השבוע כוכבת המדור היא הפוקצ'ה – לחם מהמטבח האיטלקי שאני כל כך אוהבת, וסיבה טובה תמיד להפעיל את התנור. זהו לחם פשוט להכנה, שאינו זקוק למשטח לבנים לאפייה מוצלחת. הבצק שלו נפלא ויוצר לחם משגע בעל גוף קל ומעטפת פריכה. הפוקצ'ה היא בסך הכל סוג של לחם שטוח שנאפה בתנור. מגוון אפשרויות תיבול עושה אותה למלכת הפחמימות של השולחן. אפשר להגיש לצידה כמה מטבלים שמשלימים את טעמה.

בזכות גמישות הבצק אפשר לעצב את הפוקצ'ה בצורות שונות וליצור פוקצ'ות אישיות, בינוניות או גדולות, וגם רחבות, אובליות, עגולות או מוארכות. סוגי בצק שונים מתאימים להכנת פוקצ'ה, אבל אפשר בהחלט להסתפק בהכנת סוג אחד של בצק ואליו לצרף תוספות מעניינות שייצרו תחושה של עושר רב על השולחן. אם צריך לחשוב על חיסרון של הבצק הזה, אז הוא העובדה שצריך להגיש את המאפה מיד לאחר האפייה ולאכול אותו בעודו חם ומתפצפץ. פוקצ'ה היא לחם שכולו רושם – בלי הרבה עבודה, סוחטת מחמאות תמיד. 

פוקצ'ה של פסקל (צילום: פסקל פרץ-רובין)
פוקצ'ה של פסקל (צילום: פסקל פרץ-רובין)

פוקצ'ה רוזמרין בתיבול עדין

החומרים (ל־1־2 פוקצו'ת בינוניות, או לאחת גדולה):
1/2 3 כוסות + כף קמח מנופה
25 גרם שמרים טריים, או 1 כף שמרים יבשים
1/4 1 ־ 1/2 1 כוסות מים פושרים (בהתאם לספיגת הקמח)
1 כפית שטוחה מלח
1 כף שמן זית

לקימוח:
1/2 כוס קמח מנופה
2 כפות קמח תירס
לשימון:
6 כפות שמן זית
לתיבול:
2 כפות שמן זית
2 כפיות שום קצוץ או כתוש
1 כף תערובת תבלינים לפי טעמכם
1/2 כפית פלפל חריף יבש וגרוס
עלים מ־2־3 גבעולי רוזמרין
1 כף מלח גס

אופן ההכנה:
1. שמים בקערה רחבה או בקערת מערבל את הקמח, השמרים והמים. מערבבים (בידיים או בוו לישה) 2־3 דקות ומוסיפים את יתר החומרים. לשים עד לקבלת בצק רך ואחיד, שניתק מדופנות הקערה.

2. מכסים את הקערה ביריעת ניילון נצמד ומניחים במקום חמים להתפחה למשך שעה וחצי עד שעתיים, או עד שהבצק מכפיל את נפחו.

3. משמנים את הידיים ומחלקים את הבצק למספר הפוקצ'ות הרצויות. מרפדים תבניות תנור בנייר אפייה ומניחים בהן את הפוקצ'ות. משטחים ומעצבים את הצורה והגודל הרצויים.

4. לאחר שמעצבים את הבצק יוצרים מעין גומות במרכזו באמצעות דחיסת האצבעות במרכז הבצק. מברישים קלות את הבצק בשמן או מזלפים על פני הפוקצ'ה. מפזרים על הבצק את התבלינים ושמן הזית, בוזקים פלפל גרוס ורוזמרין, או כל תוספת רצויה אחרת.

5. מתפיחים שוב את הבצק, במשך כ־10־15 דקות ואופים במשך 12־15 דקות בתנור שחומם לחום בינוני, 180 מעלות. הפוקצ'ה מוכנה כשתחתית הבצק זהובה ופריכה.