אתמול (שישי) התרחש אירוע היסטורי בעדה הדרוזית, כאשר כ-100 אנשי דת דרוזים מסוריה הגיעו לביקור בישראל. הם הגיעו לביקור בקבר הנביא שועייב בקרני חיטין, בביתו של המנהיג הרוחני של העדה הדרוזית בישראל השייח מוואפק טריף, וביקרו בכפר פקיעין בגליל.

האירוע ההיסטורי הזה התרחש בין היתר בזכות ההפיכה המשטרית בסוריה והפלתו של בשאר אל אסד מהשלטון, והשליטה של צה״ל באזורים צמודי הגדר. הביקור הזה מתרחש בזמן שהשלטון החדש בסוריה תחת הנהגת אל-ג׳ולאני מתחיל להוריד את המסכות ולבצע מעשי טבח במיעוטים בסוריה. בתקופה האחרונה אנחנו עדים למראות קשים שמגיעים מסוריה של מעשי טבח בעאלווים בסוריה, ואיומים מצד אנשי אל-ג׳ולאני על כלל המיעוטים בסוריה.

לבני העדה הדרוזית מדובר באירוע מרגש שאין כדוגמתו, הרי כל דרוזי בכל מקום בעולם מרגיש קשר דם ומחויבות כלפני בני העדה הדרוזית, גם כאלה שחיים במדינות אויב שאין איתם הסכמי שלום.

הביקור הזה קורה בתזמון היסטורי מאוד מעניין: בדיוק לפני 100 שנה המנהיג הגדול של העדה הדרוזית בסוריה סולטאן באשא אל אטרש הנהיג את המרד הגדול על המנדט הצרפתי ושחרר את המדינה מהשלטון הצרפתי.

יש מי שניסה לקחת את הביקור הזה למקומות הפוליטיים ולהפוך אותו לסוגיה של התערבות ישראלית בסוגיות הפנים סוריים. לא כך הם פני הדברים ומי שמנסה להפוך אותו לכזה הם בעלי אינטרסים שרוצים להבעיר את האזור. היטיב לתאר את זה השייח מוואפק טריף המנהיג הרוחני של העדה הדרוזית בישראל בראיון שהעניק לערוץ ״אל חדת׳״ הסעודי, כאשר הסביר שהביקור הזה הוא דתי, וזכותם המלאה של אנשי דת מהעדה הדרוזית בכל העולם לבקר את אחד מהמקומות הקדושים ביותר לעדה הדרוזית בעולם ששוכן ליד הכנרת.

בראיון, הסביר השייח טריף שכמו שזכותם של מוסלמים מכל העולם כולל ערביי ישראל לבקר ב״כעבה״ בערב הסעודית, כך גם זכותם של הדרוזים לבקר במקומות הקדושים להם אם המצב מתאפשר.

המראיינת ניסתה לקשור בין ההצהרות של הפוליטיקאים הישראלים כולל ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון ישראל כ"ץ שאיימו על אל-ג׳ולאני והשלטון החדש בסוריה שלא יעזו לפגוע בדרוזים בסוריה, ואם זה יקרה תהיה תגובה ישראלית. נסיונה של המראיינת מהערוץ הסעודי לקשור בין הדברים הוא עיוות המציאות ונסיון להפוך את הביקור הזה למשהו פוליטי שיכול לגרום לשטח להתלקח.

הדרוזים בסוריה יודעים להגן על עצמם. כך הם הוכיחו לאורך כל ההיסטוריה וכך גם יהיה תמיד. מדובר בצאצאים של סולטן באשא אל אטרש שהפילו את המנדט של אחת מהמעצמות הגדולות בשנת 1925 ושחררו את סוריה כולה. אז לא אל-ג׳ולאני לא דאעש ולא אל קאעדה יכולים עליהם, ובקשר להצהרות של ראש ממשלת ישראל והשרים, לדעתי זו חובה מוסרית של כל מעצמה דמוקרטית להגן על מיעוטים באשר הם בכל מקום בעולם!

משחר ההיסטוריה הדרוזים היוו גשר של שלום, כיבדו את כל הדתות ואת כל המנהיגים, הדגישו את הסבלנות הדתית והורישו אותה לכל הדורות שלהם. חינכו את הדורות תמיד לעמוד לצד הצדק והאמת, לא להזיק לאיש, אך מהצד השני הדרוזים ידועים לאורך ההיסטוריה שהם הלוחמים הכי נועזים. כשמישהו מרשה לעצמו לפגוע בהם או לגזול מהם את מה ששלהם, הכלל הראשון שכל דרוזי לומד מינקות הוא ״الدين، العرض والارض", כלומר אל תפגעו לנו באדמתנו, בכבודנו ובדת שלנו, הסובלנות נגמרת ברגע שאחד מהדברים האלה נפגעים. ההיסטוריה הוכיחה שהדרוזים לא ויתרו על העיקרון הזה ותמיד זה נגמר כשידם על העליונה.

הביקור הזה, שהוביל המנהיג הרוחני של העדה הדרוזית השייח מוואפק טריף, היה נקודת תקווה וגשר של שלום ואחווה, ולי באופן אישי זה גרם גאווה ענקית והתרגשות שהרבה זמן לא חוויתי. ולאחים שלנו מסוריה שהגיעו אנחנו אומרים ״אהלן וסהלן״ اهلا وسهلا باحفاد السلطان.