מתחילים להריח את ניחוח הטיגונים לכבוד החנוכה. כל מטבח מתהדר במעדן המיוחד שלו, והמשותף לכולם הוא הטיגון. בין שמדובר בשמן עמוק ובין שהוא רדוד, העיקר שנצטייד בכד שמן גדול, מוכן ומזומן לחגיגת הטיגון. יכול להיות שהחלטתם השנה להסתפק בקנייה סמלית של סופגניות, על שלל טעמיהן, בקונדיטוריות הקרובות למקום מגוריכם. אולם אני, כפי שאתם מבינים, לא מוותרת על המסורת ובוחרת כבכל שנה להכין ולהגיש משהו חמים ומטוגן. אני מתנצלת מראש שהמדור אינו דיאטטי.

בחרתי להציע לכם להכין את עוגיות השבקייה (סבקייה) מהמטבח המרוקאי. הן מעוצבות מרצועות בצק מסולסלות ושזורות זו בזו, מטוגנות בשמן עמוק ומיד נכנסות לציפוי בסירופ סוכר. לעיתים הרצועות נחתכות בסכין והן חלקות בקצותיהן, ולפעמים נחתכות בגלגלת והן משוננות. גם טכניקות הסלסול והחזקת הרצועות לפני הטיגון מגוונות. בתום הטיגון והטבילה בסירופ סוכר, לפני ההגשה מעטרים בזרעי שומשום, בפיסטוקים גרוסים או בסוכריות צבעוניות.

שבקייה (צילום: פסקל פרץ-רובין)
שבקייה (צילום: פסקל פרץ-רובין)

רצועות בצק מסולסלות בסירופ סוכר (שבקייה)

החומרים (ל־35־40 עוגיות בינוניות):
לבצק:
500 גרם קמח מנופה
1 כף סוכר
1/2 כף מלח
1/2 כוס שמן
1 כף חומץ
2 טיפות מי ורדים (מזהר)
קורט אבקת סודה לשתייה
1 כוס מים
שמן לטיגון עמוק
לסירופ:
1/2 קילו סוכר
1 1/2 כוסות מים
מיץ מ־1 לימון
לעיטור (לא הכרחי):
1/2 כוס זרעי שומשום, סוכריות צבעוניות או פיסטוקים קצוצים

שבקייה (צילום: פסקל פרץ-רובין)
שבקייה (צילום: פסקל פרץ-רובין)

אופן ההכנה:
1. שמים את הקמח בקערה ומוסיפים בהדרגה ולסירוגין את יתר החומרים תוך לישה, עד לקבלת בצק אחיד וחלק. מכסים ומשהים בצד כ־25 דקות.

2. מרדדים את הבצק על משטח מקומח לעלה דק בעובי 1/2 ס"מ. מגלגלים את העלה מהצד הקרוב אליכם אל הצד המרוחק לגלילה. משהים בצד כ־5־7 דקות. חותכים את הגלילה לפרוסות ברוחב 3 ס"מ. מרדדים שוב את הפרוסות למשטח מרובע. בעזרת סכין או גלגלת משוננת יוצרים במשטח הבצק חמישה חתכים.

3. מחממים שמן בסיר לטיגון עמוק. מרימים את הרצועות ממשטח הבצק, רצועה כן ורצועה לא, וכורכים אותן זו בזו. יוצרים רצועות מצולבות כמו פרח. מניחים על תבנית מקומחת או מרופדת בנייר אפייה, או על משטח סיליקון. בדרך זו מכינים את שאר הבצק.

4. מטגנים את העוגיות בשמן החם משני הצדדים עד לגוון זהבהב. מוציאים אל נייר סופג.

5. שמים את כל חומרי הסירופ בסיר ומבשלים כ־25 דקות עד לקבלת סירופ צמיגי. טובלים את העוגיות בסירופ המוכן ומוציאים מיד. מקשטים בזרעי שומשום, או בסוכריות צבעוניות, או בפיסטוקים קצוצים.