פורים כבר ממש כאן, וברצוני לדעת כמה אוזני המן אפשר לשלב בדיאטה ואיזה מילוי הכי בריא.


“אוזני המן הן עוגיות לכל דבר ועניין. אוזן המן קטנה מכילה כ־70־100 קלוריות, ואוזן המן בינונית־גדולה מכילה כ־200 קלוריות ומעלה. חשוב לי לציין שסוג המילוי לא משפיע במידה רבה על הקלוריות. המילוי העדיף ביותר הוא פרג, זאת משום שהוא מכיל הרבה חלבון, סיבים תזונתיים וכמות עצומה של סידן - יותר מכל המזונות שאנחנו אוכלים, ואפילו יותר מגבינה צהובה. בפרג יש כמות אבץ גבוהה שדרושה למערכת החיסון, אומגה 3 והרבה אשלגן. המילוי הנוסף שמומלץ הוא מילוי חלווה שמכיל בדרך כלל כ־%50 טחינה ומהווה מקור טוב לברזל, סידן וויטמינים חשובים אחרים. אפשרות נוספת היא למלא אוזן המן באגוזים ובממרח תמרים, והמילוי הכי פחות מומלץ הוא כמובן מילוי השוקולד".



האם ביצים שבושלו כל הלילה בתוך סיר החמין איבדו את הערך התזונתי שלהן?


"ויטמינים רבים עלולים להתפרק בעקבות בישול ממושך, אבל ויטמינים מקבוצת B נחשבים עמידים יחסית, וכך גם חלבונים. מה שאומר שערכה התזונתי של הביצה נשמר במלואו גם בחמין והיא אפילו הופכת ליותר טעימה יותר. הערך התזונתי של הביצה מתקבל גם בביצה קשה, בחביתה, בביצת עין ואפילו בפנקייק או בעוגה".



אני נמצאת בתחילת גיל המעבר, ורוצה להימנע מנטילת הורמונים. האם את ממליצה ליטול טבליות של מיצוי סויה לצורך הקלה על תסמיני גיל המעבר?


"תוספי סויה מכילים פיטואסטרוגנים, חומרים צמחיים עם מבנה דומה להורמון אסטרוגן והם נחשבים לטיפול חלופי בגיל המעבר. עד לפני כמה שנים רבים טענו שהטיפול בתוספים אלה שנוי במחלוקת עקב חשד לעלייה בסיכון לסרטן השד בקרב מי שנוטלת את הטבליות. השבוע פורסם מחקר שבו בדקו 76 אלף נשים במשך עשר שנים, ותוצאות המחקר היו מפתיעות: נמצאה ירידה בסיכון לסרטן השד בנשים שלקחו טבליות סויה. המחקר הדגיש שלא הייתה השפעה כזו בקרב נשים עם היסטוריה משפחתית לסרטן השד. לתפיסתי, את בהחלט יכולה לנסות טבליות סויה או לשלב בתפריט היומי טופו או אדממה, ואז תקבלי את תוספת הפיטואסטרוגנים באופן טבעי ועדין יותר".



בכל פעם שאני יושבת עם חברות במסעדה אני בוחרת להזמין סלט, אבל לצערי לא בכל המקומות יש סלט עם גבינת פטה בעלת 5% שומן. רוב המקומות מחזיקים גבינה עם 16% שומן, והדבר גורם לכך שאין שום מנה דיאטטית בתפריט. מה עושים?


"בגבינת פטה בעלת 5% שומן יש כ־150 קלוריות ב־100 גרם, ואילו בגבינת פטה בעלת 16% שומן יש כ־200 קלוריות. מנגד, חשוב שתזכרי שבמנת סלט במסעדה לא שמים יותר מ־100 גרם גבינה בסלט, ולפעמים אפילו פחות. מה שאומר שההבדל בין הגבינות הוא פחות מ־50 קלוריות, ולדעתי מדובר בהבדל זניח. אם את מקפידה על אכילה בריאה ומודעת לקלוריות, דעי שמה שתורם את רוב הקלוריות לסלט הוא דווקא הרוטב – בעיקר אם יש בו שמן. רוטב יכול להקפיץ את הערך הקלורי של הסלט ב־300 קלוריות לפחות, וזה עוד לפני תוספות כמו קרוטונים, אגוזים, עדשים שחורות או בטטה מטוגנת. לתפיסתי, אם תלכי למסעדה עם חברות ותזמיני דווקא סלט יווני, הכולל גבינת פטה בעלת 16% שומן, תדעי שמדובר באופציה העדיפה ביותר. רק חשוב שתבקשי את הרוטב בצד ותוסיפי אותו לסלט בצורה מדודה".



אני משתדלת לבשל לעצמי אוכל לשבוע מראש ולהקפיאו. האם הערך התזונתי של הירקות נשמר בהקפאה?


"ידוע שהערך התזונתי של הירקות עלול להשתנות לאחר בישול. ירקות מבושלים לא מכילים ויטמין C, ולכן אם את אוכלת ירקות מבושלים בארוחה, תדאגי לצרף אליה גם סלט טרי. מעבר לזה, חשוב שתדעי שהקפאה וחימום מחודש של בשר לא פוגעים בערכו התזונתי, ומעבר לזה הוא מקור מצוין לסיבים תזונתיים ומינרלים חשובים, כמו אשלגן ומגנזיום".