על פי הגדרה מילונית אחת, זיקוק הוא הפרדה של נוזל מחומרים שמעורבבים בו. על פי הגדרה מעט יותר נרחבת, מדובר בניקוי או טיהור. העבודה של יובל (ג'וב) הרגיל, במזקקת "יוליוס" שבקיבוץ חניתה, על גבול לבנון, עונה לשתי ההגדרות בו זמנית. הוא גם מפריד את האלכוהול מחומרי הגלם שלו, וגם יוצר תזקיקים טהורים להפליא. את ג'וב הכרתי כאחד ממבקרי המסעדות והמשקאות הידענים, המנומקים והמושחזים בסביבה, בימים בהם היה צורך בקצת יותר מאשר חיבור מהיר לאינטרנט וכמה מאות עוקבים ברשתות החברתיות כדי להפוך ל-'מבקר'. במקביל לכתיבה, הוא התמקצע בתחום הזיקוק, עד שבשנת 2008 ייסד, באופן רשמי, את מזקקת יוליוס - בית מלאכה לזיקוק. 'כשהקמנו את המזקקה' הוא כותב, 'עמד לנגד ענינו חלום אחד: לזקק את האלכוהול האיכותי ביותר בישראל, בעבודת יד, מחומרי גלם מקומיים בלבד.' כיום הוא מייצר בה כעשרים אלף בקבוקים בשנה של כחמישה עשר סוגי תזקיקים שונים.
מהיער השחור לגליל הירוק
נסענו לבקר אותו, במזקקה שהקים, באגף של מה שהיה פעם מפעל המתכת של הקיבוץ. באחת מפינות האולם, משקיפה מגבוה על מפרץ חיפה והים התיכון, ניצבה מזקקת הנחושת, שיוצרה באזור היער השחור בגרמניה, הידוע בתזקיקי הפירות המיוצרים בו. דרך צוהר הזכוכית בצידו של דוד הזיקוק, יכולנו לראות מחית מותססת של תפוחי עץ מתבשלת בטמפרטורה של כמאה מעלות. אדי האלכוהול שנוצרים בדוד מגיעים אל עמוד זיקוק, ייחודי, המאפשר ללכוד ולרכז את ארומות הפרי באופן מיטבי, ובסופו של התהליך, מטפטף התזקיק הטהור והריחני ונאסף לצורך יישון עתידי במיכלי עץ, או נירוסטה, בהתאם לתוכניות של ג'וב. אחר כך הוא ייכנס לבקבוקים. אפס מניפולציות
תפוחי העץ ויתר פירות העונה, כמו גם גפת הענבים המשמשת לזיקוק של גראפה, מגיעים אל המזקקה ממגדלים מקומיים. הפירות עוברים ריסוק ומועברים אל מיכלים בהם המחית תוססת באמצעות שמרים טבעיים בלבד. ללא תוספות. לאחר סיום התסיסה, כאשר הסוכר שבפירות הפך לאלכוהול, מועברת העיסה אל מערכת הזיקוק, המופעלת באמצעות אנרגיה סולארית ומתאפיינת ביעילות גבוהה פי ארבע מאשר מערכות מסורתיות מהדור הישן. הרגיל לא מוסיף דבר לתזקיקים שלו. לא סוכר, לא חומצה, לא חומרי טעם ולא חומרי צבע. "המניפולציה יחידה שאני עושה" הוא אומר" היא יישון בחביות עץ של חלק מהתזקיקים". המחשבה, המאמצים והמשאבים המושקעים בייצור, באים אמנם לידי ביטוי במחירי המשקאות, אבל כל מי שרוצה להבין זיקוק איכותי מהו, חייב לעצמו לפחות בקבוק אחד של 'יוליוס' בארון המשקאות שלו. במיוחד שומרי הכשרות מבנינו, שישמחו וודאי לדעת שכל התזקיקים כשרים לפסח.
יוליוס וורמוט יבש
הבסיס לוורמוט הוא יין יבש מענבי דבוקי, שמחוזק בתזקיק של אותם ענבים ומתובל בלענה, קליפות תפוזים, פקעות וורדים ושקדים ועוד. התוצאה שמתקבלת לאחר יישון בחביות ברנדי משומשות היא לא פחות ממרגשת. עם ריחות של פלפל שחור, תבלינים מתוקים, פרחים מיובשים ופירות בשלים, ומגע יבש וחד שמזכיר שרי. קחו אותו למרטיני הבא שלכם. המחיר: כ-120 שקלים ל-700 מ"ל
יוליוס סליבוביץ'
שני זני שזיפים משמשים ליצירת התזקיק: 'שגיב ו- 'בלאק דיאמונד', שעברו תסיסות ארוכות במיוחד. יש לו ניחוחות ברורים של פירות טריים וריבת שזיפים, מלווים בריחות עשבוניים רעננים. המבנה מלא, עשיר והמרקם מחוספס מעט, החמיצות נפלאה, ואם אתם שואלים אותי, הוא יעבוד נפלא בסביבתן של מנות עשירות. המחיר: כ-210 שקלים ל-500 מ"ליוליוס אגס 1
מאגסי ספדונה שגדלו במטעי קיבוץ ברעם, נוצר תזקיק מרתק עם ריחות מבושמים של פירות טריים, עוגת אגסים, עשבים ירוקים ומשהו שמזכיר סבון ריחני. המבנה שלו מוצק, החמיצות טובה והסיומת מינראלית, אולי אפילו מעושנת מעט. למרות הוא מכיל לא פחות מחמישים אחוזי אלכוהול, מדובר במשקה מעודן, אלגנטי ונעים מאוד לשתייה. המחיר: כ-210 שקלים ל-500 מ"ל
יוליוס משמש
ריחות ברורים של משמשים טריים, לדר, מרציפן ומעט חמאה, מרקם עשיר, טעמים מתקתקים וסיומת ארוכה, מאפיינים את התזקיק המרתק והמהנה הזה, שנעשה ממשמשים בלאדי קטנים ומתוקים מזן מיסטקאווי. האופי הברור של הפרי ואיכות הזיקוק, הופכים אותו לנעים מאוד לשתייה למרות חמישים אחוזי האלכוהול. המחיר: כ-210 שקלים ל-500 מ"ל
יוליוס מאר דה גליליי
אחד התזקיקים הנמכרים ביותר של יוליוס, נעשה מענבים אדומים, בעיקר קריניאן, גרנאש וסירה, והתיישן כשלוש שנים בחביות עץ, ששימשו בעבר ליישון יין. העץ נוכח מאוד ומוסיף ניחוחות של שוקולד ואגוזים לתמהיל הארומטי הכולל ריחות פרחים יבשים, תבלינים ופירות מתקתקים. המחיר: כ-220 שקלים ל-500 מ"ל
נטע. אבל לא זר. יינות חדשים מיקב נטע
יקב נטע, הוקם בשנת 2018 על ידי בני הדור הצעיר של משפחת ברבדו. משפחה של חקלאים ומדענים, שהיקב הקרוי על שמם נחשב לאחד ממובילי מהפכת יקבי הבוטיק הישראלית. לכבוד חג הפסח ההולך ומתקרב, השיק יקב נטע שני יינות חדשים: רוזה חצי יבש מענבי מלבק ומרסלאן, יין מתקתק פרחוני ומלא חיים שאפשר יהיה ליהנות ממנו גם מכוסות פלסטיק על שפת הים וגם בארוחות רציניות יותר. היין האדום במשפחה שנעשה מאותם שני זנים, הוא רענן ופירותי. אדום קליל שבטמפרטורה הנכונה יתאים לשתייה גם בימים החמים שיגיעו אלינו בקרוב. המחיר: כ-80 שקלים.
האלמנט החמישי. יינות חדשים מיקב 1848
יקב 1848 הוקם בשנת 2006 על ידי יוסי שור, דור שמיני למשפחת יצרני יין ישראלית. לאחרונה, השיק היקב מספר יינות חדשים בסדרת 'דור 5' מבציר 2018, בניהם: 'קברנה פרנק, שנעשה מענבי הרי יהודה, התיישן ארבע עשר חודשים בחביות ומציע ניחוחות עשירים של פירות אדומים לצד הירקרקות האופיינית לזן, גוף מלא וסיומת ארוכה. ומלבק רך ועסיסי עם ריחות פרחוניים מרתקים וסיומת אלגנטית. היינן אילן אסולין שרכש את השכלתו בצרפת, יצר יינות מודרניים, נקיים ועשויים היטב, שהתמורה המעולה שהם נותנים לכל שקל, יכולה להפוך ליינות יום יומיים עבור חובבי הסגנון, בלי לפגוע בחגיגיות שלהם. המחיר: כ-80 שקלים