במהדורות החדשות שוחחו הערב (שישי) באשר למגעים לעסקת חטופים, אשר לפי דיווחים מגיעים בתקופה האחרונה להתקדמות חדשה, ועשויים להוביל לחזרתם של 100 החטופים השוהים בשבי החמאס זה 433 ימים.

אליאור לוי, ראש תחום פלסטינים בכאן 11, דיווח כי קטאר, מצרים וטורקיה מפעילות לחץ על חמאס לפעול למען עסקת חטופים, זאת בגיבוי מלא של ארצות הברית. לדבריו, העייפות של חמאס מספקת נדבך נוסף שעשוי להוביל לעסקה, וזוהי ״הפעם הראשונה שאנחנו שומעים גורמים פלסטיניים שאומרים את זה״.

חמאס פורצים את הגדר ב-7 באוקטובר (צילום: רויטרס)
חמאס פורצים את הגדר ב-7 באוקטובר (צילום: רויטרס)

אלמוג בוקר, הכתב והפרשן לענייני דרום של חדשות 12, התייחס גם הוא לנקודת השבר של חמאס והלחץ הבינלאומי: ״חמאס חלשים ומבודדים, עייפים. המתווכות מזהות סימני חולשה. בארה״ב הולכים צעד אחד קדימה ואומרים אתמול בצורה מפורשת: ׳עד סוף החודש אפשר להגיע לעסקה׳. הלו"ז שהציגו האמריקאים לא מופרך. ההתקדמות איטית – אבל היא קיימת. הטורקים נכנסו חזק מאוד לתמונה וגם הם מפעילים לחצים על חמאס״.

גילי כהן, הכתבת המדינית של כאן, שיתפה בפרטי העסקה: ״במסגרת השחרור ההומניטרי, שזה מה שנמצא על הפרק כרגע, זה כולל חטופות. עניין החטופות תחילה עדיין נמצא בראש מעייניהם, המתווכות סבורות שבעצם אם תצא לפועל עסקה הומניטרית, זה יניע לעסקה מלאה ואיתה הפסקת המלחמה״.

גיל תמרי מחדשות 13 התייחס לאופטימיות האמריקאית, זאת בהמשך לפגישתם של שר הביטחון ישראל כ״ץ והיועץ לביטחון לאומי של ארה״ב, ג׳ייק סאליבן. ״הם יצאו בהבנה שישראל רוצה עסקה ומאמינים שאפשר לבצע אותה עד סוף החודש״, אמר תמרי. ״בנימין נתניהו טוען שהוא מעולם לא טרפד עסקה, אז הוא עונה בריאיון ל־13 שישראל התעקשה במשא ומתן על נושא הביטחון. שומעים אותו על טראמפ והוא טוען שיש הסבר אחר – הפסקת אש בלבנון״.

בנוסף, כ״ץ נפגש בשבוע האחרון עם משפחות החטופים, להם הוא סיפר כי המגעים מתקדמים, והבטיח כי היום ישנו סיכוי גדול מתמיד. לפי מיה איידן, כתבת הרווחה של חדשות 13, זוהי הפעם הראשונה מאז שחרור החטופים בנובמבר שיש הזדמנות אמיתית, עם מחויבות לכל המאה, בהם אורון שאול והדר גולדין. לדבריה, ״אם העסקה תגיע לקבינט – היא תעבור״. 

שר הביטחון ישראל כ''ץ נפגש עם היועץ לביטחון לאומי של ארצות הברית, ג'ייק סאליבן (צילום: אריאל חרמוני, פלאש 90)
שר הביטחון ישראל כ''ץ נפגש עם היועץ לביטחון לאומי של ארצות הברית, ג'ייק סאליבן (צילום: אריאל חרמוני, פלאש 90)

״בישראל יותר זהירים בנוגע לעסקה״, הפרשן הצבאי אלון בן דוד המשיך. ״אומרים שהיא לא קרובה. חמאס בשל לעסקה כוללת אבל ישנם עוד מכשולים״.

בתחילת השבוע ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר כי בשלה העת לעסקה, והם יחזרו רק בעסקה ולא משיקולים פוליטיים, כך קישרה מיה איידן במהדורה. לדבריה, המשפחות בלחץ מהדבר הזה, אבל הן שמות לב שאין הדלפות בצד ישראלי ולכן רואות שינוי בדינמיקה. החשש העיקרי שלהן הוא פעימות. הן מעלות אותו בפני רה״מ ושר הביטחון, כי הן מבינות שיהיו שלבים אבל מבקשות עסקה כוללת, שידעו מההתחלה מה התנאים שלה ומה היא כוללת. משפחות שנמצאות בארה״ב נפגשות עם גורמים בממשל דונלד טראמפ כדי ללחוץ לעסקה כוללת.

בעוד נראה כי עסקת החטופים מתקרבת, בשבוע הבא כ־20 משפחות חטופים מתכוונות להחריף את צעדיהן כנגד הממשלה ובעד חזרתם המיידית של החטופים, כאשר המסר המרכזי הוא סיום המלחמה, כך לפי דיווח של בר שם־אור.

״עסקה כוללת תדרוש סוף מלחמה עם ערבויות בינלאומיות״, אמר אלון בן דוד. ״מקור במודיעין המצרי אמר לי שהם רואים שהעסק מתנהל ושצריך לעבוד, אבל לא תוך שבוע שבועיים אלא קצת יותר״, אמרה סמדר פרי, הכתבת והפרשנית של ידיעות אחרונות לענייני ערבים.