למה נשים אחרי גיל 40-50 עולות במשקל בלי לאכול יותר? ולמה דווקא בבטן? בתכנית הרדיו של ד״ר מאיה רוזמן, מאזינה תהתה האם מומלץ לאכול ברוקולי ורימונים בשעות הערב, על מנת להפחית את סימני גיל המעבר. השינויים ההורמונליים גורמים לירידה משמעותית בשריפת הקלוריות, ולחוסר שינה שגורם אף הוא לעליה במשקל, זה עלול להגיע לעליה של 6-7 ק"ג בחצי שנה.

אחרי גיל 40-50 קיימת ירידה הדרגתית ברמות האסטרוגן בגוף. זה גורם לירידה בשריפת הקלוריות של הגוף, בממוצע עד 300 קלוריות ליום. זה אומר שאם אוכלים אותו דבר אבל שורפים 300 קלוריות פחות, חשבון פשוט מראה ש- 300 ליום כפול 30 ימים בחודש, 9000 קלוריות מיותרות שהן 1.2 ק"ג עליה במשקל, כן - כל חודש. בחצי שנה ניתן להעלות מעל 7 ק"ג, אם לא נזהרים.

האסטרוגן אחראי גם על פיזור השומן בגוף,  לכן הירידה ברמתו עלולה לגרום להשמנה ביטנית בעיקר. גלי החום גורמים לשינה פחות טובה, חוסר שינה ועייפות גורמים לירידה נוספת בשריפת הקלוריות היומית עקב פחות כוח,  וגם לצורך מוגבר במתוקים כאנרגיה זמינה, ולעליה בהפרשת הורמון הרעב. גם אלו, גורמים לצריכת קלוריות מוגברת ולעליה במשקל.

גיל המעבר (צילום: אינג'אימג')
גיל המעבר (צילום: אינג'אימג')

מה אפשר לעשות?
פעילות גופנית - לפחות 4 פעמים בשבוע. הפעילות שומרת על עצמות חזקות, מפחיתה כולסטרול, עוזרת לשרוף אנרגיה ומונעת השמנה. משפרת מצב רוח ומפחיתה חשק לנשנושים מתוקים.

להפחית צריכת בשר - לעבור לקטניות, סויה וטופו - אלו מפחיתים תופעות לוואי. בסויה ומוצריה יש גם פיטואסטרוגנים שעוזרים להפחתת תופעות גיל המעבר, ופלבונואידים שמפחיתים סיכון לסרטן השד.

להקפיד על צריכת סידן מתאימה בתפריט - הוא נמצא בעיקר במוצרי חלב, בהם המצטיינים הם גבינה צהובה, וגבינת ריקוטה. במאה גרם (3 כפות) ריקוטה יש כמחצית מדרישות הסידן בגיל המעבר. ברוקולי, לשאלת המאזינה, נחשב אחד מהירקות העשירים ביותר בסידן, בנוסף לכך יש בו ויטמין ב בכמות גבוהה ונוגדי חמצון שכולם עוזרים להתמודדות עם תופעות גיל המעבר.

מזונות עשירים בסידן יעזרו לכן בגיל המעבר (צילום: אינג'אימג')
מזונות עשירים בסידן יעזרו לכן בגיל המעבר (צילום: אינג'אימג')

לצרוך יותר ירקות ופירות עם נוגדי חמצון - כל הירקות והפירות עשירים בנוגדי חמצון, אך לשאלת המאזינה לגבי רימונים – יש בהם כמות גדולה של פוליפנולים, שמפחיתים סיכון למחלות לב, אפילו יותר מיין אדום. מאחר שבגיל המעבר יש עליה טבעית ברמות הכולסטרול בגוף, צריכת רימונים מסייעת בהפחתת הסיכון מכולסטרול זה. צמחים שנחשבים כעוזרים הם קוהוש שחור, שיח אברהם, שמן נר הלילה, איזופלבונים מסויה.

והאם יש משמעות לשעה שאוכלים את כל הדברים החשובים?
לסיום נחזור לשאלת המאזינה, והתשובה היא – לא, לא משנה באיזו שעה משלבים ירקות כמו ברוקולי, פירות כמו רימונים, טופו או ריקוטה. העיקר זה ההקפדה על התזונה המתאימה במשך כל שעות היום. 

לקורס של ד"ר מאיה רוזמן: איך משפרים את הבריאות ואיך יורדים במשקל בצורה שפויה והגיונית https://dietmaya.co.il/course.html