ילדים רבים מחליטים שהם רוצים להיות צמחוניים, ואז הם לא מקבלים את הערכים התזונתיים שיש בבשר. ד"ר מאיה רוזמן התייחסה בתוכניתה ב-103FM לנושא הזה בשיחה עם מאזינה, שסיפרה על בתה שהפסיקה לאכול בשר ותהתה מה לתת לה לאכול כדי שתקבל את הכמות הרצויה של ברזל וחלבונים. 

"שלום, רציתי לשאול לגבי בתי בת ה-9 לפני חצי שנה החליטה להיות צמחונית, הייתה אוכלת בשר, שניצלים, והחליטה שהיא מספיקה".

גם הבנים שלי התחילו יותר צעירים.
"כן, אז זהו אני קצת מוטרדת מזה כי רציתי לשאול, אני לא בטוחה שהתזונה שהיא מקבלת מספיקה מבחינת ברזל וחלבונים".

אני שמחה שאת שואלת כי נורא קל לילדים להיות צמחוני שעושים את זה בצורה לא בריאה וחבל.
"מבחינת ביצים, אני מנסה להקפיד איתה, היא לא ממש אוהבת ביצים כ"כ, היא אוכלת פעמיים בשבוע ביצה קשה, רק את הלבן".

למה לא כל יום?
"היא לא רוצה, היא לא אוהבת את זה כל כך".

אני רוצה להתעכב איתך על זה ואגיד לך למה. החלבונים במזון מקבלים ציון כמו ציון במבחן על ההתאמה שלהם לבניית הגוף שלנו. השרירים, מערכת החיסון, השיער והכול, ציון עד 100. ביצה קיבלה 100 כי היא הכי מתאימה לבניית הגוף שלנו. בשר עוף דגים בסביבות 90-80, מוצרי חלב 85-80, קטניות לפעמים פחות, כל מיני חלבונים. חוץ מאבקות חלבון של הספורטאים שקיבל קצת יותר מביצה, ביצים היחידות שקיבלו את הציון 100. זה חשוב מאוד לילדים במיוחד שמתחילים להיות צמחוניים כן לאכול ביצים.
"אם היא לא אוהבת?"

לפחות ביצה אחת ליום, אפילו 2 לפעמים 3 זה חשוב. מה שעשיתי, זה שנגיד אני זוכרת על אחד מהבנים שלי לפחות על לפני 25 שנה לקחתי את הביצה ערבבתי עם 2 כפות קמח מלא או קורנפלור או רגיל עם טיפל'ה סוכר תמצית וניל, עשיתי בלילה ועשיתי פנקייק אחד מביצה אחת. אפשר לפזר על זה דבש.
"היא אוהבת פנקייקים אבל אני מגבילה כי זה נראה קינוח. אז אין בעיה?"

אל תשימי הרבה סוכר שלא יהיה כזה מתוק, בתור ארוחת בוקר שנוטה לכיוון מתוק אבל לא מאוד מתוקה זה יכול להיות מהמם או בארוחת ערב ולשים מעל גבינה בלי סוכר בכלל או גבינה צהובה. עוד משהו שעשיתי, הייתי עושה לבן שלי לקחתי ביצה ערבבתי רק עם קמח לא זוכרת כמה, עד שהבלילה יחסית סמיכה נניח על כל ביצה 2 כפות, טיפל'ה מלח, לוקחים פרוסת גבינה צהובה ומורחים חצי מהבלילה על צד אחד. שמים על מחבת, שופכים על הצד החשוף של הגיבנה הצהובה את שאר הבלילה בחום נמוך מטגנים עם לא הרבה שמן עד שנהיה כמו שניצל, אפשר לשים טיפה פירורי לחם ואז הופכים לצד השני וזה שניצל גבינה צהובה והיא מקבלת באותו זמן גם ביצה וגם גבינה צהובה. עוד משהו.
"כמו חביתה עם גבינה צהובה?"

אבל נראה כמו שניצל ובאמצע יש גבינה צהובה מומסת ומסביב ביצה עם קמח. מה עוד היא אוכלת?
"מבחינת אני מנסה לתת לה פעם בשבוע לפחות שעועית לבנה ברוטב אדום, היא אוהבת"

למה פעם בשבוע? 
"היא אוכלת פעם-פעמיים בשבוע. אם אתן לה כל יום את אותו אוכל יימאס לה".

יש שעועית שחורה, אדומה, עדשים, חומוס, פול.
"שעועית ופלאפל אני עושה, הם אוכלים את זה פעמיים בשבוע משהו כזה. קוטג' וגבינה היא אוכלת, אין לה בעיה. אני עושה לפעמים לחם מטוגן בשביל שתקבל את הביצה".

כמה ביצים יש בכמה פרוסות וכמה היא אוכלת?
"היא אוכלת 2 פרוסות, אולי ביצה".

סבבה.
"השאלה אם הלחם שהוא מטוגן האם היא מקבלת מהביצה אותו דבר כמו חביתה".

כן, הטיגון בלחם מטוגן הוא יחסית קצר.
"כן 3 דקות.

השמן לא מספיק להישרף וזה לא מזיק בריאותית וזה רעיון מעולה. את יכולה לעשות גם פשטידות.
"פשטידות מאפינס עם זיתים ותירס, רציתי לשאול אם זה טוב כמו ביצה קשה".

כמה ביצים יש לכמה מנות? אם ביצה אחת לתבנית של 24 מאפינס זה לא נחשב.
"12 מאפינס עם 3 ביצים".

זה לא מספיק, לא נחשב. אלא אם יש מלא גבינות.
"יש גבינה צהובה ושמנת חמוצה".

ומלא קמח בטח.
"כוס קמח". 

אז את יודעת מה? יותר טוב. תוסיפי קצת יותר גבינות או יותר ביצים. את יכולה גם לראות לפי הגדילה ובדיקות דם, אם יש לה כוח או אין לה.
"היא ילדה רזה בסך הכול בגלל זה חשוב לי לדעת שהיא מקבלת את הכול".

זה נשמע לי בסדר גמור.
"בצהריים היא אוכלת פתיתים, פירה, שניצל תירס".

לא טוב.
"זה לא טוב?"

לא, תשלבי לה בצהריים את הקטניות ובערב את הלחם המטוגן ובבוקר פנקייק.
"את השעועית עם שניצל תירס?"

שניצל תירס זה לא שניצל, זה תירס ופירורי לחם, זה לא נחשב. שניצל צמחיים על בסיס סויה בסדר, אבל על בסיס תירס, ברוקולי, תרד או בטטה זה פחמימות.
"אוקיי".

שיהיה בהצלחה.