המאזינה בתכנית הרדיו של ד״ר מאיה רוזמן ביקשה לדעת האם יש ערך תזונתי במרק שהיא טוחנת. אז נתחיל מקיצור התשובה – בהחלט יש. ונמשיך בפירוט הערך התזונתי הנפלא של מרק ירקות חמים בחורף:

מרק ירקות הוא לא רק פתרון קליל וטעים לימי החורף הקרים – הוא גם דרך מצוינת להעשיר את התפריט ברכיבי תזונה חיוניים. כאשר מבשלים ירקות, תהליך החימום משנה מעט את ההרכב התזונתי שלהם, אך הוא אינו מבטל את היתרונות הבריאותיים שלהם. ירקות מבושלים מספקים שפע של סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים החשובים לתפקוד הגוף. לפעמים ההיפך - חלק מהירקות, כמו עגבניות וגזר, משחררים רכיבים חיוניים בצורה זמינה יותר לאחר הבישול, כמו ליקופן ובטא-קרוטן, שמסייעים במניעת מחלות ובחיזוק מערכת החיסון.

מרק (צילום: אינגאימג')
מרק (צילום: אינגאימג')

ויטמין C - מדוע המרק אינו מקור לויטמין זה?
ויטמין C הוא אחד הוויטמינים הרגישים ביותר לחום. במהלך הבישול, הוא נוטה להתפרק. לכן, מרק ירקות אינו מקור משמעותי לויטמין C בניגוד לירקות טריים כמו פלפלים, עגבניות או קיווי, שהם מקורות מצוינים לויטמין זה. אם ברצונכם להעשיר את המרק בוויטמין C מומלץ להוסיף ירקות טריים חתוכים כמו פטרוזיליה, כוסברה או בצל ירוק ממש לפני ההגשה.

טחינת ירקות לשיפור ספיגת הוויטמינים
טחינת הירקות לאחר הבישול, כמו הכנת מרקים חלקים, מסייעת לשחרר רכיבים תזונתיים ולהפוך אותם לזמינים יותר לגוף. לדוגמה, בטא-קרוטן, שנמצא בגזר ובקישואים, נספג טוב יותר כאשר הירקות מבושלים ונטחנים. בנוסף, שילוב של שמן זית במרק מסייע לספיגת ויטמינים מסיסי שומן, כמו ויטמין A בצורה מיטבית.

סיבים תזונתיים, מינרלים וויטמינים שאינם נהרסים בבישול
סיבים תזונתיים, ברזל, אשלגן, מגנזיום ומינרלים נוספים שומרים על ערכם גם לאחר הבישול. ויטמין A שמצוי בגזר, דלעת וירקות כתומים אחרים, נותר יציב יחסית בתהליך הבישול ואינו נהרס בחום. לכן, מרק ירקות הוא מקור מצוין לרכיבי תזונה אלו, שמסייעים בחיזוק העצמות, תפקוד השרירים והגוף כולו.

היתרון הבריאותי של מרק ירקות
מעבר לערכים התזונתיים, מרק ירקות עשיר בנוזלים, מה שתורם לשמירה על מאזן הנוזלים בגוף. זהו פתרון קל לעיכול ומרגיע עבור מערכת העיכול, במיוחד עבור אנשים הרגישים לירקות טריים. מרק שנצרך לפני ארוחה – גם עוזר לשובע גדול יותר ולתהליך דיאטה להפחתה במשקל.

אז לסיכום, מרק ירקות הוא מנה בריאה, מזינה ומגוונת, המספקת שפע של מינרלים, סיבים תזונתיים וויטמינים חשובים. למרות שויטמין C מתפרק בתהליך הבישול, ניתן לשדרג את המרק על ידי הוספת ירקות טריים בסיום. לטחינת המרק יתרון נוסף – היא משפרת את זמינות הרכיבים התזונתיים ומעשירה את הטעם והמרקם. אז הוסיפו מרק ירקות לתפריט ותיהנו מהיתרונות הבריאותיים והחמימות שהוא מציע.

לניוזלטר של ד"ר מאיה רוזמן - כתבות, טיפים ועיצות לשיפור הבריאות - ישירות אליכם למייל, בחינם, כל מוצאי שבת – https://dietmaya.substack.com/