תוספות לארוחה יכולות להיות עשויות מקטניות, דגנים ופסטות. אפשר כמובן להכין אותן בדרך בסיסית ופשוטה, בתוספת תיבול עדין, אבל ניתן גם ליצור מנות מפתיעות בשילובים מגוונים של ירקות ועשבי תיבול. מלבד הבריאות, הירקות מוסיפים למנות גם צבע ומרקם מעניינים. לכל תוספת טכניקת בישול שונה. לכן הקפידו ככל האפשר על זמני הבישול. בישול ארוך או קצר מדי יהפכו את התוספת הנפלאה שלנו ל"סתם" עוד מנה, וחבל.
היום בחרתי להתמקד בתוספת הקלאסית שמתלווה בדרך כלל לארוחת צהריים - גרגירי אורז. תפקידה העיקרי הוא להשלים את מנת החלבון הנדרשת לגוף ולהעניק לסועדים תחושת שובע. המתכון הנוכחי הוא למעין עוגת גרגירי אורז שחומה - זו כמובן לא באמת עוגה, אך ההכנה וצורת ההגשה של התוספת מזכירות עוגה. המתכון נולד לאחר שינויים שערכתי במתכון הקלאסי של הכנת גרגירי אורז מהמטבח הפרסי.
עוגת גרגירי אורז שחומה החומרים (ל־6־8 מנות):
- 1/2 2 כוסות אורז פרסי זהב יסמין מושרה במים עם מעט מלח מיום קודם לכן
- 2 כפיות מיץ לימון
- 1/2 כוס שמן
- 1/2 כפית מלח
- 1 כפית כוסברה טחונה
- 1/4 כפית הל
- 1/4 כפית קינמון
- 2 תפוחי אדמה קלופים וחתוכים לפרוסות בעובי 1 ס"מ
- 5 גבעולי פטרוזיליה
- 5 גבעולי כוסברה
- 5 גבעולי שמיר
אופן ההכנה:
1. מסננים את גרגירי האורז המושרים מהנוזלים. מעבירים לסיר עם מים. מוסיפים את מיץ הלימון, מבשלים 8 דקות בדיוק ומסננים.
2. בסיר רחב מחממים את השמן. מוסיפים מלח, כוסברה, הל וקינמון ומערבבים היטב. עורכים בתחתית הסיר את פרוסות תפוחי האדמה ומטגנים קלות משני הצדדים עד לקבלת גוון חום זהבהב. בינתיים קוצצים דק את עשבי התיבול. שמים חצי מכמות האורז על פרוסות תפוחי האדמה המטוגנות ומשטחים. מפזרים על גרגירי האורז את עשבי התיבול הקצוצים ומכסים ביתר גרגירי האורז.
3. מכסים את הסיר במכסה עטוף במגבת ומבשלים על להבה נמוכה במשך כ־30־40 דקות. הופכים את האורז על מגש הגשה (כמו עוגה) ומגישים חם.
טיפסקל
חשוב לשטוף היטב את גרגירי האורז במי ברז שלוש פעמים. כדי לקבל את גרגירי האורז לבנים ובוהקים: משרים את גרגירי האורז לילה קודם בהרבה מים עם מעט מיץ לימון. בבישול גרגירי האורז הביאו את המים לרתיחה. לאחר מכן מכבים את הלהבה. מכסים במגבת את הסיר וממתינים לפחות 25 דקות. כך מקבלים גרגירים נפרדים.