כמדי שבוע, הפריכה ד"ר מאיה רוזמן בתוכניתה ב-103FM עוד מיתוס מעולם התזונה, והפעם: האם תכונותיו של השום מסייעות למנוע מחלות כמו סרטן וסוכרת? לא בהכרח.
"אין מטבח שמכבד את עצמו ואין בו שום. השום משדרג ומשפר את הטעם של כל מאכל, החל מסלטים, ירקות בתנור, מוקפצים, רטבים לפסטות, ואפילו חביתות, גבינות, טופו, בשר ודגים. השום, שימו לב - שייך למשפחת הנרקיסיים. מחקרים רבים בוצעו לבדיקת הסגולות הרפואיות של השום, אבל רק דבר אחד הוכח חד-משמעית: השום עוזר בהפחתת רמות הכולסטרול ושומני הדם. צריכה של בין חצי שן לשן שום שלמה ביום תרמה להפחתה של 9 אחוזים ברמות שומני הדם, וגם להפחתה בקרישיות הדם".
"אבל לגבי סרטן, סוכרת, הצטננות ושפעת - היו מעט מאוד מחקרים שהראו השפעה חיובית לשום, ולכן דרושים מחקרים נוספים כדי להגיע למסקנה חד משמעית".
"החומר הפעיל בשום נקרא אליצין, והוא נוצר מחומר אחר שנקרא אלאין רק לאחר חיתוך השום ומגע עם האוויר. כדי לקבל את הכמות המקסימלית של החומר הפעיל, כדאי לחתוך את השום לפרוסות או לכתוש, לחכות דקה או שתיים, ואז לאכול. בליעת שן שום שלמה לא נותנת כלום, כי הקיבה לא יכולה לעכל אותה והיא יוצאת מן הגוף כמו שנכנסה, שלמה".
ומה לגבי צריכת תכשירים של כמוסות שום? במיוחד אחרי הקורונה, שגרמה לחקלאים להישאר עם הרבה שום ישראלי שלא נמכר, אני מציעה וממליצה לקנות שום ישראלי. זה הרבה יותר טבעי וזול מכמוסות, אבקה או כל תכשיר אחר".