שבוע עבר מאז עברה ישראל לשעון חורף ומסתבר שהזזת השעון משפיעה על גופנו בצורה מפתיעה. ד"ר מאיה רוזמן הסבירה בתוכניתה ב-103FM מדוע שעון החורף גורם להשמנה ומנתה ארבע סיבות לכך.
מלפפון עם הקליפה או בלעדיה? מאיה רוזמן עושה סדר
מה הכי כדאי לאכול ולשתות שיהיה לנו חם בחורף? | מאיה רוזמן
- שעות חושך רבות: בחשיכה יש הפרשה נמוכה יותר של סרוטונין. ירידה ברמות סרוטונין גורמות גם למצב רוח ירוד, ובמקביל לעליה תת מודעת בצורך לפחמימות שנחשבות אצל רבים ככאלו שמשפרות מצב רוח.
- שעות בית רבות: בחושך, בקור, בגשם - פחות מתחשק לצאת לבלות כמובן, שעות בית רבות יותר הן גם יותר שעות עם זמינות לנשנש, ובסופו של דבר יש עליה בצריכת הקלוריות בחורף.
- קור גורם לרעב מוגבר: אחת מהדרכים של הגוף לחמם עצמו זו אכילה. בתת מודע יש רעב גדול יותר כשקר לנו, בהשוואה לחום וחמסין שמורידים תיאבון.
- הרגלים: היום מוקדם בבוקר מצאתי את עצמי רעבה, למרות שבדרך כלל אני לא רעבה מוקדם כל כך. אם אני רגילה לאכול נניח ב 9 בבוקר, אחרי הקדמת השעון ההרגלים של הגוף לא השתנו - ואז אנחנו רעבים שעה קודם.
בנוסף, הסבירה התזונאית איך מתגברים על הרעב בחורף ושומרים על הדיאטה והציעה כמה רעיונות מחממים:
- מרק ירקות חם: כל שתיה חמה מחממת את מרכז הרעב והשובע במוח ותורמת לירידה ברעב ל-20 דקות לפחות. המרק משביע יותר מכל שתיה חמה כי הוא מכיל גם סיבים תזונתיים. המרק אפשרי גם בין הארוחות, ובכל שעה שרוצים.
- שוקו חם: כפית קקאו, סוכרלוז, מים רותחים ומעט חלב - לא צריך לספור כי זה כמו נס קפה, רק בלי הקפאין. ריח של שוקולד, שתיhה משביעה וכיפית בין הארוחות.
- פשטידת גבינות וירקות: במקום מנת הגבינה או במקום הביצה בארוחה' אפשר להכין פשטידה מפנקת כמנה חמה ומשביעה יותר, שגם מכילה את חומרי המוצא לסרוטונין.
- ירקות בתנור: במקום סלט ירקות, אפשר לשים על התבנית כרובית, גזר, דלעת, חציל, זוקיני, גמבה וכל ירק אחר. וגם, להוסיף תבלינים כמו אורגנו, פפריקה, שום, ספריי שמן חופשי.
- סיידר חם: אפשר לחמם מיץ תפוחים דיאטטי (שמכיל סוכרלוז בלבד) ולהתפנק בין הארוחות. משביע וכיפי ב־16 קלוריות בלבד לכוס.
- טוסט: במקום ארוחת ביניים או במקום הלחם בארוחה, 2 פרוסות לחם קל עם גבינה צהובה דקה (אפשר 28%), קצת בולגרית 5%, כפית פסטו, קצת רסק עגבניות, 3 זיתים, אורגנו ופרוסת עגבנייה. טוסט חם ומושלם בפחות מ־150 קלוריות.
- כוס גרגרי חומוס כנשנוש: גרגרי חומוס מכילים כמות גדולה של טריפטופן ממנו מיוצר הסרוטונין במוח. התפיחו, בשלו, תבלו במלח, פלפל שחור ולימון. כוס גרגרי חומוס מכילה 100 קלוריות בלבד ונחשבת לנישנוש חלבוני.
- תפוח חם: לחתוך תפוח לפלחים, לפזר סוכרלוז וקינמון ולשים במיקרו 3 דקות.