אחת הבעיות עם המזון המתועש היא שמוסיפים לו חומרים משמרים, בין היתר כדי להאריך לו את חיי המדף. ד"ר מאיה רוזמן הסבירה בתוכניתה ב-103M כיצד החומרים האלו עלולים להזיק לבריאות, מהם תופעות הלוואי הנפוצות שלהם ומה צריך לעשות כדי להימנע מהם.
חומרי השימור אותם מוסיפים למזון מעובד מיועדים להארכת חיי המדף של המוצר. במילים אחרות, הסיבה העיקרית להוספת חומרים אלו למזוננו, היא הגדלת הרווחים של חברות ייצור המזון. תפקיד חומרי השימור הוא למנוע התפתחות של חיידקים, פטריות או עובש, ולפיכך רובם מבוססים על כימיקלים שמפריעים להתרבות החיידקים.
החומרים המשמרים מצויים במזון בכמות קטנה מאוד, אבל אין להתעלם מן ההשפעה של חומרים אלו על בריאותנו, למרות הכמות המזערית: חלק גדול מן החומרים המשמרים גורם לתופעות לוואי שליליות ברמה היומיומית, וחלק משפיעים בטווח הארוך על הבריאות. ומה קורה כאשר אוכלים מבוקר ועד ערב מאכלים ומוצרים שמכילים חומרים משמרים? ייתכן מאוד שבסופו של היום מגיעים לכמות שיכולה להתבטא בכאבי ראש וכאבי בטן".
בין החומרים המשמרים הנפוצים, נמנים הבאים:
סורבט, שנקרא גם 'פוטסיום סורבט', E-202. נמצא בסוגים שונים של לחם, עוגות קנויות למיניהן, בחלק מן הגבינות הלבנות, ובגבינות צהובות קשות מסוימות. עד כה לא נמצאו לו תופעות לוואי שליליות, אך ליתר זהירות מגבילים את צריכתו.
בנזואט, E-201 או 211, מצוי במזונות כמו רטבים לסלט. צריכתו עלולה לגרום לאסתמה (באנשים רגישים), פריחה וכאבי בטן.
קלציום פרופיונט, E-282, חומר משמר המצוי בלחמים בעיקר. צריכתו עלולה לגרום לכאבי ראש ולמיגרנות.
ביסולפיטים, אותם מוסיפים בעיקר ליין. תופעות הלוואי שלהם - כאבי ראש ובחילות.
ניטריטים וניטראטים, הם חומרים משמרים אותם מוסיפים בעיקר לבשר מעובד. גורמים לאנמיה, לדלקות בכליות ובמערכת העיכול, כאבי בטן, חולשת שרירים, והם נחשבים לחומרים מסרטנים.
האם יש שיטות טבעיות לשימור המזון?
"ויטמין C, או בשמו הכימי 'חומצה אסקורבית', משמש לעיתים כחומר משמר במיצים ובמזונות נוספים. זהו חומר משמר טבעי, שאפילו מגדיל את כמות הוויטמין C במוצר.
מלח בכמות גדולה, כמו שיש בחמוצים (בחלק גדול מקופסאות השימורים והצנצנות של החמוצים - אין כלל תוספת של חומר משמר).
וגם סוכר מרוכז מונע התפתחות חיידקים! מזון מתוק מאוד, כמו ריבה או שוקולד, אינו מכיל חומרי שימור בדרך כלל".
והשאלה החשובה ביותר - האם יש דרך להימנע?
"לדעתי, מי שבאמת רוצה לאכול מזון ללא חומרים משמרים ולהפחית את כמות הכימיקלים במזונו, יכול בהחלט לעשות זאת, ובמאמץ מינימלי בלבד. כמעט לכל מזון יש תחליף ללא חומר משמר. כל מה שצריך לעשות זה לעמוד כמה שניות ולקרוא על רשימת הרכיבים מה מכיל המוצר. שווה לנסות, אולי בדרך זו פתאום לא תסבלו מכאבי ראש, כאבי בטן או גזים.