מיתוס - האם ישנו יתרון בריאותי למוצרים שכתוב עליהם "ללא גלוטן" והאם הם נחשבים למוצרים דיאטטיים? ובכן, ממש לא. יש יתרון למזונות ללא גלוטן אך ורק למי שרגיש לגלוטן, כלומר חולה צליאק.
גלוטן הוא אחד מהחלבונים של החיטה, שמדביק את מרכיבי הבצק כך שהאוויר לא משתחרר בזמן ההתפחה והמאפה הופך אוורירי ותופח יפה. הגלוטן לא משמין, לא נדבק למעיים, לא גורם לשום נזק בריאותי אלא אך ורק באנשים שהתגלו בבדיקות דם ובדיקות רפואיות כרגישים לגלוטן. בשאר האנשים אין שום בעיה לצרוך ואין שום סיבה לשלם יותר על מוצרים ללא גלוטן.
יש המשתמשים בגמילה מגלוטן כשיטה לירידה במשקל כי מי שמפסיק לאכול עוגות, מאפים, לחמים, פסטות, עוגיות, בורקס ושאר פחמימות משמינות חוסך המון קלוריות מיותרות.
אבל השיטה לא בהכרח תורמת לירידה במשקל, אפשר להגיע לצריכת קלוריות גבוהה מאוד גם ללא גלוטן, אם אוכלים הרבה פירות יבשים ואגוזים, ותפוחי אדמה. על אחת כמה וכמה האנשים שמתחכמים וקונים מהמדפים של חולי הצליאק פסטה ללא גלוטן, וופלים ללא גלוטן ולחם ללא גלוטן – צריך לדעת שבכל אלו יותר קלוריות מן המוצרים הרגילים כי הם יותר כבדים ודחוסים, ובטח שלא תורמים לירידה במשקל.
אין בעיה להרכיב תפריט מאוזן ואפילו בריא יותר ללא קמח לבן או אפילו מלא. לחם וחיטה הם לא מרכיב הכרחי בתזונה שלנו, ויש הרבה תחליפים יותר בריאים. אני אפילו בעד לוותר על קמח לבן וסוכר לבן, אבל בלי שום קשר לגלוטן.