תזונה בריאה מסייעת לשמור על בריאותך ומגבירה את האנרגיה שלך בחודשי החורף. כאשר הטמפרטורות יורדות והימים מתקצרים, שמירה על הרגלים בריאים הופכת למאתגרת יותר. למעשה, חוקרים גילו שמזג אוויר חורפי יכול לגרום לאדם להיות עם פחות מוטיבציה לפעילות גופנית, שמירה על תזונה בריאה והרגלים אחרים חשובים.

כאשר קשה לצאת החוצה ולשמור על כושר גופני טוב, חשוב עוד יותר לשמור על תזונה בריאה כדי למנוע מחלות כמו מחלות לב, השמנת יתר ולחץ דם גבוה. יש מספר פתרונות פשוטים לתזונה בריאה במהלך החורף. זה מתחיל משמירה על לוח זמנים ועד הגדלת הצריכה של מזונות טריים.

אלה המאכלים שכדאי לאכול במהלך החורף כדי לשמור על הבריאות:

דגנים מלאים: כוללים וויטמינים וחומרים מזינים רבים שהגוף צריך כדי להישאר בריא. חומרים מזינים אלו מסייעים בהורדת הסיכון למחלות לב, שבץ, השמנת יתר וסוכרת מסוג 2. הם גם עוזרים לשמור על מערכת חיסון חזקה וזה אפילו יותר חשוב בחורף. דגנים מלאים מחליפים פחמימות פשוטות כגון לחם לבן, פסטה או אורז.

אכלו חמישה פירות וירקות ביום: דיאטנים ממליצים על לפחות חמש מנות של פירות וירקות מדי יום. פירות וירקות טריים, קפואים או משומרים מכילים ויטמינים וחומרים מזינים והם עוזרים לשמור על הלחות. 

לגבי ירקות ופירות משומרים, העדיפו אפשרויות דלות נתרן ושטפו אותם לפני השימוש. בנוגע לקפואים, זאת אופציה טובה לכך שהפירות והירקות לא יתקלקלו ואין צורך להתחשב בעונה. חשוב לחפש פירות וירקות קפואים שהם ללא כל תוספים.

בחודשים הקרים, מרק ירקות יכול להיות דרך מצוינת להוסיף כמה מנות נוספות של ירקות וכדאי להוסיף גם עשבי תיבול.

לאכול באופן קבוע ביום: אכילה עקבית לארוך כל היום יכולה לעזור לך להימנע מלהיות רעבים מדי ובכך לעשות בחירות נכונות ולאכול בתשומת לב. כדאי להכין את האוכל מראש וכך להימנע מ"לחטוף" אוכל. אם הלו"ז צפוף, כדאי תמיד לשים בתיק חטיפי בריאות, אגוזים, שקדים ותמרים, הם נותנים אנרגיה לאורך זמן.

הפחתת סוכר: סודה, קפה ממותק ומשקאות אנרגיה עשויים לספק אנרגיה מידית, אך לעתים קרובות הם מובילים להתרסקות או לירידה ניכרת ברמות האנרגיה. נסו להחליף סודה במים מוגזים ולנסות פירות במקום משקאות ממותקים. 

חטיפי בריאות: חטיפי בריאות צריכים לשמש כגשר בין ארוחות ולא כתחליף לארוחה מלאה. בחרו חטיפים עם סיבים תזונתיים, פירות ולא תוספת סוכר. כדאי בעיקר לבחור בחטיפים המכילים אגוזים העשירים בחומצות שומן ואומגה שלוש.

מתכון בריא ופשוט לימי החורף: מרק עדשים שמחמם את הלב

מרק עדשים כתומות הוא מרק קל לעיכול, מלא בסיבים תזונתיים, ויטמינים, ברזל וסידן, קל להכנה ובקלות יכול להפוך לכוכב במטבח.

חומרים ל-8-6 מנות:

4 כפות שמן זית

2 בצלים קצוצים 

1 ראש סלרי חתוך לקוביות קטנות

3 גבעולי סלרי קצוצים

1 שורש פטרוזיליה חתוך לקוביות קטנות

3 גזרים חתוכים לקוביות קטנות

2 בטטות חתוכות לקוביות קטנות

2 עגבניות מרוסקות 

2 כוסות עדשים כתומות (אין צורך להשרות)

2 שיני שום מעוכות ( אני אוהבת שום ושמה בנדיבות)

1 כפית שטוחה של כמון ( אפשר גם 1/2 כפית)

1/2 צרור כוסברה קצוצה (שידוך נפלא עם עדשים. אפשר גם פטרוזיליה במקום)

2 ליטר של ציר מרק עוף/ציר מרק ירקות/ מים

מלח 

פלפל שחור

מיץ מחצי לימון זה השוס!

אופן ההכנה:

בסיר גדול נחמם את שמן הזית, נוסיף את הבצל ונטגן 5 דקות.

נוסיף את 2 סוגי הסלרי, את שורש הפטרוזיליה והגזר.

ננמיך את הלהבה ונטגן 7-5 דקות.

נוסיף את העגבניות, העדשים, הבטטה, השום והתבלינים ונערבב היטב.

נוסיף את הציר/ מים, נביא לרתיחה, ננמיך את הלהבה, נכסה את הסיר ונבשל עד שהעדשים והירקות יתרככו. יש לערבב מידי פעם.

נוסיף את הלימון והכוסברה/ פטרוזיליה.

נטעם ונתקן תיבול, אני אוהבת לטחון גס בבלנדר מוט.

אפשר לפזר מעט גרידת לימון וכוסברה/פטרוזיליה בהגשה.

אם המרק סמיך מדי לטעמכם - תוסיפו מעט מים.

בתיאבון! 

הכותבת ונותנת המתכון היא שפית ואחראית מרכז הטיפול בדיור מוגן "אחוזת צהלה"