החות'ים הצטרפו למלחמת חרבות ברזל באוקטובר 2023. תחילה בדרך של מניעת מעבר ספינות לישראל דרך מיצר באב אל־מנדב והים האדום ומאוחר יותר גם באמצעות שיגור כטב"מים וטילים לעבר ישראל. המצור הימי שהטילו התרחב לאוניות הרשומות במדינות רבות ולמעשה כמעט ששיתק את אחד מנתיבי הסחר הימי החשובים. ישראל הגיבה במספר מוגבל של התקפות עוצמתיות שכוונו בעיקר לנמלי הים ומתקני תשתית. גם הקואליציה האמריקאית־בריטית הגיבה באופן דומה בתקופת ממשל ביידן. עם כניסתו לתפקיד הצהיר טראמפ כי לא יסבול את המשך
התוקפנות החות'ית ואיים לפגוע בהם אם לא יחדלו. החות'ים לא התרגשו מאיומיו והמשיכו במעשיהם ובתגובה החליט טראמפ לתקוף יעדים של החות'ים. לאחרונה החריף טראמפ את איומיו והצהיר כי החות'ים יושמדו כליל אם לא יישמעו לו. במקביל, החות'ים שיגרו טילים לעבר ישראל וניסו פעם נוספת, הרביעית במספר, לפגוע בנושאת המטוסים טרומן וספינות הליווי שלה.
טראמפ הצהיר שאין בכוונתו ליזום מלחמות ובוודאי שאין לו כוונה להציב "מגפיים על הקרקע" – קרי, להטיל כוחות יבשתיים למערכה. אם כך, מה הסיכויים להכניע את החות'ים בדרך הפעולה הנוכחית? לצערנו, אנחנו יודעים כי הסיכויים נמוכים מאוד. כדאי לזכור כי התמרון הקרקעי בעזה החל אחרי מספר שבועות של מהלומות אוויריות, שלא הצליחו לבלום את שיגורי הרקטות.
רק לאחר כניסת חיילינו לרצועה הבנו את היקף הרקטות, המנהרות והאמל"ח. המצב בתימן דומה – למרות הכוח האווירי העצום העומד לרשות האמריקאים, הם לא יהיו מסוגלים לחסל את איום הטילים והכטב"מים על נתיבי השיט ואת איום הטילים על ישראל. לפי הערכות, החות'ים הצליחו להחביא טילים במערות ובמבנים אזרחיים מעל ומתחת לקרקע. הם גם למדו את "הפטנט" לפיו כל מה שנדרש מהם כדי להמשיך לפגוע בנו הוא טיל בודד אחת לכמה ימים. החות'ים, בדומה לעזתים, גם לא מתרגשים מאבידות בנפש או ברכוש.
אם כך, מה יוציא אותנו מהריקוד התימני הזה כאשר ישראל לא מסוגלת להציב כוחות קרקעיים שם והאמריקאים מסוגלים אבל לא רוצים? הדרך היחידה היא תמיכה בכוחות מקומיים שייקחו את השלטון מהחות'ים.
מאז שהחלה מלחמת האזרחים התימנית ב־2014, ממשלת תימן הנתמכת על ידי הסעודים נדחקה לדרום תימן והחות'ים, הנתמכים על ידי איראן, התבססו ברצועת החוף של הים האדום. הסעודים ניסו בשלב מסוים להשתמש בכוח כדי לסייע לבעלי בריתם המקומיים אבל חדלו אחרי שספגו אבידות קשות מידי החות'ים, שגם פגעו במתקני נפט סעודיים.
כדי לסלק את האיום החות'י צריך לאמן ולצייד את צבא ממשלת תימן, לבנות סביבו קואליציה בהובלת ארצות הברית וסעודיה ולסייע לו להשתלט בחזרה על כל שטח תימן. מהלך כזה יהיה מבחן רצינות לסעודים, שבו הם יידרשו להוכיח באיזו מידה הם מוכנים לקחת את האחריות הנלווית לתואר שאותו הם מנכסים לעצמם – מנהיגי העולם הסוני המתון.
הכותב הוא פרופסור בפקולטה למדעי הנתונים וההחלטות בטכניון