צרבת היא אחת הבעיות הרפואיות הכי פחות נעימות. השאלה היא האם אפשר למנוע אותה או להקל עליה באמצעות תזונה. נועה, מאזינה שסובלת מצרבת חריפה, התקשרה לד"ר מאיה רוזמן ב-103FM, וסיפרה על מצבה: "אני מתעוררת בלילה מכאבים עזים, כמו שריפה בחזה ובגרון". 

ממתי זה?
"זה כבר שבוע, פעם ראשונה שיש לי דבר כזה".

שבוע אחד? יכול להיות שאת בהיריון?
"לא, לא, אני בת 51. אני בגיל המעבר".

לכי תדעי.
"לא, לא, אני לא בהיריון. מהאוויר אי אפשר, נכון?"

בדקת הליקובקטור?
"מאתמול התחלתי דיאטה טבעונית בלי קמח ובלי סוכר".

רגע, נגיע לזה. בדקת הליקובקטור?
"לא".

תבדקי, יש אנשים שיש להם את החיידק רדום, ומסיבה כלשהי ולא משנה מהי, הוא מתעורר .
"הליקובקטור?"

כן פילורי, זה יכול לעשות את הצרבות.
"בדיקת דם?"

בדיקת נשיפה, נותנים לך לשתות משהו חמוץ-מתוק, מחכה 20 דקות ונושפת לתוך מבחנה. אומרים לך כן או לא. זה הדבר הראשון שאת צריכה לבדוק. אי פעם בדקת אם יש דלקת או כיב בקיבה?
"לא, אף פעם".

עם זה תחכי קצת. יש לנו משהו שנקרא סוגר של הקיבה, שהוא שריר שברגע שבולעים משהו והאוכל נכנס לקיבה, השריר נסגר וחומצות הקיבה שמופרשות לעכל את האוכל לא יכולות לעלות למעלה ולעשות את הצריבה. לפעמים, הסוגר נפתח מסיבות אחרות, ולא מההליקובקטור. לפעמים הוא נחלש מהורמונים כמו בהיריון, לפעמים משוקולד, מנטה.
"שינוים הורמונליים של גיל המעבר, יכול להיות שזה קשור?

זה לא נשמע לי הגיוני כי אמרת שזה פתאומי, השינויים ההורמונליים בגיל המעבר לא כאלה פתאומיים. אפשר לבדוק מה הסיבה. כדי שלא תהיה צרבת צריך לאכול ארוחות, בעיקרון, לא גדולות מדי. כי ארוחה גדולה מדי גם אם זה סלט, מותחת את הקיבה ואז השריר נמתח.
"יש לי תחושת מלאות אחרי שאני אוכלת".

זה טוב שאת אומרת, כי זה עלול להראות על דלקת בקיבה. לאכול לא ארוחות גדולות, דברים רכים, ירקות קשים פחות, גזר מבושל אבל לא טרי, לא פלפל אדום, עגבניות סבבה, מלפפונים קשים אז לוותר. ירקות מבושלים, להרוג אותם שיהיו רכים, לא הרבה מדי. להפריד נוזלים ממוצקים, לא לשתות תוך כדי האוכל כדי לא להגדיל את נפח האוכל. לא לשתות בזמן האוכל, קפה תנסי להוריד. את המתוקים גם, מוצרי חלב .
"אני הורדתי, התחלתי דיאטה טבעונית בלי מוצרי חלב וקמח".

סבבה, רק דברים רכים.
"עדשים?"

בסדר, מה ארוחת הבוקר?
"אכלתי היום תפוח, בננה, קוואקר וחלב סויה. בצהריים – עדשים, כוסמת, ושניצל תרד של טבעול".

מציעה להוריד את השניצל בינתיים.
"הבעיה בארוחת הערב". 

רגע מה עם ארוחת הרביעית?
"שקדים או תפוח. בערב שוב עדשים וכוסמת. ואז נהייתי נורא רעבה, אכלתי סרדינים ולא ישנתי כל הלילה. הייתה לי בעירה בחזרה עד הגרון. בוער, ממש בעירה".

לפעמים זה מדברים אחרים , לכי לרופאה לבדוק. אל תתני לזה להמשיך. למה הטבעונות פתאום?
"חשבתי אולי זה יקל לי על הקיבה".

אולי נוסיף ביצים? אם את יכולה.
"שלא יהיה את הרעב?"

שלא יהיה חסר חלבון, ביצה בצהריים ובערב, 2 ליום זה בסדר. להפריד נוזלים ממוצקים, רק ירקות רכים .ובמקביל את הולכת לעשות את הבדיקות
"אצל איזה רופא?"

תבקשי הפניה לראות אם יש לך דלקת או לא. חבל שתסבלי. ארוחת ערב לא לאכול מאוחר מדי.
"בערב אני רעבה, זה הבעיה".

תאכלי משהו קטן. עוד שיבולת שועל, שקדים סופח חומצה, בייגלה מקמח מלא, לשתות מים ושימי 2 כריות.
"כדי שהראש יהיה גבוה למעלה?"

בדיוק.
"נהדר".