כיועצת מדעית של מועצת הצמחים ומנפצת המיתוסים על תפוחי אדמה, ד״ר מאיה רוזמן מדברת גם על לביבות החנוכה המדהימות שנחשבות לתחליף הבריא והדיאטטי יותר לסופגניות.
מה עדיף תפוח אדמה מבושל או אפוי?
אפוי. מה הסיבה? בבישול חלק מהאשלגן בתפוחי האדמה עובר למי הבישול, ואם שופכים את המים מפסידים את האשלגן. אשלגן דרוש לויסות לחץ הדם. באפיה הוא לא עובר לשום מקום ולכן אם לא מתכוונים לאכול את מי הבישול (כמו שקורה במרק למשל) אז יש עדיפות לתפוח האדמה האפוי.
מה עם מטוגן כמו בלביבות?
במקרה זה נשמר האשלגן, ממש כמו באפיה. גם בטיגון נשמרים הויטמינים, אבל נוסף חיסרון ענק של תוספת קלוריות והערך הבריאותי הנמוך של כל שמן שחומם הרבה זמן ומכיל חומרים מזיקים. היתרון של לביבות לעומת סופגניות, הוא שטיגון השמן הוא לזמן קצר הרבה יותר, וכך איכות השמן שמגיעה אלינו לגוף טובה יותר בהשוואה לשמן מטיגון סופגניות שמחומם ימים ארוכים ולעיתים אינו מוחלף.
כדאי לשים לב:
לביבה אחת מטוגנת כ 200 קלוריות, לעומת לביבה אפויה 20 קלוריות בלבד!
והאם אפשר לאכול תפוחי אדמה בסוכרת?
כן בהחלט. אומנם לתפוחי אדמה אינדקס גליקמי גבוה (מקפיצים את הגלוקוז בדם) אבל האינדקס הזה משמעותי רק אם אוכלים את תפוחי האדמה לבד בלי שום מזון אחר נוסף בצלחת.
ומתי זה קורה לנו שאנחנו אוכלים על הצלחת רק תפוח אדמה?
לא הרבה פעמים, אני משערת. בדרך כלל תפוחי האדמה הם תוספת לארוחה שמכילה חלבון (עוף/בשר/קטניות) וגם ירקות, אלו מכילים חלבון, שומן, וסיבים שמעכבים את עיכול הפחמימות ודי מבטלים את עניין האינדקס הגליקמי.
האם אפשר לשמור תפוחי אדמה במקרר?
כן בהחלט, אפילו כדאי. זה גורם לפירוק מהיר יותר של עמילנים לסוכר ותפוחי האדמה הופכים לטעימים יותר. הפיכת העמילן לסוכר לא מוסיפה לנו קלוריות. מי שלא שומר במקרר נא לשמור במקום מאוורר בחושך מוחלט, האור גורם ליצירת חומרים מזיקים בקליפת תפוחי האדמה, אפשר לדעת את זה לפי שנוצרת קליפה ירוקה. כיועצת מדעית של מועצת הצמחים, כדי לשמוע עוד על גידול תפוחי אדמה בישראל דיברתי בשידור עם יוחי גדש מגדל תפוחי אדמה.
לקורס של ד"ר מאיה רוזמן: איך משפרים את הבריאות ואיך יורדים במשקל בצורה שפויה והגיונית https://dietmaya.co.il/course.html