בעקבות שאלה של מאזינה בתכנית הרדיו של ד״ר מאיה רוזמן, שהתעניינה ביוגורט עם תוספת קולגן – האם יש בו באמת משהו מועיל, והאם כדאי לשלם עליו יותר – הנה מה שחשוב לדעת לפני שרצים לקופה:

מה זה קולגן?
הקולגן הוא חלבון מבני חשוב שמרכיב את העור, הגידים, העצמות והרקמות הרכות, והוא זה ש"מחזיק" את העור מתוח ומונע קמטים. הגוף יודע לייצר קולגן בעצמו, ובקלות רבה, כל עוד מקבלים את אבני הבניין הדרושות מהמזון.

איך קולגן משפיע על העור שלנו? (צילום: אינגאימג')
איך קולגן משפיע על העור שלנו? (צילום: אינגאימג')

מאיפה הגוף מייצר קולגן?
ממקורות חלבון בתפריט – ביצים, עוף, דגים, בשר, מוצרי חלב, טופו וקטניות. הג’לטין, אגב, נוצר מפירוק של קולגן – והוא עצמו סוג פשוט של חלבון שהגוף יודע להתמודד איתו בקלות.

הגוף מייצר פחות קולגן עם הגיל, אבל לא נוכל "לדחוף" לו עוד. גם אם נצרוך תוספי קולגן או נשלב יוגורט עם קולגן בכל בוקר, זה לא יגרום לגוף לייצר יותר קולגן ממה שהוא מתוכנת לייצר.

הגוף מפרק את הקולגן שבתוסף, כמו כל חלבון אחר, ומרכיב ממנו את מה שהוא צריך – בדיוק כמו שהוא עושה עם חביתה שאכלנו או גבינה לבנה. יתרה מזו – הגוף מייצר כמויות קולגן העולות פי מאות או אלפים על מה שמכיל תוסף בודד. כלומר, גם אם תצרכו קולגן ביוגורט או בכמוסות – ההשפעה בפועל שולית מאוד. 

אז מה כן כדאי לאכול כדי לעזור לגוף לבנות קולגן?
למזלנו, הגוף יודע לבנות קולגן בעצמו – כל עוד הוא מקבל את חומרי הגלם הנכונים.

  • חלבונים מלאים – בראש הרשימה: גבינת ריקוטה וביצים, ואחריהם עוף, דגים, טופו וקטניות.
  • ויטמין C – חיוני לתהליך בניית הקולגן. המקורות הטובים ביותר הם פלפל אדום, פירות הדר, מלון (שגם עשיר במים וויטמין A, שתורם לעור), ופירות יער.

מתי הגוף מייצר פחות קולגן?

כאשר יש חוסר בתפריט – בעיקר בחלבון או בוויטמין C. במקרה כזה, גם אם ניקח תוספי קולגן – הם לא יפתרו את הבעיה מהשורש. הפתרון האמיתי: תפריט מאוזן ועשיר ברכיבי תזונה חיוניים. וחוץ מזה – החלבון והוויטמינים האלה חשובים לא רק לעור, הם תורמים לבריאות העצם, לשריפת קלוריות, למניעת מחלות לב ולמערכת החיסון – הרבה מעבר לקולגן בלבד.

ומה לגבי מחקרים על קולגן?
ישנם מחקרים שמצביעים על השפעה מסוימת של קולגן – אבל חשוב לדעת שרבים מהם ממומנים על ידי יצרני קולגן, או כוללים קבוצות מאוד מסוימות (כמו ספורטאים או אנשים עם שברים).

לסיכום: האם קולגן ביוגורט שווה את הכסף?
אם אתן בריאות, אוכלות מספיק חלבון וירקות – אין שום צורך להוסיף קולגן ליוגורט או לשלם יותר עליו. זה לא מזיק, זה גם לא "רמאות" – אבל זה בהחלט לא הכרחי, ובמקרים רבים, מזיק רק לכיס. 

לקורס של ד"ר מאיה רוזמן: איך משפרים את הבריאות ואיך יורדים במשקל בצורה שפויה והגיונית - לחצו כאן

לניוזלטר של ד"ר מאיה רוזמן - כתבות בתזונה ובריאות, עיצות וטיפים לשיפור הבריאות, ומתכונים נחמדים – ללא עלות - לחצו כאן