גפילטע פיש לראש השנה
החומרים:
- 1 קרפיון גדול (כ-1.7 ק"ג) - את הפילה (בשר הדג) והעור מבקשים לטחון ומשתמשים בהם לתערובת הקציצות. את הראש והעצמות שומרים לציר
לציר:
- ראש ועצמות דג הקרפיון
- 2 בצלים
- 3 גזרים
- 1 שורש סלרי קטן או 2 ענפי סלרי, חצויים
- ½ כפית גרגירי פלפל שחור שלם (לא חובה)
- ½ כפית פלפל אנגלי שלם
- 1 כפית סוכר
- 1 כפית מלח
- ½ צרור פטרוזיליה
- ¼ צרור שמיר
לקציצות:
- בשר דג הקרפיון, טחון
- 1 בצל גדול (או 2 בינוניים), טחון במעבד מזון או מגורר דק
- 2 ביצים
- ¼ כוס נוזלים מהציר, או מים
- 1 כפית סוכר
- 1 כפית מחוקה מלח
- ½ כפית פלפל שחור
- 3 כפות קמח מצה או פירורי לחם
אופן ההכנה:
שמים את כל מרכיבי הציר בסיר, מכסים במים, מביאים לרתיחה ומבשלים כ־40 דקות. מסננים, שומרים את הנוזלים ואת הגזרים. שמים את מרכיבי הקציצות בקערה ומערבבים היטב.
מכסים ומכניסים למקרר לשעתיים־שלוש (לפחות שעה ועד לילה). מחממים את נוזלי הציר בסיר רחב, ובינתיים מכינים מתערובת הדג קציצות אליפטיות. כשהציר רותח, מנמיכים את הלהבה ושמים את הקציצות בסיר.
מביאים לסף רתיחה, מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים כשעה עד שהקציצות מתייצבות, מקבלות צבע בהיר וצפות בנוזל. מסננים ומעבירים לכלי עם מכסה. מצננים במקרר שלוש שעות לפחות. פורסים את הגזרים ששמרנו מהציר, מניחים על כל קציצה פרוסת גזר ומגישים קר עם חזרת.