השבוע בחרתי להביא לפניכם את סיפורה של הסַפְרָה, עוגת סולת גבוהה, נימוחה וספוגה בסירופ סוכר, שמקורה במטבח הטריפוליטאי. לספרה גרסאות שונות, שהשוני ביניהן מתבטא במידת הדחיסות של העוגה ובמרקמה. יש גרסאות שאינן כוללות ביצים, אלא שמן ומים בלבד, ויש גרסאות המשלבות צימוקים, מחית תמרים או חתיכות תמרים המפוזרות בבצק.

העוגה הזו בדרך כלל פופולרית בקרב מי שגדלו עליה. היות שמכינים אותה בדרך כלל בתבנית עגולה, אזי לא פעם פורסים אותה לפרוסות עבות מדי. העובדה שהיא עשירה בסוכר ובסולת גורמת לרבים להירתע ממנה, בעיקר למי ששומר על המשקל. לכן החלטתי להכין אותה הפעם בגרסה מתונה יותר, שתתחבב על ילדיי וקרוביי. מעבר לטעמה הנפלא של הספרה, היא ללא ספק אחת העוגות הכי קלות ומהירות שהכנתי. במתכון הנוכחי השתמשתי בכמות סולת קטנה יותר מאשר במתכון המקורי, ואת הצימוקים, התמרים והאגוזים החלפתי במעט שקדים מולבנים וטחונים דק. אפיתי אותה בתבנית ריבועית ושיטחתי את הבצק כך שלא יעלה ביותר מ־2.5 סנטימטרים בתום האפייה. הכנתי מחצית מכמות הסירופ במתכון המקורי, ולדעתי אפשר להקטין את הכמות עוד קצת, אך זה כבר עניין של טעם.

אחרי כל השינויים הללו התקבלה עוגה די שטוחה שחולקה לריבועים קטנים ונחלה הצלחה גדולה בקרב ילדי ובני משפחתי. בשורה התחתונה: אל תמהרו לוותר על טעמי הילדות שלכם, אלא נסו למצוא את הדרך להתאימם לחייכם כיום. 

למתכונים נוספים: https://www.pascalpr.co.il/

סַפְרָה - עוגת סולת בסירופ סוכר 

החומרים (לתבנית ריבועית בגודל 21/21 ס"מ):

  • 3/4 כוס סוכר
  • 1/2 כוס שמן
  • 2 ביצים
  • 2 כוסות סולת
  • 1/2 כוס שקדים מולבנים טחונים 
  • 1/2 שקית אבקת אפייה
  • קליפה מגוררת מתפוז אחד

לעיטור:

  • 2 כפות גרגירי שומשום
  • 20 חצאי שקדים מולבנים 

לסירופ:

  • 1/2 1 כוסות סוכר
  • 1/2 1 כוסות מים
  • 1־2 טיפות מי מזהר (תמצית תפרחת הדרים) או מי ורדים 
  • מיץ מחצי לימון

אופן ההכנה: 

1. מערבבים בקערה את הסוכר, השמן והביצים. מוסיפים את הסולת, השקדים המולבנים הטחונים, אבקת האפייה וקליפת התפוז המגוררת. מערבבים לעיסה אחידה ומעבירים לתבנית משומנת או מרופדת בנייר אפייה ומשטחים היטב. 

2. מפזרים מעל את גרגירי השומשום, ובעזרת סכין חותכים או מסמנים ריבועים במשטח הבצק. נועצים שקד מולבן במרכז כל ריבוע.

3. אופים בתנור שחומם מראש ל־180 מעלות למשך 25־30 דקות או עד אשר קיסם הננעץ במרכז יוצא נקי ויבש. 

4. מכינים את הסירופ: מבשלים את הסוכר, המים, מי המזהר/ מי הוורדים ומיץ הלימון בסיר במשך כ־25־30 דקות. יוצקים את הסירופ על העוגה בעודה חמה. מעטרים בפלחי לימון.