מחאה התקיימה היום (שלישי) בקמפוס אוניברסיטת בן-גוריון בבאר-שבע. בכרוזים שהופצו מוקדם לה הקריאה הייתה "לשיקום הדמוקרטיה", ובין השאר גם "להבטחת זכויות אדם בעזה ובגדה".
אירוע קודם שתוכנן בקמפוס בן-גוריון ושנועד למחות כנגד "הטבח בעזה" לא אושר, האוניברסיטה טוענת: "לא מדובר באותו אירוע". יש מי כמו שי גליק, יו"ר ארגון "בצלמו" שמברכים את נשיא האוניברסיטה על ההחלטה לבטל את אירוע המחאה הפרובוקטיבי. לצדו, אחרים, כמו יהודה בננו, יו"ר התנועה "תושבים למען הנגב" טוענים שמדובר באותה גברת אך בשינוי אדרת. כך או אחרת, המוחים שהגיעו היום היו בודדים, כנגדם התייצבו עשרות רבות, בהם גם חבר הכנסת אלמוג כהן.
בקבוצה הגדולה, שבאו להתנגד למחאה שתוכננה, החזיקו המפגינים שלטים מאולתרים מעטים, בהם היה כתוב בכתב יד למשל: "אין מקום באקדמיה למסיתים נגד חיילים!", עם זאת הם שרו בקול חזק: "השם יתברך תמיד אוהב אותי" ושירים נוספים. בקבוצת מארגני ההפגנה נצפו שלטים מודפסים בגוון סגול אחיד, תחת הלוגו של ארגון "עומדים ביחד". נראה שאכן הנוסח אינו ברוח אירוע המחאה הקודם שבוטל. בין השאר נכתב בהם: "לקבל את העסקה, לעצור את המלחמה, לצאת מעזה".
חבר הכנסת אלמוג כהן אמר: "אני נמצא כאן בקמפוס בן גוריון, הפנינה של הנגב, המקום שמשלב בדואים ויהודים שלומדים ביחד שמפרים את הסביבה, שחלק ניכר מהבוגרים שלהם לחמו בקרבות ומתגייסים למילואים. אלה פה תומכי הטרור, אכפת להם מאותם עזתים לא ממשפחת ביבס". כהן הוסיף: "נהיה כאן תמיד כדי לומר את האמת: אנחנו חותרים לשלום, אנחנו אוהבים שלום, אבל אנחנו לא מוותרים על הילדים שלנו!" הוא הפטיר: " שידאגו למשפחת ביבס!"
תחילתו של הסיפור כאמור הוא בשבוע שעבר, כשאמורה הייתה להתקיים באוניברסיטת בן-גוריון הפגנה לה קרא יו"ר ארגון "בצלמו" שי גליק "אירוע הסתה נגד חיילי צה"ל", אלא שהנהלת האוניברסיטה לא נתנה אישור לאירוע ברוח המסרים שנקבעו. לדברי גליק, "ההחלטה התקבלה לאחר שמחלקת הביטחון ומשטרת ישראל סיפקו אינדיקציות לכך שההפגנה עלולה להוביל למהומות ציבוריות ואף לאלימות". גליק בירך: "מדובר בהחלטה מבורכת - קורא לאקדמיה ללמוד מהם לעצור אירוע הסתה בקמפוסים".
הוועדה שהכריעה על ביטול ההפגנה ציינה כי "בעוד חופש הביטוי הוא ערך עליון באקדמיה, הסכנה המוחשית לשלום הציבור מחייבת לתת עדיפות לערך החיים. כחברי סגל באוניברסיטה, מוטלת עלינו החובה לשקול כל מילה וכל פעולה בימים טעונים אלה, במיוחד כאשר סטודנטים שלנו נמצאים בחזית, שחוקים ומותשים", הוסיפה הוועדה. מעבר לכך, האוניברסיטה הדגישה כי ההחלטה התקבלה גם על רקע הפרסומים הציבוריים על ההפגנה, שהציגו פער משמעותי בין הבקשה המקורית לבין המסרים שהופצו בהמשך.
אנשי סגל מנהלי וטכני רבים פנו לתנועת אם תרצו וביקשו לסייע בפיזור משמרת המחאה המסיתה, ואכן הבוקר התייצבו מאות סטודנטים ואנשי סגל, בהובלת פעילי אם תרצו ויחד עם ח''כ אלמוג כהן שהגיע למקום ופיזרו את המחאה המסיתה.
רבקה רון, ראש אגף סטודנטים בתנועת אם תרצו: ''האקדמיה הישראלית חייבת לעקור מן השורש את התופעות המכוערות הללו. עשרות אלפי סטודנטים התגייסו השנה למילואים והגנו בגופם על עם ישראל, כולל אנשי סגל באקדמיה. איך יכול להיות שבזמן שהם בחזית, יש אנשי סגל שמפגינים נגדם וטוענים שהם רוצחים? אנו מודים למאות הסטודנטים ואנשי הסגל שהגיעו ביחד איתנו לפזר את ההסתה. לא ניתן לזה לקרות באף מוסד אקדמי, נקודה''.
בעקבות הביטול שלח שי גליק מכתב צל"ש מיוחד לנשיא האוניברסיטה פרופסור דניאל חיימוביץ וכתב: "ברצוננו להביע את הערכתנו והתמיכה שלנו באוניברסיטת בן-גוריון בנגב על פעולתה הנחושה למנוע את קיום אירוע ההסתה וההפגנה נגד חיילי צה"ל. במעשה זה, האוניברסיטה הפגינה מחויבות עמוקה לערכי הסובלנות, הכבוד וביטחון המדינה. אנו מברכים את הנהלת האוניברסיטה על ההחלטה הברורה והמוסרית לשמור על סביבה אקדמית נקייה מדברי הסתה ומעשים מסיתים, והיא משמשת דוגמה לערכים של אחריות חברתית ואהבת הארץ. אנחנו קוראים לכלל האקדמיה בישראל ללמוד ממנה ולעצור כל אירוע הסתה בקמפוס".
עוד כתב גליק במכתבו: "אין ספק כי הפגנה זו הייתה מתלהטת על ידי סטודנטים כפויי טובה אשר במקום לגנות את החמאס ולהפגין נגדו על אירועי השבעה באוקטובר ושאיננו משחרר את החטופים הם היו בוחרים להפגין דווקא נגד חיילי צה"ל הגיבורים שנלחמים במוסריות עצומה והטובה בעולם ויש שייאמרו אף טובה יותר מדי מה שגורם לפגיעה בהם".
אלא שאתמול סערו שוב הרוחות. יש הטוענים כי ההפגנה שהתקיימה היום הינה חלופה לאותו אירוע שבוטל שהתחפש לאירוע עם מסרים שונים. פעיל הימין יגאל מלכה צייץ אמש ברשת ה-X (טוויטר): "מחאת שמאל שתקרא "די לטבח בעזה!!!", שבעצם מאשימה את ישראל בפשעי מלחמה. רגע... אם תבדקו את השילוט וההזמנות למחאה, אתם לא תמצאו שום דבר שקשור לעזה או למה שכתבתי. אתם תגלו שמדובר "בקריאה לשיקום הדמוקרטיה"."
מלכה הסביר שנחשף להתכתבות בקבוצת מחאה, בה לדבריו כתב איש סגל אקדמי מבן-גוריון לחבריו לקבוצה את הדברים הבאים: "שבוע שעבר קיבלנו אישור לערוך משמרת מחאה בקמפוס, בקריאה לעצירת המלחמה. גם האמירה "די להפקרה של החטופים בשם ההרס והכיבוש!" כנראה לא תרמה. בהתאם הפקנו לקחים. השבוע הגשנו שוב בקשה לאישור "משמרת מחאה". הנוסח החדש של ההכרזה מדגיש את הנושאים שנראים לנו מהותיים ללא פרובוקציות פוליטיות." מלכה מסכם: "בקיצור, מחאה נגד "הטבח בעזה" תחת מכבסת מילים על "שיקום הדמוקרטיה". כמו בקפלן, כך גם בבן גוריון".
יו"ר תושבים למען הנגב יהודה בננו העביר למעריב תגובה חריפה: "נשיא אוניברסיטת בן גוריון והרקטור יורקים בפרצופם של המשפחות השכולות, החטופים והחללים שנפלו במלחמת חרבות ברזל, כאשר הם מאשרים לקיים הפגנה מבזה בכסות של שיקום הדמוקרטיה. מדובר הלכה למעשה באותה הפגנה שהייתה אמורה להתקיים בשבוע שעבר תחת הנושא של די לטבח בעזה, ובוטלה ברגע האחרון.
כעת הנהלת האוניברסיטה מנסה במחטף חצוף ומרושע לקיים את אותה ההפגנה, ולתמוך למעשה בישות טרוריסטית שלפני פחות משנה וחצי טבחה, שרפה, אנסה, חטפה ורצחה את בנינו ובנותינו. הפגנות כאלה לא יכולות להתקיים בקמפוס שמתוקצב מכספי הציבור ונושא על דגלו את סמל מדינת ישראל. שום דמוקרטיה בעולם לא הייתה מאפשרת לקיים הפגנה שפוגעת בחוסן הלאומי ובלכידות החברתית.
מחר, 11:45 תתקיים באוניברסיטת בן גוריון מחאת שמאל שתקרא: "די לטבח בעזה!!!", שבעצם מאשימה את ישראל בפשעי מלחמה.
— Igal Malka (@igal_malka_5G) January 20, 2025
רגע... אם תבדקו את השילוט וההזמנות למחאה, אתם לא תמצאו שום דבר שקשור לעזה או למה שכתבתי.
אתם תגלו שמדובר "בקריאה לשיקום הדמוקרטיה"
אז מאיפה הבאתי שמדובר במחאה על המצב… pic.twitter.com/yYKmj58lyR
מוטב שהנהלת האוניברסיטה יתעשתו ויבטלו מיידית את הביזיון הצפוי. טוב יעשו אם יתמכו בחיילי צה"ל וכוחות הביטחון וההצלה שעושים עבודת קודש מאז ה- 07 באוקטובר, במקום להלל ולשבח תומכי טרור ורוצחים שמבקשים עדיין להשמיד את מדינת ישראל על כל אזרחיה, גם אלה שמפגינים בעדה".
מאוניברסיטת בן-גוריון נמסר: "מדובר בשתי בקשות שונות לקיום פעילות ציבורית בקמפוס. זו של שבוע שעבר לא קיבלה אישור בסופו של דבר ולא התקיימה. זו של השבוע עומדת בכללי השיח והתקנון לפעילות ציבורית באוניברסיטה, וצפויה להתקיים. מעל ל6,500! מחברי וחברות קהילת אוניברסיטת בן-גוריון בנגב שירתו ומשרתים במילואים ואנו גאים בהם ומסייעים להם ככל שניתן להשלים את לימודיהם. לאוניברסיטה ולחברי הקהילה יש המון הערכה לצה"ל ולכוחות הביטחון. אין הדבר מבטל את החשיבה הביקורתית והחופש להביע דעה".