שקדים – מקור לחלבון לצמחונים או מנת שומן? על כך עונה ד״ר מאיה רוזמן בתכניתה ברדיו 103fm. השקדים הם מקור מעולה לחלבון איכותי, לסידן, מגנזיום וויטמין E שחשוב נגד קמטים בפנים. השקדים הם נשנוש משביע לזמן ארוך, עם אינדקס גליקמי אפסי – מה שאומר שהם מושלמים לסוכרת,  וגם מפחיתים סיכון למחלות לב. אך האם השקדים נחשבים לחלבון צמחי או למנת שומן?

מנה של 20 גרם שקדים (שזה בערך 15 יחידות) מספקת 4 גרם חלבון איכותי, כלומר אם תאכלו נשנוש כזה 3 פעמים ביום תרוויחו גם ב 12 גרם חלבון שאפשר בהחלט לספור אותו וזו כמות חלבון שלא צריך להתעלם ממנה.

שקדים (צילום: אינגאימג')
שקדים (צילום: אינגאימג')

השקדים מכילים מעל 60% שומנים איכותיים והרבה ויטמין E, אך עקב כמות הקלוריות הגבוהה מתייחסים אליהם כאל שומן בזמן דיאטה לירידה במשקל, אך אם אוכלים אותם בכמות גדולה ובוחרים בהם במקום כל הנשנושים כל היום כמות החלבון מצטברת למשמעותית. האם בקליפת השקדים שלנו יש חומר רעיל? ממש לא, מדובר במיתוס בלבד. האם צריך להשרות אותם או לקלף אותם לפני אכילה? אין צורך לעשות זאת, אחרת תפסידו ערך תזונתי רב.

אל תגידו לא ידענו - הטבה מיוחדת למי שרוצה ללמוד אנגלית. לחצו כאן לשיעור ניסיון מתנה וללא התחייבות

התזונאית מספרת כי שמעה על המיתוס ההזוי הזה כמה פעמים, ומנצלת את ההזדמנות בתוקף תפקידה כיועצת מדעית של מועצת הצמחים – לשאול את אמיר מעגן, שהוא חקלאי מגדל שקדים בקיבוץ לביא על המיתוס הזה. לדבריו, יש זן של שקדים מרים שלא נועדו למאכל ובהם יתכן שיש חומר רעיל. הזן שאנחנו אוכלים הוא של שקדים מתוקים, קילופם מביא להפסד של חלק מן המינרלים והסיבים התזונתיים שיש בשקדים.

שקדים (צילום: אינגאימג')
שקדים (צילום: אינגאימג')

האם באמת יש עדיפות כזו גדולה לשקדים טבעיים והאם עדיף להימנע מהקלויים? אז ממש לא להימנע מהקלויים והנה העובדות: כמות הקלוריות בשקדים הקלויים והטבעיים דומה עד זהה. למינרלים לא קורה כלום בחימום, כמות הברזל והמגנזיום זהה בקלויים כמו בטבעיים. ומה עם המלח? גם לא נורא בכלל. ב-20 גרם שקדים/אגוזים קלויים יש נתרן בכמות הדומה לזו שיש ב-2 פרוסות לחם. שקדים ואגוזים אינם מקפיצים את הסוכר והאינסולין בדם, ומשביעים לזמן רב יותר מנשנוש שמכיל סוכר. אם הטבעיים טעימים לכם, לכו על זה. אבל אם אתם מעדיפים את הקלויים אין איתם שום בעיה.