצנצנות או בקופסאות שניתנות לסגירה הרמטית, שתשמור היטב על טריותם ופריכותם.
דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: כ־45 דקות
סוג המנה: פרווה
קרקר גרעינים מפולפל החומרים (לתבנית תנור אחת):
• 2 כוסות מים רותחים (כוס אוניברסלית)
• 3 כפות צ'יה
• 2 כפות פשתן
• 2 כפות קצח
• 1 כף פרג
• 4 כפות שומשום
• ¾ כוס גרעיני חמניות
• ½ כוס גרעיני דלעת
• ¼ כוס פרוסות שקדים מולבנים או שבבי שקדים מולבנים
• 4 כפות קורנפלור או קמח, לפי בחירתכם
• 4 כפות שמן זית
• ¼ כפית מלח גרוס או לפי הטעם
• ¼ כפית פלפל אדום גרוס או פלפל שחור גרוס (או יותר, לפי הטעם)
אופן ההכנה:
בקערה קטנה מערבבים את הצ'יה והפשתן במים רותחים. מניחים בצד במשך 10־15 דקות, לספיגת הנוזלים והסמכה. מערבבים ומוסיפים תוך כדי ערבוב את שאר החומרים. טועמים ומתקנים תיבול בהתאם לטעמכם.
מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה. מעבירים את עיסת הפיצוחים אל התבנית ומשטחים לשכבה דקה-דקה. אפשר להיעזר ברולר לקבלת שכבה אחידה, רצוי להרטיב אותו מדי פעם.
אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) במשך כ־35 עד 40 דקות, תלוי בתנור. מוציאים ומצננים.
לקבלת ריבועי קרקר אחידים מסמנים ריבועים בעזרת סכין לפני האפייה. בתום האפייה פשוט חוזרים בסכין על הסימונים בעדינות ותוך לחיצה קלה, והקרקרים משתחררים. אפשר לאפות את המשטח כמו שהוא ובתום האפייה לשבור לחתיכות.
דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: כשעה
סוג המנה: פרווה
לחם גרעינים
החומרים (לכיכר בינונית בתבנית מאורכת, 26X10 ס”מ):
• ½ כוס זרעי פשתן
• ¾ כוס גרגרי צ'יה
• ½ כוס גרעיני חמניות (אפשר לשלב עם פרוסות שקדים מולבנים)
• ¾ כוס שומשום
• ½ כוס צימוקים בהירים
• ½ כוס כוסמת ירוקה או קינואה
• ¼ כוס גרעיני דלעת
• 5 ביצים בגודל L
• 1 כפית מלח
• 1 כף דבש או סילאן
• 2 כפות שמן זית
• מלח ופלפל, לפי הטעם
• תבלינים אופציונליים: כמון, קימל, אניס או פלפל חריף
אופן ההכנה:
מחממים את התנור ל־180 מעלות טורבו.
בקערה בינונית מערבבים את כל החומרים עד לקבלת עיסה אחידה. מעבירים לתבנית כיכר מרופדת בנייר אפייה, משטחים. אפשר לפזר בשלב זה שברי פיצוחים על פני הבצק. אופים במשך כ־30 דקות. מוציאים ומצננים היטב.
דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: 40 דקות
סוג המנה: פרווה