אמנם חג שבועות כבר מאחורינו, אבל ישנן שאלות שחוזרות על עצמן שוב ושוב בקרב המאזינים בתוכנית ברדיו 103FM בנוגע לחלב ומוצריו. החלטתי לעשות סדר בנושא, אז הנה כמה מיתוסים על מוצרי חלב שהגיע הזמן לנפץ.
1. האם מוצרי חלב הם המקור הבלעדי לסידן בתזונה שלנו?
ממש לא.
יש כמות יפה מאוד של סידן גם בסויה, טופו, חלב סויה, וגם בטחינה גולמית, שקדים, ירקות ירוקים, בשיבולת שועל ובעוד הרבה מאכלים בריאים. אפשר להגיע בקלות לכמות הסידן שצריך גם בלי מוצרי חלב בתפריט.
2. האם בדיאטה כדאי להעדיף חלב 1%?
ממש לא.
ההבדל ב-100 גרם של חלב 3% לעומת 1% הוא פחות מ-20 קלוריות. בכוס קפה שמים בערך שליש מהכמות הזו, כלומר ההבדל הוא פחות מ-7 קלוריות. חבל לשתות נס קפה פחות טעים בשביל הבדל זניח שכזה.
3. האם בגבינה צהובה יש הרבה כולסטרול?
ממש לא.
ואל תאמינו לי - בדקו על הגבינה הצהובה שאצלכם במקרר. ב-100 גרם (שזה 4 פרוסות) יש כ-80 מ"ג כולסטרול, כלומר בפרוסה יש בערך 20 מ"ג.
לצורך השוואה: בביצה אחת יש מעל 250 מ"ג כולסטרול (ולא, זו לא המלצה להפסיק לאכול ביצים)
4. האם זה נכון שממוצרי חלב 0% לא נספג סידן וחלבון?
ממש לא.
ספיגת הסידן אמנם מוגברת בנוכחות ויטמין D שנמצא רק במאכלים עם אחוז שומן גבוה, אבל ויטמין זה נמצא בגוף כל הזמן ללא קשר לשעת אכילתו. אין שום בעיה בספיגת סידן (וגם חלבון כמובן) גם ממוצרי חלב דלי שומן.