במזג אוויר קר, אין מתאים יותר מתבשילי קדירה. החום שמתפזר במהלך הכנתם לחלל הבית כאילו עוטף את בני המשפחה באהבה ומעיד על כך שתכף תוגש כאן ארוחה מפנקת.
אני אוהבת להכין תבשילי קדירה מכמה סיבות: הראשונה, ההכנה אינה דורשת עבודה מרובה או טכניקה מורכבת. השנייה, בסגנון הבישול הזה כל המרכיבים נכנסים לסיר אחד, מה שמאפשר מנה טובה שמורכבת מחלבון, קטניות, דגנים וירקות - הכל יחד. ועוד דבר: הכנת תבשילי קדירה מאפשרת מגוון אינסופי של טעמים ושילובים בין סוגי בשרים, ירקות וקטניות.
אחד הכללים החשובים בהכנת תבשילים כאלה הוא הבישול האטי על להבה נמוכה, במשך זמן ארוך. רק כך מקבלים תבשיל נפלא בטעמו. יש להניח את הקדירה מעל הלהבה למשך שעה וחצי. אם אינכם ממהרים, הוסיפו עוד שעת בישול - כי זה מה שעושה את ההבדל בין טעים לטעים מאוד.
שלוש קדירות בחרתי השבוע, הן משלבות נתחי בשר, כדורי בשר ושוקי עוף. המתכון הראשון הוא להכנת קדירת בשר ותפוחי אדמה בניחוח קינמון. זהו שילוב נפלא של בשר, חומוס וירק בבישול אטי ובניחוח עדין. המתכון השני נעשה עם מחשבה על הילדים: תבשיל עם כדורי בשר האהובים על הזאטוטים וכמובן גם על הבוגרים.
כדורי הבשר מתבשלים ברוטב עגבניות, ששוחים בו דלעת ופול, היוצרים מרקם מעניין, כזה שיחבב את הירקות על הילדים. המתכון השלישי הוא להכנת תבשיל של שוקי עוף ואפונה ירוקה, המתבשלים ברוטב פיקנטי עדין, שמחבק בהמון טעם כל מצע שתבחרו להגשה.
קדירת בשר ותפוחי אדמה בניחוח קינמון - החומרים (ל־8־6 מנות):
• 4 כפות שמן קנולה
• 1 בצל גדול קצוץ
• 600 גרם בשר בקר כתף חתוך לקוביות בינוניות
• 2 גזרים חתוכים לקוביות קטנות
• 1 עגבנייה גדולה חתוכה לקוביות
• 6־5 כפות רסק עגבניות
• 5 שיני שום כתושות
• 1 מקל קינמון
• 1 כף פפריקה מתוקה
• ½ כפית פפריקה חריפה
• 1 כפית כמון
• 1 כף אבקת מרק עוף
• מלח ופלפל, לפי הטעם
• 4 כוסות מים
• 1 כוס גרגרי חומוס שהושרו במים למשך לילה וסוננו
• 6 תפוחי אדמה חתוכים לקוביות (או 8 תפוחי אדמה קטנים שלמים וקלופים)
• עלי פטרוזיליה לעיטור
אופן ההכנה:
מחממים את השמן בסיר רחב ומטגנים את הבצל עד שקיפות. מוסיפים את הבשר ומטגנים יחד תוך ערבוב, עד שהבשר משנה את צבעו לאפרפר. מוסיפים את הגזר ומטגנים כ־3 דקות. מוסיפים את העגבנייה, רסק העגבניות, השום, מקל הקינמון, התבלינים והמים ומערבבים. מכסים ומבשלים כ־25 דקות.
מוסיפים את החומוס ומבשלים כ־30 דקות נוספות. מוסיפים את תפוחי האדמה, ומבשלים על להבה נמוכה כ־30 דקות, או עד שהבשר והירקות רכים והנוזלים מסמיכים מעט. טועמים ומתקנים תיבול. מגישים חם ומעטרים במעט עלי פטרוזיליה.
דרגת הקושי: בינונית
משך ההכנה: כשעה וחצי
סוג המנה: בשרית
כדורי בשר ברוטב עגבניות ופול - החומרים (ל־8־6 מנות):
לכדורי הבשר:
• 500 גרם בשר בקר טחון (או שילוב בין בקר ועוף)
• 1 תפוח אדמה קלוף ומגורר
• 2 בצלים מגוררים גס וסחוטים מנוזלים
• 15 גבעולי פטרוזיליה קצוצים
• 8 גבעולי כוסברה קצוצים
• 4 גבעולי אורגנו או בזיליקום קצוצים
• 2 ביצים
• ½ כפית פלפל שחור
• ½ כפית פלפלת חריפה
• 1 כף סילאן
• ½ כפית אבקת סודה לשתייה
• ½ כפית בהרט
• ½ כפית מלח
• ¼ כפית קינמון
לרוטב:
• 4 כפות שמן קנולה
• 1 בצל גדול קצוץ
• 1 עגבנייה גדולה חתוכה לקוביות
• 6־5 כפות רסק עגבניות
• 5 שיני שום כתושות
• 1 מקל קינמון
• 1 כף פפריקה מתוקה
• ½ כפית פפריקה חריפה
• 1 כפית כמון
• 1 כף אבקת מרק עוף
• ½ כפית פלפל צ'ומה או פפריקה חריפה
• מלח ופלפל, לפי הטעם
• 4־5 כוסות מים
• 150 גרם דלעת חתוכה לקוביות קטנות
• 3 כוסות גרגרי פול קטנים קפואים
להגשה:
• ½ כוס פטרוזיליה קצוצה
אופן ההכנה:
הכנת כדורי הבשר: שמים את כל החומרים בקערה רחבה ומערבבים עד לקבלת עיסה אחידה. נוטלים מעט מעיסת הבשר ויוצרים כדורים בקוטר 4־3 ס"מ. מניחים במגש רחב ומכניסים למקרר לצינון והתגבשות.
הכנת הרוטב: מחממים שמן בסיר רחב ומטגנים את הבצל הקצוץ עד שקיפות. מוסיפים את העגבנייה החתוכה, רסק העגבניות והשום. מערבבים ומטגנים דקה־שתיים. מוסיפים את מקל הקינמון, התבלינים והמים ומערבבים. מכסים ומביאים לרתיחה. מוסיפים את כדורי הבשר ומביאים לרתיחה. מכסים ומבשלים כ־15 דקות.
מוסיפים את הפול וקוביות הדלעת. מערבבים בעדינות. במידת הצורך מוסיפים עוד ½־¾ כוס מים. מביאים לרתיחה, טועמים ומתקנים תיבול בהתאם. ממשיכים לבשל על להבה נמוכה כשעה. מגישים על מצע של אורז ומעטרים במעט פטרוזיליה קצוצה.
דרגת הקושי: בינונית
משך ההכנה: כשעתיים
סוג המנה: בשרית
תבשיל עוף עם אפונה ותפוחי אדמה - החומרים (ל־6־8 מנות):
• ¼ כוס שמן זית
• 8־6 שוקי עוף טריות
• 3 בצלים בינוניים חתוכים לרצועות דקיקות
• 3 שיני שום כתושות
• 3 גבעולי סלרי עם העלים
• ¼ כפית כורכום
• מלח, לפי הטעם
• ½ כפית פלפל שחור
• ½ כפית פלפלת אדומה מתוקה
• 2 כפות רסק עגבניות
• 8־6 תפוחי אדמה בינוניים שלמים
• 1 שקית אפונה קפואה
• 2½־3 כוסות מים רותחים
אופן ההכנה:
מחממים את שמן הזית בסיר רחב ונמוך, מוסיפים את שוקי העוף ומטגנים מספר דקות מכל הצדדים, עד שגון השוקיים הופך להיות חום זהבהב. מוציאים ומניחים אותן על צלחת.
מוסיפים עוד כף או שתיים של שמן ואת רצועות הבצל ומטגנים עד להזהבה. מוסיפים את השום והסלרי ומטגנים מספר דקות עד לריכוך העלים. מוסיפים את כל התבלינים, רסק העגבניות ותפוחי האדמה ומטגנים תוך ערבוב 2־3 דקות. מוסיפים את האפונה ומבשלים 2־3 דקות. יוצקים את המים הרותחים ומחזירים את שוקי העוף לסיר. מערבבים. ממשיכים לבשל ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים כשעה וחצי, עד שרוב הנוזלים הצטמצמו. לקראת סוף הבישול טועמים ומתקנים תיבול.
דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: כשעתיים
סוג המנה: בשרית
טיפסקל:
# לא רק עם אורז: אפשר להגיש את התבשיל עם כל תוספת שתבחרו - פירה, קוסקוס, פסטה ועוד.
# אפשר להוסיף לתבשיל ירקות נוספים כמו גזר ואפונה.