דגים מסייעים לשמירה על הגזרה (במיוחד הסלמון והטונה), עשירים בערכים תזונתיים ועושים נפלאות לבריאות. אבל מה עושים עם הריח? שימוש בדגים טריים והשרייתם במיץ לימון ובמלח, כמו גם חיתוך וניקוי הדג בעזרת כפפות – יפתרו את הבעיה. והכי חשוב - בכל חנויות הדגים יפרסו, ינקו ויפלטו עבורכם את הדגים, כך שכל מה שנשאר לכם לעשות הוא לתבל ולבשל.
אני מודעת מאוד לחשיבות הדגים בתפריט, ולכן מנסה לגוון את המנות כדי לחבב אותם על בני הבית, ובעיקר על הילדים סרבני הדגים. לפעמים אני מסתירה אותם ברוטב אדמדם ולפעמים מוסיפה ירקות אהובים, כמו במנה הזו, העיקר שיאכלו.
פילה לוקוס על מצע ירקות
החומרים (ל־4־6 מנות):
500־800 גרם פילה לוקוס/ פרידה/ פלמידה לבנה/ נסיכת הנילוס
1/4 כוס שמן זית
5 שיני שום קצוצות
1 בצל גדול פרוס
2 גזרים גדולים פרוסים
1 פלפל ירוק פרוס
1 גמבה פרוסה
2 עגבניות גדולות פרוסות
2 תפוחי אדמה גדולים פרוסים
2 כפות רסק עגבניות
1־½1 כוסות מים
1/4 כפית סוכר
1/2 כפית פפריקה מתוקה
מלח ופלפל, לפי הטעם
1/2 כפית כמון
3 גבעולי כוסברה קצוצים
3 גבעולי פטרוזיליה קצוצים
אופן ההכנה:
1. שוטפים וחותכים את הדג ל־4־6 נתחים. מחממים שמן בסיר רחב ושטוח ומטגנים את השום במשך דקה־שתיים. מוסיפים בצל, גזר, פלפלים ועגבניות, מערבבים ומאדים 2־3 דקות.
2. מוסיפים תפוחי אדמה, רסק עגבניות ומים ומערבבים. מוסיפים תבלינים, מערבבים, מכסים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ־10 דקות.
3. מוסיפים את הדג ומנענעים קלות את הסיר, כך שהרוטב יצפה את הנתחים. מוסיפים עשבי תיבול ומערבבים בעדינות. מבשלים מכוסה על להבה נמוכה כ־20 דקות, ומדי פעם מנענעים את הסיר לפיזור הרוטב.
4. אם מעוניינים לאפות את הדגים במקום לבשל על הכיריים: סדרו את מרכיבי המנה בכלי שאפשר להכניס לתנור. כסו תחילה בנייר אפייה ומעליו הניחו רדיד אלומיניום. אפו 25־30 דקות בתנור שחומם מראש ל־180 מעלות.
טיפסקל לטיפול בדגים:
קודם להכנה: בזקו מלח גס והזליפו מיץ לימון על הדג. השהו חצי שעה לנטרול הריח. יש גם המשרים את הדג בחלב.
מומלץ להשתמש בדגים טריים. מצאו חנות דגים אמינה, ובכך תבטיחו את איכותם וטריותם.
אפשר לסלק אדרות מיותרות בעזרת פינצטה.
אם אתם משתמשים בנייר אלומיניום, הניחו אותו כך שהצד שאינו בוהק מופנה מעלה. כך פיזור החום יהיה אחיד.
הגישו כל מנת דג עם לימון – שילוב מנצח שעושה פלאים לדג.
הכלל הראשון בהכנת דגים לילדים הוא הגשה של דגים שאין בהם אדרות כלל, כמו סול או נסיכת הנילוס, באיכות טובה.