אחד המאכלים האהובים על הישראלים הוא חומוס. מדובר גם באחד המאכלים הבריאים ביותר שיש, עם ערכים תזונתיים וסגולות בריאותיות רבים. ד"ר מאיה רוזמן שוחחה ב-103FM עם מאזינה שסיפרה כי היא מכינה חומוס ביתי והסבירה לה על הערך הקלורי של הממרח הנפלא.
"בשבוע שעבר אמרת שעל כף חומוס מספר מסוים של קלוריות. דיברת על חומוס ביתי? כי אני מכינה חומוס ביתי".
אין לי מושג על מה דיברתי בשבוע שעבר אבל יש לנו את גרגירי החומוס, נניח את משרה לכל הלילה ומבשלת, ואז לגרגירי החומוס עצמם, נניח קנית את המותפחים והמבושלים זה יוצא לנו מנת חלבון כוס אחרי בישול יש בזה כ-9 גרם חלבון איכותי צמחי עם הרבה סיבים תזונתיים – ברזל, סידן וויטמינים. בערך 100 קלוריות לכוס אחרי בישול. כשאת טוחנת את זה ומכינה לך בבית ממרח חומוס הערך הקלורי משתנה לגמרי כי את מוסיפה טחינה גולמית בד"כ שהיא עם מלא קלוריות ולפעמים אנשים ובעיקר בתעשייה מוסיפים שמן ומיץ לימון ופטרוזיליה זה יוצא לכף שטוחה 50 קלוריות ואני מתייחסת לזה כמנת שומן ולא כמנת חלבון בגלל הטחינה.
"אני משרה ל־24 שעות במים, משאירה להנבטה 5-4 ימים".
וואו, איזו השקעה.
"זה מה זה פשוט".
זה לא פשוט צריך להרטיב את זה כל חצי שעה.
"לא כל חצי שעה, פעם ביומיים. מדהים מדהים".
איזה גודל הנבט שיוצא לך מזה?
"בערך פחות מסנטימטר, בערך 2/3 סנטימטר. אני מבשלת, לצערי שמתי הפעם עם כף אבקת סודה".
למה לא טוב?
"לא יודעת".
אמור למנוע את הגזים, מה שמחיש את הבישול זה ההנבטה.
"נכון, ככל שהנבטוטים יותר גדולים צריך פחות זמן ואז אני לא טוחנת את זה, פעמים קודמות הייתי טוחנת עם שמן זית. אני טוחנת כמות אדירה אולי עם כף טחינה ומוסיפה לזה מים מהבישול קצת".
טוב, יש שם את כל הברזל. יוצא לך ממרח?
"יוצא לי ממרח".
זה ממרח חלבוני אבל הייתי לוקחת עליו בסביבות 30-20 קלוריות לכף,
"בכל זאת?".
כי זו קטנית, זה לא 0. גם אם לא היית שמה טחינה בכלל והיית טוחנת את גרגירי החומוס, לקטניות יש ערך קלורי. עזבי שזה ממרח בריא שאין לו מתחרים, הכי בריא, אבל אי אפשר לחשוב שזה בחינם מבחינת הקלוריות.
"שמעתי פעם שחומוס בריא ללב או לדם או הפוך?".
כל הקטניות, יש בזה סיבים תזונתיים בכמות גדולה שזה טוב למניעת סרטן במעי הגז, הפחתת סוכרת ומניעת מחלות לב. יש בזה הרבה ברזל שחשוב למניעת אנמיה, אבץ שחשוב למערכת החיסון, מגנזיום, כל המינרלים וויטמינים B שחשובים למערכת העצבים, למוח, למצב הרוח, בייחוד חומוס מכיל את החומר שממנו מיוצר הסרוטונין למצב הרוח. חומוס עשיר בזה, הגרגרים, לא ממרח. הממרח שאת עושה כמובן גם. כל הכבוד. את שמה את הגרגרים במסננת?
"כן במסננת, כנראה זה נותן אווריריות כי כשהייתי שמה בתבנית לפעמים נוצר נוזל של ריקבון".
זה כי את מתפיחה כמה ימים.
"כן, זה יוצא מוצלח. יש לי עוד שני דברים קצרים. כבד שומני?"
לא קצר בכלל. תמנעי כמה שאפשר מפחמימות. כל הפחמימות. בעיקר הסוכרים, מה שיש בפירות. כמה שפחות.
"כל הסוכרים למיניהם?"
ברור, סוכרים זה פחמימות פשוטות. תעשי בדיקה עוד שלושה שבועות, יש סיכוי שהמצב יחלים.
"מיץ גזר גם להימנע?"
כן, כי את לוקחת את כל הסוכר של הגזר ומשאירה בצד את הסיבים התזונתיים. תאכלי גזר, לא צריך מיץ.